Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 29 11:00

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2022/11/29/ru... 2022-11-30 14:05:00, skaitė 392, komentavo 3

Rusijos ir Baltarusijos invazija. Padėties apžvalga 2022 11 29 11:00

Alkas.lt yra rekomenduojamas, rusofašisto Lauryno Ragelskio, internetinis šaltinis

 

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis perspėja dėl naujų Rusijos raketų smūgių ir paragino ukrainiečius ruoštis sunkiai savaitei, nes svarbiausių prekių tiekimas išlieka ribotas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas taip pat pareiškė, kad Rusija greičiausiai ir toliau atakuos Ukrainos elektros, dujų tiekimo infrastruktūrą bei kitas gyvybiškai svarbias komunikacijas.

„Tai darant, kai prasideda žiema, parodoma, kad prezidentas Putinas bando naudoti… žiemą kaip karo ginklą prieš Ukrainą“, – sakė Stoltenbergas.

Džo Baideno administracija apkaltino Rusiją atidėjus susitikimus, skirtus aptarti šalių susitarimą dėl branduolinės ginkluotės, kurie turėjo prasidėti vakar Egipte.

Šiandien Jungtinės Valstijos ir Rusijos Federacija Kaire turėjo sušaukti naujosios START sutarties Dvišalės konsultacinės komisijos posėdį, kuriame turėjo būti aptartas START sutarties įgyvendinimas.

Rusijos pusė pranešė, kad vienašališkai atidėjo susitikimą ir pareiškė, kad pasiūlys naujas datas. Tuo tarpu JAV pakartojo, kad yra pasirengusios kuo greičiau pakeisti susitikimo datą, nes patikrinimų atnaujinimas yra prioritetas siekiant išlaikyti sutartį kaip stabilumo priemonę.

Naująja START sutartimi ribojamas dislokuotų tarpžemyninio nuotolio branduolinių ginklų, kuriuos gali turėti JAV ir Rusija, skaičius. Pagal šią sutartį, Vašingtonas ir Maskva vykdo viena kitos ginklų bazių inspekcijas. Tačiau dėl COVID-19 protrūkio inspekcijos sustabdytos nuo 2020 m.

Ši žinia mus labai neramina, nes vykstant JAV ir Rusijos deryboms, Kremliaus teroristams būtų sunku ruošti ir vykdyti naują plataus masto teroristinę operaciją. Mordoras ruošia naują juodą darbą.

Estija teigia, kad Europa turėtų padidinti išlaidas gynybai iki 3 proc. pareiškė Estijos Užsienio reikalų ministras Urmas Reinsalu. Ministras pridūrė, kad jo šalis planuoja padidinti išlaidas gynybai iki 3 proc. artimiausiu metu.

O kaip gi pensijos, biudžetininkų atlyginimai, varganos pašalpos? Verčiau rūpinkimės savo vaikais ir seneliais, švietimui pinigų nėra, o automatams yra, ir taip toliau, ir panašiai pradės Kremliaus paruoštukais kalbėti ragelskiai ir astrauskaitės.

Iš karto atsakome: jei pas mūsų vaikus ir senelius ateis driskių ordos, paprasčiausiai nebebus kuo rūpintis. Nebent gėlėmis ant kapelių. Tie 3 proc., žinoma, išmintingai panaudoti, yra būtina mūsų senelių, vaikų ir visos visuomenės išlikimo sąlyga.

Putino ruporas Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Rusijos kariai neplanuoja palikti Zaporožės atominės elektrinės ir „Energodar“ teritorijos. „Nereikia ieškoti jokių ženklų ten, kur jų nėra ir negali būti“, – sakė burna.

Ko gi dar galima tikėtis iš teroristų? Kad užgiedotų „Tyli naktis…“?

NATO nėra jokio susitarimo, kuris draustų perduoti Ukrainai modernius tankus, priešraketinės gynybos sistemas ir kitą sunkiąją įrangą, pareiškė Lenkijos ambasadorius Aljansui Tomašas Šatkovskis.

„Pastaraisiais mėnesiais viešojoje erdvėje, iš viešų kalbėtojų Berlyne, dažnai girdėjome, kad tarp NATO narių yra tam tikras susitarimas, kad, pavyzdžiui, sunkioji technika neturėtų būti perduodama (Ukrainai), paskui, kad tankai neturėtų būti perduodami, o vėliau, kad, galbūt, tankai gali būti perduodami, bet ne vakarietiškos gamybos. Tai visiška netiesa“, – aiškino diplomatas.

Ambasadorius priminė NATO generalinio sekretoriaus Jenso Stoltenbergo žodžius, kad kai kuriais atvejais Aljanso valstybių narių saugumui yra svarbiau perduoti Ukrainai įrangą ir šaudmenis, nei kaupti juos savo sandėliuose.

Padėtį NATO viduje dėl karinės paramos Ukrainai Lenkijos ambasadorius pavadino „Šriodingerio kate“ (Šriodingerio katė – mintinis eksperimentas arba paradoksas, nagrinėjantis atvejį, kai katė dėžėje tuo pat metu gali būti ir gyva, ir mirusi dėl ankstesnio atsitiktinio įvykio, kurio rezultato stebėtojas nežino), nes vienos šalys nori remti Ukrainą visais būdais, o kitos tam prieštarauja.

Vis gi Lenkijos atstovas NATO pažymėjo, kad Aljanso „šalių požiūris į paramą (Ukrainos) ginkluotosioms pajėgoms keičiasi į gerąją pusę“, dažnai kritikuojama Prancūzija „yra vienintelė šalis be Lenkijos, kuri tiekia Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms ištisas artilerijos sistemas“.

Velniškai gudrus lenkų diplomatų ėjimas, sugrįžtant prie NATO vidaus diskusijų invazijos pradžioje.

Mes puikiai prisimename, kaip tuoj po invazijos NATO viršūnių susitikimas baigėsi kinkų drebinimu ir pareiškimu, kad Aljansas nesikiš į konfliktą, bet teiks pagalbą… ekonominėmis sankcijomis.

Bet kokios kalbos apie sunkiosios ginkluotės tiekimą Ukrainai buvo laikomos karo eskalavimu ir branduolinės konfrontacijos pretekstu. Mūsų raginimai Ukrainai nedelsiant suteikti būtiną sunkiąją ginkluotę buvo vadinami karo kurstymu. Mums atsiprašymų nereikia.

Tiesiog būtų gerai, jog politikai išmoktų dairytis ne atgal, o planuoti ėjimus į priekį. Ir nustoti vienąkart drebinti kinkas. Jei muša šaltas mirties baimės prakaitas – reikia gultis ant pečiaus.

Beje, po šio pareiškimo, žiniasklaidoje kaip mat atsirado dezinformacinių pranešimų, kad Varšuva „išduoda“ Kijevą siekdama, kad Ukraina nustotų priešintis Rusijai ir sėstų prie derybų stalo.

Indija, palaikanti ryšius su Ukraina, Rusija ir Vakarų valstybėmis, tampa galima tarpininke Ukrainos kare. Neseniai vykusiame G20 šalių vadovų susitikime Indija paragino Maskvą greitai nutraukti karą.

Ar tai nuoširdus ėjimas, ar žaidimas Maskvos naudai, parodys laikas, nes Naujasis Delis po Rusijos invazijos užmezgė ryšius su Maskva, o šalių prekyba nuolat auga.

Politikai ir apdarai.

Daug kas mūsų klausia, ką mes manome apie mūsų politikų aprangą susitikimų su Zelenskiu metu. Atsakymas mūsų toks: mes nieko nemanome. Mūsų absoliučiai nedomina, kokiu treningu, kelnėmis ar batais dėvi mūsų pirmieji asmenys, ministrai ar jų damos, tų damų vyrai ir kiti delegacijos nariai.

Tegu būna apsigaubę nors ir bulvių maišais, jei jiems tik taip patogu – jokio skirtumo. Svarbu, ką nuveža į Kijevą ir su kokia žinia sugrįžta. Mes suprantame, kad būtinas tinkamas įvaizdis, nes atstovaujama Lietuva, valstybė, mes visi. Taip taip, bet pirma laimėkime karą, o tada eikime ant podiumų.

Operacinis lygmuo

Rusijos Federacija bet kada gali pradėti masinius raketų raketų smūgius prieš Ukrainos kritinę infrastruktūrą. Pastebimas didelis aviacijos aktyvumas. Palydovinės nuotraukos iš Engelso karinės oro bazės Saratovo srityje rodo akivaizdų Tu-95 ir Tu-160 bombonešių kovinį parengtumą. Rusijos Federacijos orlaiviai aktyviai skraido šiaurėje, pietuose ir rytuose.

Teigiama, kad okupantai atsigabeno pakankamai raketų sistemoms S-300 ir naudoja jas kaip teroristinius ginklus prieš civilius gyventojus.

Nuo invazijos pradžios Rusijos okupantai į Ukrainą paleido daugiau kaip 4 000 įvairių raketų. Per pastaruosius du mėnesius Rusija surengė septynias masines raketų atakas prieš Ukrainą, daugiausia griaudama energetikos infrastruktūrą.

Ukrainiečiai turėtų būti pasirengę dar vienam masiniam Rusijos raketų smūgiui. Paprastai rusai tokioms atakoms pasiruošia per 7-14 dienų.

Ukrainos gynybos ministro Oleksijaus Reznikovo teigimu, Rusija sudavė daugiau kaip 16 000 smūgių Ukrainos teritorijoje, beveik visi taikiniai neturi nieko bendro su karine paskirtimi. „97 proc. Rusijos taikinių yra civiliniai. Mes kovojame prieš teroristinę valstybę. Ukraina nugalės ir perduos karo nusikaltėlius teismui“ – pareiškė Reznikovas.

Taktinis lygmuo

Rusijos okupantai bando prasiveržti fronte netoli Pavlovkos, Donecko srityje. Rusijos kariai tikriausiai nori užimti šį fronto ruožą, kad galėtų tęsti puolimą Donbaso šiaurėje.

Ukrainos gynėjams labai sunku išlaikyti gynybą, ypatingai prie Bachmuto, kur preliminariais duomenimis driskiai pasistūmėjo į pietus nuo miesto.

Okupantai, nepaisant blogų oro sąlygų, vykdo puolimą Avdijevkos ir Bachmuto kryptimis, o ukrainiečiai juos kasdien naikina.

Teroristinės Rusijos ordos deda visas pastangas, kad suvaržytų Ukrainos kariuomenės puolimą. Vyksta priešo personalo ir karinės technikos perdislokavimas, siekiant papildyti nuostolių patyrusius dalinius.

Rusų teroristai į Ukrainos teritoriją paleido 9 raketas, sudavė 13 smūgių iš oro, 50 kartų apšaudė iš reaktyvinių ugnies sistemų.

Ukrainos karo aviacija praėjusią parą sudavė 3 smūgius priešininko personalo, ginklų ir karinės technikos telkiniams.

Ukrainos oro gynybos pajėgos numušė priešo lėktuvus su-25 ir su-24.

Nuotrauka: pirmieji 152 mm užtaisai pagaminti Ukrainoje.

 

Dėkojame mūsų skaitytojams ir sekėjams bei rėmėjams. Tik Jūsų, mielieji, dėka, esame nepriklausomi ir galime sakyti tai, ką iš tiesų galvojame. Juridinius asmenis kviečiame sudaryti paramos sutartis (be jokių įsipareigojimų). Atskirai sakome ačiū: UAB „RCS LT“, Silvijai T. ir Lietuvos aludarių gildijai. 2022 10 01 – 12 31 kasdienės apžvalgos yra projekto „Aštuonkojis“ dalis.

Projektą remia Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondas. Visuomenės informacinio saugumo agentūra, sąskaitos Nr. LT447300010172065624