Valdas ANELAUSKAS. Legalizavus narkotikus Amerika nubudo pasikeitusi

Autorius: Valdas Anelauskas Šaltinis: https://www.respublika.lt/lt/n... 2022-12-13 18:43:00, skaitė 293, komentavo 2

Valdas ANELAUSKAS. Legalizavus narkotikus Amerika nubudo pasikeitusi

Tiesiog gatvėse įsikūrę benamiai, kurių padaugėjo legalizavus narkotikus, - tokie vaizdai šiandien yra daugelio Amerikos miestų kasdienybė. EPA-Eltos asociatyvi nuotr.

Vilniuje sulaikius vieną kvaišalų turėjusią „žvaigždūnę", vėl įsismarkavo diskusijos dėl lengvų narkotikų dekriminalizavimo. Kvaišalų legalizavimo šalininkai ėmė piktintis ne tik moterį sulaikiusios teisėsaugos, bet ir narkotikų niekaip neįteisinančios valdžios veiksmais. Tuo pat metu idėjos priešininkai dar kartą perspėjo, kad lengvų narkotikų legalizavimu, tikėtina, apsiribota nebus.

Kuo tai gali baigtis, pasitelkęs Amerikos pavyzdį, „Respublikos" skaitytojams pasakoja beveik trisdešimt metų JAV išgyvenęs publicistas Valdas ANELAUSKAS.

Yra patarlė - ne viskas auksas, kas auksu žiba... Taip ir su Amerika. Anądien, užėjau į mūsų miesto biblioteką ir bevartydamas knygas užsimaniau į tualetą. O ką ten pamačiau, mane šokiravo! Ant abiejų (vyrų ir moterų) tualetų durų kabo užrašai, kad kiekvienas dabar gali laisvai pasirinkti, kuriuo iš jų naudotis.

Pagal tai, kuo asmuo save laiko, kuo jaučiasi, arba išvis tiesiog priklausomai nuo esamos nuotaikos. Esu seno kirpimo, tad tuo kvietimu nepasinaudojau ir užėjau į tą, kuris ir priklauso. Deja, pasinaudoti juo vis tiek nepavyko, nes ant unitazo nugriuvęs miegojo valkata.

Laisvė valkatoms

Tenka pripažinti, kad valkatos Amerikoje sutinkami kiekviename žingsnyje. Per kelerius pastaruosius metus susiformavo specifinis valkatų kultas - jie čia tapę panašiai tuo pat, kas Indijoje šventos karvės. Mūsų miesto centre visi šaligatviai užstatyti valkataujančių palapinėmis, o policija juos bijo liesti, nes „žmogaus teisių gynėjai" iškart pradeda triukšmauti.

Aną šeštadienį važiuodami į turgų miesto centre viena gatve negalėjome pravažiuoti. Teko apsisukti ir ieškoti apvažiavimos, nes tos gatvės viduryje stovėjo kelios valkatų palapinės! Matyt, ant šaligatvio pastatyti jau nebuvo vietos, tai jie pasistatė tiesiai ant gatvės!

Vasarą Judžine vyko pasaulio lengvosios atletikos čempionatas, kuriame dalyvavo tūkstančiai sportininkų bei žiūrovų. Sunku buvo įsivaizduoti, ką jie galvojo matydami aplinkui šimtus valkatų ir jų palapinių. Arba ką jie galėjo pagalvoti apie narkotikų parduotuves, kurių yra po kelias kiekvienoje gatvėje, ir visas kitas Amerikos „grožybes". Amerikos, kuri siekia valdyti visą pasaulį!

Daugelis tų valkatų yra narkomanai ir plūsta jie iš visos Amerikos, nes po to, kai Oregone narkotikai tapo legalūs, sąlygos jiems čia tapo idealios. Todėl mūsų valstijoje jų tūkstančiai.

Nors oficialiai pripažįstama, kad Oregone šiuo metu yra 14 655 valkatos, tačiau aš esu įsitikinęs, kad jų čia bent dešimt kartų daugiau. Ir išvis, kaip ir kas juos taip tiksliai galėjo suskaičiuoti? Mums dar yra kur „tobulėti", nes Oregonas pagal valkatų skaičių tarp JAV valstijų yra septintas. Jį aplenkė tiktai tokios gerokai didesnės valstijos, kaip Kalifornija, Niujorkas, Teksasas ir dar kelios.

Kita vertus, ekonominių tyrimų įmonės „ECONorthwest" atliktas tyrimas, kurį užsakė „Oregono bendruomenės fondas", parodė, kad Oregone, palyginti su kitomis valstijomis, valkatų yra neproporcingai daug. Jo ataskaitoje sakoma, kad nors Oregono gyventojai sudaro tik 1,3 proc. visų JAV gyventojų, Oregono benamiai sudaro 2,6 proc. visų JAV benamių.

Leftistai liberalai demagogiškai aiškina, kad tai ne valkatos, o vargšai benamiai, kurie atsidūrė tokioje padėtyje neva dėl blogos ekonomikos. Tai - tikrų tikriausia demagogija, nes iš tikrųjų valkatavimas yra tų žmonių pasirinktas gyvenimo būdas. Ir tai niekaip nesusiję su ekonomika. Kaip jau esu ne kartą rašęs, net dirbdamas už minimalų atlyginimą žmogus gali čia kuo puikiausia pragyventi.

Anądien, kasdieninio pasivaikščiojimo prie upės metu, mačiau kažkokią moterį, kuri net palapinės neturėjo ir gulėjo tiesiog po medžiu, prasmirdusių šlapių skudurų krūvoje. Visiška degradacija. Dauguma tų valkatų, kurių tiek daug matome Amerikos miestų gatvėse, yra psichiniai ligoniai. Daugelis jų agresyvūs.

Jiems pirmiausia reikalinga medicininė, psichiatrinė pagalba, dažnai net labai radikali. Jiems negalima būti laisvėje ypač tada, kai jų išprotėjimas pasiekia tą ribą, kurią peržengę jie tampa pavojingi visuomenei ir patys sau. Jie, kaip ir narkomanai, turėtų būti izoliuoti nuo visuomenės.

Narkotikų parduotuvių bumas

Deja, viskas yra priešingai. Oregono liberalūs rinkėjai 2020-aisiais balsavo už tai, kad būtų dekriminalizuotas mažo kiekio narkotikų laikymas asmeniniams tikslams. Už tai balsavo 58,5 proc., prieš - 41,5 proc. rinkėjų. Daugelis narkomanų dekriminalizavimą suprato kaip legalizavimą, kaip signalą, kad narkotikus vartoti galima.

Nuo to laiko valstijoje užfiksuotas rekordinis mirčių nuo perdozavimo skaičius. Praėjus vos metams nuo šio idiotiško eksperimento pradžios, Oregone nuo perdozavimo mirė 1 074 narkomanai - daugiau nei bet kada anksčiau. Oregone pernai perdozavimų buvo net 41 proc. daugiau nei 2020 metais, o tuo pat metu kitose JAV valstijose jų padaugėjo vidutiniškai tik 15 proc.

Be to, Portlende pernai įvykdyta rekordiškai daug žmogžudysčių - daugelis tai irgi sieja su narkotikų legalizavimu. Portlendo gatvės šiandien primena vieną didelį narkotikų turgų po atviru dangumi. Manau, būtent su narkotikais dabar yra susiję ir daugybė visokiausių įvairių visuomenės problemų. Ne tik valkatavimas, bet ir bendras nusikalstamumas.

Oregonas - vienintelė Amerikos valstija, kurioje dabar legalūs visi narkotikai! Heroinas, fentanilis, kokainas, metamfetaminas, LSD, ir taip toliau. Dabar čia legaliai galima vartoti ir vadinamuosius „stebuklinguosius grybukus" (psilocibiną), nuo kurių žmonės tampa „zombiais".

Mūsų mieste kas mėnesį atsiranda mažiausiai po tris ar keturias naujas narkotikų parduotuves, kuriose visiškai legaliai galima nusipirkti vadinamąją „pramoginę" marihuaną. Paėmęs ant kiekvieno kampo už dyką dalinamą miesto „kultūrinį savaitraštį" pamatysi, kad jame bene pusę vietos užima būtent marihuanos parduotuvių reklama!

Tuo pat metu alaus (net nekalbu apie stipresnius gėrimus) reklama žiniasklaidoje išvis uždrausta. Stiprūs alkoholiniai gėrimai Oregone parduodami ne supermarketuose, o tik specialiose parduotuvėse, kurių visame mūsų mieste tėra gal kokios penkios. Marihuanos parduotuvių yra tikriausia dešimt kartų tiek.

Ačiū Sorošui

Maždaug prieš 20 metų (mes Oregone gyvename jau 28 - erius metus), kai visa ta Džordžo Sorošo finansuota narkotikų legalizavimo propaganda dar tik prasidėjo, niekas net įsivaizduoti ar susapnuoti nebūtų galėjęs, kaip greitai ji pasieks pergalę. O juk iš pradžių legalizavo tik marihuaną ir tik neva „medicininiams tikslams", bet paskui, 2014-aisiais, buvo referendumas, po kurio marihuana buvo galutinai legalizuota.

Dabar vadinamosios „pramoginės" marihuanos galima nusipirkti daug lengviau negu butelį alaus, nes narkotikų parduotuvių yra daugiau, negu vietų, kur parduoda alų ir vyną. Jeigu norėčiau nusipirkti „žolės", tai užtruktų kur kas mažiau laiko, negu važiuoti iki artimiausios tokios parduotuvės.

Viso to rezultatas akivaizdus. Pavyzdžiui, Oregono universiteto studentai. Pablūdę nuo „žolės" ir kitų narkotikų jie elgiasi tarsi būtų kokios psichiatrinės pacientai. Ir nereikia būti mediku, kad tą suprastum. Netoli universiteto stovi dviaukštis namas - vienas gražiausių miesto pastatų, kuriame dar visai neseniai buvo įsikūrusi advokatų kontora.

Dabar ten kvaišalų parduotuvė, kur studentai, per pertrauką tarp paskaitų, gali greitai nubėgti ir nusipirkti marihuanos. Baisu matyti, į ką jie pavirtę nuo marihuanos rūkymo. Amerikos jaunimas per tą „rekreacinę" marihuaną stačia galva garma bedugnėn. Nėra ir negali būti jokios abejonės, kad narkotikai - yra ginklas Nr.1. Ir jis rankose tų, kurie siekia galutinai sugriauti mūsų civilizaciją.

Beje narkotikų dekriminalizavimo (legalizavimo) referendumą Oregone finansavo vis tie patys milijardieriai - žydas Dž.Sorošas su „feisbukiniu" Marku Cukerbergu, skyrę tam daugiau negu keturis milijonus dolerių. „Grybukų" legalizavimo referendumą finansavo kitas žydas - muilo gamintojas Dovydas Broneris. Tačiau, aišku, kalčiausi tie, kurie už visą tai balsavo - supuvusi JAV visuomenės pusė.

Nusikalstamumo šuolis

Dabar Oregone nusikalstamumas išaugo keliais šimtais procentų, kadangi į čia suvažiuoja narkomanai iš visos Amerikos. Nesunku suprasti, ko galima iš jų tikėtis. Nors narkotikai ir legalūs, bet už dyką jų niekas nedalina, tad narkomanams kažkaip reikia prasimanyti pinigų. Jiems pagrindiniu pinigų „užsidirbimo" būdu tampa vagystės ir plėšikavimas.

Iš parduotuvių vagiamam masiškai, todėl vis daugiau prekių jose tenka laikyti užrakintas. Anądien vienoje iš didžiųjų parduotuvių pirkau keltuvą, tai žmona turėjo kone pusvalandį lakstyti po tą parduotuvę ieškodama, kas man paduotų prekę iš užrakintos spintos. Kada pardavėjo paklausiau, nejaugi kas nors tokį, labai jau specifinės paskirties daiktą norėtų pavogti, jis man taip ir pasakė: valkatyos ir narkomanai vagia absoliučiai viską.

Bet vagystės - tik pusė bėdos. Portlende ir žmogžudysčių skaičius per du metus šoktelėjo net 207 proc. Pavyzdžiui, 2019 metais Portlende buvo 29 žmogžudystės, o 2020-tais - 53, o pernai - jau 92! Prognozuojama, jog šiemt šis skaičius bus gerokai didesnis.

Portlende tūkstančiui žmonių vidutiniškai tenka 5 smurtiniai nusikaltimai ir 57 nusikaltimai nuosavybei, o tai gerokai viršija šalies vidurkį. Judžine, kur aš gyvenu, tūkstančiui žmonių tenka 4 smurtiniai nusikaltimai ir 37 nusikaltimai nuosavybei. Aišku, lyginant su kokiu Sent Luisu (Misurio valstija), kur tūkstančiui gyventojų tenka 65 žmogžudystės, tai Portlendas gali pasirodyti kone rojaus kampeliu. Tačiau nereikia pamiršti, kad vos prieš porą dešimtmečių jis buvo vienu pačių ramiausių ir saugiausių JAV miestų, kur nusikalstamumas buvo minimalus.