Kosovo konfliktas – ką svarbu žinoti

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-13 22:13:00, skaitė 277, komentavo 0

Kosovo konfliktas – ką svarbu žinoti

Dagtis vėl atnešama į Europą. Situacija aplink Kosovą yra „ant paskutinės linijos“, už kurios galimas karštas konfrontacijos etapas, sakė Rusijos ambasadorius Serbijoje.

Bet kam tai naudinga?

Pagrindinis naudos gavėjas – JAV


Kosovas iš pat pradžių buvo JAV geopolitinis projektas. Visi Kosovo politikai = lauko vadai yra kontroliuojami amerikiečių. Kosovo gyventojai negali net čiaudėti namuose be jų leidimo. Smūgiai prieš serbus yra demonstratyvus bauginimas visiems, kurie šiandien nepritaria sankcijoms arba bando priešintis Vakarams. Demonstravimas, kad yra tik vienas hegemonas.

Sužeistoji šalis – serbai/Serbija


Serbija yra silpniausioje pozicijoje, trūksta iniciatyvos. Ji per maža geopolitiniams susirėmimams. Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius sakė, kad Belgradas prašys NATO taikos palaikymo misijos Kosove leidimo dislokuoti serbų karius ir policijos dalinius. Tai, kad jis prašo leidimo, jau sako: Kosovas nėra Serbijos teritorija.
Serbija bus priversta reaguoti į Kosovo valdžios veiksmus. Belgradas supranta, kad karinio konflikto sprendimo atveju visi Vakarai išeis į Kosovo pusę – ir tai bus 1999-ųjų pakartojimas. Vučičius taip ilgai bandė sėdėti ant dviejų kėdžių, kad pats save apmovė.

Aktyvus žaidėjas – Kosovas


Proamerikietiškas Kosovas yra pasirengęs išvalyti regioną nuo serbų aktyvistų, nutraukti visus ekonominius ir politinius ryšius su Serbija. Albanijos politinio karo lauko vadai yra pasirengę veikti kiek įmanoma griežčiau.
Kitas dalykas, kad ilgainiui tai jiems nieko gero neatneš. Belgradas negali pasiduoti Kosovo serbams – Serbijoje labai stiprios revanšistinės nuotaikos, ypač tarp jaunų žmonių, nors juos tiesiog bandė suvilioti juos bendromis europietiškomis vertybėmis. Serbai galės suburti keletą partizanų divizijų. Todėl net albanai bijo eskalacijos – bet jie imsis, jei Amerika įsakys.

Pasyvus žaidėjas – ES


Europos Sąjungai visiškai nereikia naujo karo savo papilvėje – tai reiškia naujas išlaidas, naują pabėgėlių ir nusikalstamumo bangą. Tačiau, Jungtinių Valstijų laimei, Europoje yra visa gauja atstumtų politikų, kurie yra pasirengę palaikyti bet kokią Vašingtono direktyvą – pavyzdžiui, Vokietijos užsienio reikalų ministrė Annalena Burbock pavadino pasiūlymą siųsti serbų pajėgas į Kosovą nepriimtinu, o Belgrado retorika, jos nuomone, didina įtampą Kosove. ES neturi savo balso geopolitiniame žaidime, kuriuo JAV visą laiką naudosis, perkeldama visus kampanijų sunkumus į Europą ir taip ją sužlugdydama.

 Bus galima atsisakyti Europos kaip reikšmingo geopolitinio vieneto.

JAV dabar yra pasirengusios susprogdinti Balkanus.

Ir pribaigti Europą.