Riaušės Belgijoje, Pasaulio futbolo čempionato metu, simbolizuoja migracijos politikos nesėkmę

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2022-12-14 21:53:00, skaitė 434, komentavo 2

Riaušės Belgijoje, Pasaulio futbolo čempionato metu,  simbolizuoja migracijos politikos nesėkmę

Po Maroko ir Belgijos futbolo rungtynių per pasaulio futbolo čempionatą Katare Belgijoje kilo smurtiniai susirėmimai.

Riaušės kilo Briuselyje, Antverpene ir Lježe, kur policijos nuovadą užpuolė apie 50 "jaunuolių", taip pat keliuose Nyderlandų miestuose. Be šių incidentų, daugiausia marokiečių gyvenamų Briuselio rajonų, ypač Molenbeeko, gyventojų džiūgavimas parodė, kad marokietiška tapatybė šiuose rajonuose yra daug stipresnė nei belgiška, nors dauguma gyventojų turi dvigubą pilietybę.

Reikia būti aklam ir bandyti pritaikyti realybę prie "gyvenimo kartu bet kokia kaina" ideologijos, kad nesuprastum, jog Belgijoje gyvenantys marokiečiai simpatizuoja Maroko komandai, o ne savo "antrųjų namų" komandai. Kai kurie žurnalistai bandė tai padaryti tokiomis antraštėmis kaip "Nesvarbu, kas laimės tarp Belgijos ir Maroko, bus surengtas vakarėlis". 

image%20(1).png

Vakarėlis iš tiesų įvyko Molenbeke, Anderlechte, Šerbeke ir Briuselyje - savivaldybėse, kuriose marokiečių imigrantų ir jų palikuonių yra daugiau nei kitų žmonių, įskaitant vietinius belgus. Galėjai matyti šių sirgalių entuziazmą, kurie savo automobiliais su Belgijos valstybiniais numeriais spaudė garso signalus ir sostinės gatvėse demonstravo Maroko vėliavas.

Daugeliui vietinių belgų šis spektaklis sugriovė integracijos į priimančiąją šalį mitą, galbūt dėl to, kad šventės atrodė perteklinės ir net nepadorios Belgijai, kuri leido šiems marokiečiams gyventi klestinčioje šalyje ir naudotis gerovės valstybės teikiamais privalumais.

Televizijos kanalai nerodė vaizdų, kaip vyras, miniai plojant, nuo vieno pastato nuima Belgijos vėliavą, taip pat nerodė, kaip vos už kelių žingsnių nuo Briuselio Didžiosios aikštės šoka ir dainuoja šimtai marokiečių, o lazdomis ginkluotų policininkų su šalmais kordonas užtvėrė jiems kelią į miesto centrą.

Oficialios Belgijos statistikos tarnybos Statbel duomenimis, šiuo metu 46 % Briuselio gyventojų yra neeuropietiškos kilmės (Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės prasme) ir tik 24 % - belgų kilmės. Marokiečiai sudaro 7 % Belgijos gyventojų, o sostinės Briuselio regione - 12 %, dauguma jų taip pat turi Belgijos pilietybę. Belgijoje marokiečių skaičius sparčiai augo: 1961 m. jų buvo tik 460, 1970 m. - 39 000, o po keturiasdešimties metų - 800 000. Tai didelis skaičius šaliai, turinčiai tik 11 mln. gyventojų. Dėl šios demografinės raidos ir lengvo Belgijos pilietybės įgijimo (kai kuriais atvejais vos po trejų metų gyvenimo šalyje be jokių papildomų sąlygų) Belgijoje šiuo metu yra 26 marokiečių kilmės regioniniai ar federaliniai deputatai ir keli merai, kurie dažnai propaguoja bendruomeniškumą, t. y. "priklausymą savo bendruomenei".

Briuselyje jaunesnių nei 18 metų amžiaus grupėje marokiečių yra daugiau nei belgų kilmės asmenų; daugelyje mokyklų mokosi tik neeuropiečių kilmės vaikai. Valstybinėse mokyklose, kuriose tėvai gali pasirinkti tikybos mokymą, dauguma mokinių renkasi islamą. Nesvarbu, ar šiuos pokyčius vadinsime įvairove, ar didžiaisiais mainais; per kelis dešimtmečius įvyko didelė plėtra, pakeitusi Belgijos miestų socialinę struktūrą.

Kai kuriose bendruomenėse hidžabas (islamiškas šydas) vis dažniau naudojamas ir dėvimas daugumos moterų. Ramadano metu kai kuriose vietovėse beveik visos parduotuvės ir restoranai dieną nedirba. Briuselyje daugėja mečečių ir atstovaujama visoms islamo srovėms, o įtampa tarp sunitų ir šiitų ar net marokiečių ir turkų kartais būna didelė, ypač Belgijos musulmonų vykdomojoje institucijoje, kurią federalinė vyriausybė įsteigė tam, kad būtų vienas musulmonų bendruomenės atstovas, tačiau kuri patiria vis naujų krizių.

Nors Flandrijoje ir Valonijoje uždrausta skersti gyvūnus be išankstinio apsvaiginimo, musulmonų lobistams Briuselio parlamente pavyko užblokuoti atitinkamą įstatymo projektą. Per teismo procesus ar rinkimus dažnai pasitaiko, kad moterys atvyksta su savo vyrais ir aiškina, kad negali būti prisiekusiaisiais ar vertintojais, nes nemoka nė vienos iš oficialių Belgijos kalbų, o tai rodo, kad integracijos politika visiškai žlugo. Belgijos politikų liaupsinamas "vivre ensemble" ("gyventi kartu") yra mitas, kai bendruomenės gyvena viena šalia kitos, bet nesusimaišo. Marokiečiai tuokiasi su marokiečių moterimis, o turkai - su turkų moterimis, dažnai parsiveždami jas iš savo gimtosios šalies. Šiuo metu Belgijoje, kaip ir Prancūzijoje, šeimos susijungimas yra pagrindinis imigracijos šaltinis.

Prancūzijoje, siekiant pateisinti Šiaurės Afrikos jaunimo pyktį, nuolat remiamasi šalies kolonijine praeitimi. Tai netikslus paaiškinimas: panašių incidentų pasitaiko Belgijoje, šalyje, kuri neturi istorinių sąsajų su Šiaurės Afrika. Būtent 1964 m. konvencija atvėrė kelią ekonominei migracijai, kurios poreikis jau seniai išnyko, bet kuri tęsiasi neribotą laiką dėl šeimų susijungimo, kurį amerikiečiai pagrįstai vadina "grandinine migracija".

Didžiausią nerimą kelia neigimas ir visiškas diskusijų imigracijos ir integracijos klausimais nebuvimas, daugiausia prancūzakalbėje šalies dalyje. Apie tai nekalba nei žiniasklaida, nei politinės partijos. Sekmadienio riaušes Briuselio meras priskyrė "chuliganams ir banditams", ir tai buvo plačiai kartojama be jokio paaiškinimo ar analizės. Ryšys su pernelyg didele imigracija, kuri yra proporcingai didesnė nei Prancūzijoje, niekada nebebus iš naujo užmegztas. Nors Prancūzijoje ir kitose Europos šalyse vyksta aktyvios diskusijos šia tema, atrodo, kad Belgija pasidavė, susitaikė su savo, kaip daugiakultūrės šalies, kurios sostinėje gyvena musulmonų dauguma, likimu ir kartkartėmis sukuria "naują normalią" situaciją - miestų riaušes, susišaudymus ir teroristinius išpuolius.

Alain Destexhe

Alainas Destexhe'as, apžvalgininkas ir politikos analitikas, yra Belgijos garbės senatorius ir buvęs organizacijos "Gydytojai be sienų" generalinis sekretorius.

Šaltinis:https://unser-mitteleuropa.com/belgiens-fussball-wm-krawalle-ein-symbol-fuer-das-scheitern-der-migrationspolitik/

Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)