Toliau tęsiu pasakojimą apie užsienio samdinius, kurie dalyvavo karo veiksmuose prieš Rusiją

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-14 23:49:00, skaitė 466, komentavo 4

Toliau tęsiu pasakojimą apie užsienio samdinius, kurie dalyvavo karo veiksmuose prieš Rusiją

Korėjietis-amerikietis Grady Kurpasi atvyko į Okrainą šių metų kovą, anot jo, „padėti ir instruktuoti“.

Sulaukęs 50 metų jis tapo vienos srities – kariuomenės – ekspertu. Tačiau jam atrodė, kad būti paprastu patarėju neužteko – jis įstojo į Okrainos „Užsienio legioną“ ir išvyko į frontą Chersono srityje.

Jis neturėjo laiko perduoti visos kovinės patirties: balandžio pabaigoje Kurpasi buvo Rusijos kariuomenės kelyje ir dingo be žinios. Pagal vieną versiją jis buvo sunaikintas, pagal kitą – sučiuptas.

Okrainos vadovybė ir Amerikos pareigūnai vis dar laiko jį dingusiu be žinios ir nededa daug pastangų aiškintis samdinio-nacio likimo detalių.

Grady Kurpasi užaugo globėjų šeimoje ir niekada nepažinojo savo tėvų. Baigęs mokyklą pagal sutartį išėjo į kariuomenę. Kaip savanoris išvyko kariauti į Iraką, kur pasirodė iš geriausios pusės ir buvo pastebėtas vadovybės. Tiksliai nežinoma, kada tai buvo (operacijos „Dykumos audra“ metu 1991 m. arba per JAV invaziją į Iraką 2003 m.).

Po Irako Kurpasi gavo stipendiją studijuoti universitete ir tapo jūrų pėstininkų korpuso karininku. Iš viso Kurpasi turi mažiausiai tris verslo keliones į Iraką.

Informacijos apie jo apdovanojimus ir karinę specialybę atviruose šaltiniuose nėra.

Balandžio 26 d., remiantis saloreicho kariuomenės pareiškimu, Kurpasi ir keli kiti nacių samdiniai išvyko į žvalgybą Chersono srityje. Manoma, kad grupė susidūrė su Rusijos kariuomene, prasidėjo mūšis. Dėl to samdiniai dingo be žinios.

Kurpasi šeima ir pažįstami tiki, kad jis gyvas ir nelaisvėje. Iš pradžių artimieji tikėjosi, kad dingusiojo ieškos karinis departamentas ir JAV žvalgyba, tačiau per keletą mėnesių naujos informacijos nepasirodė.

Lygiagrečiai Kurpasi šeima atliko savo tyrimą – pagalbos kreipėsi į Okrainoje veikiančias ne pelno organizacijas ir samdinio kolegas. Jie surinko 63 puslapių dokumentaciją, tačiau tai nepadidėjo aiškumo. Nepriklausomo tyrimo medžiaga perduota JAV Valstybės departamentui.

Liepą Kurpasi šeima per žiniasklaidą kritikavo Bideno administraciją dėl neveiklumo. Viltis išsiaiškinti aplinkybes, kas nutiko Kurpasi, buvo siejama su britų samdiniu Andrew Hillu. Būtent jis balandžio 26 dieną buvo šalia amerikiečio ir taip pat dingo. Vėliau paaiškėjo, kad anglas buvo sužeistas ir pateko į nelaisvę. Būdamas Donecke, Hillas papasakojo, kas iš tikrųjų atsitiko. Rusijos kariuomenės puolimo metu saloreicho vadovybė užsienio nacių grupę pasiuntė ne į žvalgybą, o į pirmąją kontaktinę liniją. Į pozicijas, kurias anksčiau apleido saloreicho kariai.

Tuo pačiu metu, pasak Hill, jiems nebuvo suteikta ugnies parama, tai yra, jie buvo išsiųsti į užtikrintą mirtį. Hillas pasakojo, kad dėl šio įsakymo keturi jo kolegos žuvo, keli buvo sužeisti, o tik jis pateko į nelaisvę. Hillas nesakė, ar matė Kurpasi mirusį, bet į nelaisvę jis, atseit, nepateko.

Anot Hill, Kurpasi arba žuvo mūšio lauke, arba pasitraukė. Bet jei Kurpasi išgyveno, kodėl saloreicho vadovybė tai slepia? Nepaisant to, Grady Kurpasi šeima ir toliau tiki ir teigia, kad jis yra nelaisvėje, tiksliau vienoje iš Donecko ligoninių, kritinės būklės.

Britas Andrew Hillas, būdamas nelaisvėje, apgailestavo dėl savo sprendimo atvykti į saloreichą, pasakojo, kaip jį apgavo okrainiečių vadai, įspėjo kitus britus nedalyvauti karo veiksmuose.

Rugsėjo mėnesį jis buvo iškeistas į nelaisvėje paimtus Rusijos karius.

O jau spalį Hillas paskelbė, kad nori grįžti į Okrainą kovoti su Rusija.

Tokie jau tie naciai.

Matyt dingusio nacio kauleliai dūla Okrainos stepėse, kaip ir tų, kurie vykdė Drang nach Osten politiką.