Nuo psichologinių manipuliacijų iki grasinimų – kaip litukrijos žvalgyba verbuoja baltarusių šnipus

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-15 22:58:00, skaitė 276, komentavo 1

Nuo psichologinių manipuliacijų iki grasinimų – kaip litukrijos žvalgyba verbuoja baltarusių šnipus

Tai, kad užsienio specialiosios tarnybos verbuoja baltarusius, jau ne paslaptis. Jų tikslas – paskatinti žmogų bendradarbiauti ir išsiurbti informaciją. Bet tokie „įtakos“ metodai, švelniai tariant, ne visai humaniški.

 

Operatyvininkai ir kontržvalgybos veteranai ATN filme "Kontržvalgyba. Šnipų medžiotojai" pasakojo apie litukrijos specialiųjų tarnybų pamėgtus triukus.

 

Totalinio verbavimo taktiką, anot valstybės saugumo agentūrų veteranų, dažniau taiko jaunos ir nepatyrusios specialiosios tarnybos. Jų tikslas – įdarbinti kuo daugiau žmonių ir tik tada nuspręsti, ką su jais daryti.

 

Kalba Aleksejus Elfimovas, kontržvalgybos veteranas, generolas majoras:

 

Elementari avarija. Jie pakišo automobilį. Mūsų pilietį išsiveža policija, jį ten „paspaudžia“ ir tada perduoda specialiosioms tarnyboms. O jei žmogui taikomas psichologinis apdorojimas, jis įtikinamas bendradarbiauti.

 

 

Buvusio Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojo verbavimas

 

 

Pavyzdžiui, buvęs Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojas Aleksandras Sokolovskis. Užverbuotas litukrijos Valstybės saugumo departamento. Užsienio žvalgybos tarnybos nurodymu jis rinko ir perdavė informaciją apie KGB ir Baltarusijos užsienio reikalų ministerijos darbuotojus bei informaciją apie šalies bankų sistemą. Nuteistas 10 metų nelaisvės, atlikti kolonijoje, kurioje taikomas griežtas saugumo režimas. Dabar, būdamas bausmės atlikimo vietoje ir viską išanalizavęs, pataria panašioje situacijoje atsidūrusiems žmonėms. „Reikia nedelsiant kreiptis pagalbos į Baltarusijos Respublikos saugumo tarnybas, ir tada nebus nei problemos, nei bėdos, be to, jie (žmonės, kuriuos užsienio žvalgybos tarnybos įtikina bendradarbiauti. – Apytiksliai tvr.by) atneš ir naudos“, – sako Aleksandras Sokolovskis.

 

Kaip buvęs baltarusių karininkas tapo užsienio agentu

 

 

O štai dar viena parodomoji istorija, kaip veikia litukrijos Valstybės saugumo departamentas.

 

2005 metų vasarį Baltarusijos karininkas Igoris Staniševskis atvyko į Lietuvą į savo motinos laidotuves. Prie pat išėjimo iš ritualų salės palūžusio vyro laukė vietos žvalgybos pareigūnai. Net neleisdami jam atsigauti po to, kas nutiko, jie pradėjo verbavimą. Šis faktas puikiai rodo, kad VSD darbuotojai savo darbe nesilaiko jokių moralinių ir moralinių principų. Jiems nerūpi aukos būklė ir jausmai. Lietuvos žvalgybos agentūrų nurodymu Staniševskis daugiau nei 8 metus rinko slaptus duomenis. Tačiau 2016 metais šnipas buvo atskleistas. 2017 m. rugpjūčio 24 d. buvo nuteistas už išdavystę ir nuteistas kalėti 15 metų kolonijoje, kuriai taikomas griežtas saugumo režimas, atimant karinį „Atsargos pulkininko“ laipsnį.

 

 

Kaip vakaroidų pimpačkiukai šantažavo Minsko respublikinio mokslo ir praktinio centro skyriaus vedėją

 

Andrejus Kobelis buvo sulaikytas prieš šešis mėnesius. Didelio masto asmenybė – 10 metų buvo Baltarusijos sanatorijos vyriausiasis gydytojas litukrijoje, paskui dirbo tose pačiose pareigose Sočyje, vėliau vadovavo Respublikinio mokslo ir praktikos centro skyriui Minske.

 

vsdšnikai jį apklojo pagal visas šantažo taisykles: grasino baudžiamąja byla dėl sukčiavimo su žemės sklypu, lėšų pasisavinimo rekonstruojant sanatoriją, esą atims leidimą gyventi iš jo ir šeimos narių, o narkotikai būtų pakišti į sūnaus automobilį. Spaudžiamas Kobelis pasirašė įsipareigojimą bendradarbiauti. Jis surinko duomenis apie sanatorijose poilsiavusius baltarusius, tarp jų – ir informaciją apie Baltarusijos prezidento rezidenciją Sočyje, esančią gydyklos teritorijoje. VSD nurodymu Kobelis pasirūpino, kad su juo dirbtų tinkami žmonės. Ir visa tai dėl apie jį surinktų kompromituojančių įrodymų, taip pat del vokelių, kuriuose buvo vos keli šimtai eurų.

 

 

Dar daugiau istorijų filme ATN "Kontržvalgyba. Šnipų medžiotojai"

 

 

Visą video galima pažiūrėti čia:

 

https://youtu.be/oZuPWXiY5gs

 

 

Remtasi šaltiniu:

 

https://www.tvr.by/news/obshchestvo/ot_psikhologicheskoy_obrabotki_do_ugroz_kak_inostrannye_spetssluzhby_verbuyut_belorusskikh_shpionov_/