Elonas Muskas atskleidė tikrąją priežastį, dėl kurios „Twitter“ buvo cenzūruotas buvęs prezidentas Donaldas Trumpas

Autorius: minfo.lt Šaltinis: https://minfo.lt/pasaulis/stra... 2022-12-16 23:01:00, skaitė 274, komentavo 1

Elonas Muskas atskleidė tikrąją priežastį, dėl kurios „Twitter“ buvo cenzūruotas buvęs prezidentas Donaldas Trumpas

Žurnalistas Mattas Taibbi penktadienį paskelbė trečiąjį vadinamųjų „Twitter failų“ tomą, atskleisdamas socialinės žiniasklaidos platformos cenzūrą ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo pašalinimo iš šios platformos.

Žurnalistas Mattas Taibbi penktadienį paskelbė trečiąjį vadinamųjų „Twitter failų“ tomą, atskleisdamas socialinės žiniasklaidos platformos cenzūrą ir buvusio prezidento Donaldo Trumpo pašalinimo iš šios platformos.

Paaiškėjo, kad „Twitter“ vadovai pasinaudojo didžiulėmis platformos „matomumo filtravimo“ galiomis prieš Trumpą prieš 2020 m. JAV rinkimus ir kad bendradarbiavimas su FTB sustiprėjo prieš tai, kai Trumpo veikla platformoje buvo visam laikui sustabdyta.

Naujojo „Twitter“ savininko Elono Musko patvirtinti „Twitter failai“ atskleidė socialinės žiniasklaidos įmonės cenzūros užkulisius.

 

Naujoji ataskaita, pavadinta „Donaldo Trumpo pašalinimas“, yra pirmoji iš trijų, konkrečiai nagrinėjančių „Twitter“ vadovų veiksmus nuo 2020 m. spalio mėn. iki to laiko, kai Trumpas buvo pašalintas iš platformos 2021 m. sausio 8 d.

Vidiniai vadinamieji „Slack“ pokalbiai platformoje „Twitter“ atskleidžia, kad per šį laikotarpį bendrovės vadovų ir federalinės teisėsaugos bei žvalgybos organizacijų bendradarbiavimas išaugo.

 

„Kad ir kokia būtų jūsų nuomonė apie sprendimą nušalinti Trumpą tą dieną, vidiniai „Twitter“ pranešimai nuo sausio 6 d. iki sausio 8 d. turi aiškią istorinę reikšmę, – rašė Taibbi. - Net „Twitter“ darbuotojai iškart suprato, kad tai buvo svarbus momentas kalbų metraščiuose. Ar tai pirmasis valstybės vadovas, kuris kada nors buvo nušalintas nuo pareigų? Taip tą dieną „Slack“ pokalbyje paklausė vienas „Twitter“ darbuotojas, kurio vardas redaguotas.“

Pranešime Vijaya Gadde, buvusiam „Twitter“ teisinės politikos ir pasitikėjimo vadovui, vienas vykdomasis direktorius, kurio pavardė redaguota, pateikė „greitą nuomonę“, kurią suformulavo vidaus tyrėjai ir išorės akademikai, padedantys nuspręsti, ar cenzūruoti Trumpo tviterį, ar naudoti jį „kaip paskutinis lašą“ prieš jį uždrausdami. „Reikia atsižvelgti į kontekstą ir pasakojimą, kurio Trumpas ir jo draugai siekė per šiuos rinkimus ir, tiesą sakant, pastaruosius 4 metus“, – sakė vadovas, remdamasis vidinių pranešimų ekrano kopija.

Prieš uždrausdamas Trumpą, „Twitter“ taip pat sukūrė naują įrankį, leidžiantį cenzūruoti prezidentą po rinkimų, kai jis pareiškė savo teiginius apie sukčiavimą rinkimuose. Viduje vadovai įrankį vadino „L3 deamplikacija“.

 

Apie naująjį įrankį buvo pranešta 2020 m. gruodžio 10 d., kai „Trumpas išleido 25 tviterinius pranešimus, sakydamas tokius dalykus kaip „Mūsų akyse vyksta perversmas“, rašė Taibbi.

Ketvirtadienį „The Free Press“ redaktorė Bari Weiss, kita žurnalistė, kurią Muskas pasirinko kaip kanalą failams paskelbti, paskelbė savo ataskaitą apie „Twitter“ cenzūros įrankių mastą, atskleisdama slaptus socialinės žiniasklaidos įmonės juoduosius sąrašus. Jos pranešime pažymima, kad vadovai „šešėlio draudimą“ vadina „matomumo filtravimu“.

FTB išsiuntė pranešimus „Twitter“ vadovams, pažymėdamas tam tikrus „Twitter“ pranešimus, kurie vėliau buvo aptariami viduje, todėl buvo imtasi veiksmų, kad kai kurie tviteriai būtų cenzūruojami arba kitiems būtų užklijuotos įspėjamosios etiketės.

„Twitter“ vadovai 2020 m. spalį įkūrė specialią pokalbių grupę, kad aptartų su rinkimais susijusius pašalinimus, rodo failai.

Nei Trumpo kampanija, nei Baltieji rūmai, nei „respublikonai apskritai“ nesiuntė moderavimo užklausų į „Twitter“, pažymėjo Taibbi.

Jo teigimu, Trumpo uždraudimo pateisinimo pagrindas buvo sukurtas likus mėnesiams iki 2021 m. sausio mėn., kai federalinės agentūros dažniau susitikdavo su „Twitter“ vadovais.

Vienu metu Yoelis Rothas, buvęs „Twitter“ saugos vadovas, „Slack“ žinutėje apie „Twitter“ cenzūruojamą Hunterio Bideno nešiojamojo kompiuterio istoriją pažymėjo, kad jis „kas savaitę sinchronizavo“ susitikimus dėl rinkimų saugumo su FTB ir Nacionalinės žvalgybos direktoriaus biuru.

 

„Artėjant rinkimams, vyresnieji vadovai – galbūt spaudžiami federalinių agentūrų, su kuriomis laikui bėgant vis dažniau susitikdavo – vis labiau kovojo su taisyklėmis ir pradėjo kalbėti apie pretekstą daryti tai, ką greičiausiai būtų darę bet kuriuo atveju“, - rašė Taibbi.

Vidiniai „Slack“ pokalbiai rodo, kad „Twitter“ vadovų ir FTB bendravimo linijos buvo intensyvesnės po 2021 m. sausio 6 d., o pokalbiai iliustruoja vadovų požiūrį į susitikimus.

Taibbi teigimu, išvados atskleidžia „Twitter standartų eroziją“, taip pat veiksmus, kurių ėmėsi aukšto lygio vadovai, kurie pažeidė pačios bendrovės politiką per kelis mėnesius iki įvykių JAV Kapitolijaus sausio 6 d., 2021 m., paskatinęs „Twitter“ uždrausti Trumpą neribotam laikui.

Vidinių pranešimų ekranai atskleidė, kad kai tik „Twitter“ vadovai uždraudė Trumpą, jie pradėjo planuoti uždrausti būsimus prezidentus, – vienas vadovas pažymėjo, kad tuometinio prezidento Joe Bideno administracijos „Twitter“ nesustabdys, nebent tai bus absoliučiai būtina“.

Taibbi, Weissas ir autorius Michaelas Shellenbergeris yra trys autoriai, kuriuos Muskas naudoja, kad atskleistų vidines „Twitter“ funkcijas.

Penktadienį Taibbi sakė, kad jis, Weissas ir Shellenbergeris penktadienį, šeštadienį ir sekmadienį socialiniame tinkle „Twitter“ išleis tris Trumpo cenzūrai skirtus tomus.

Tolesnėje Shellenbergerio ataskaitoje šeštadienį „išsamiai aprašomas chaosas Twitter viduje“ tą dieną, kai „Twitter“ uždraudė Trumpą, o Weisso sekmadienio ataskaita „atskleis slaptus vidinius ryšius nuo pagrindinės datos“, t. y. 2021 m. sausio 8 d.

Šaltinis