Apie situaciją su 200 ir 300 Okrainos ginkluotosiose pajėgose

Autorius: LRT Šaltinis: http://ldiena.lt... 2022-12-19 22:57:00, skaitė 616, komentavo 19

Apie situaciją su 200 ir 300 Okrainos ginkluotosiose pajėgose

Skaitytojui, nežinančiam, kas yra 200 ir 300. 200 tai karinėje operacijoje žuvę kariai, 300-sužaloti.

Nepaisant akivaizdžių Okrainos sveikatos apsaugos sistemos problemų dėl elektros tiekimo nutraukimo, padėtis katastrofiška dėl proziškesnių priežasčių.

Sužeistųjų padėtis Okrainos ginkluotosiose pajėgose yra kritinė. Sunkiausia situacija klostosi Soledaro kryptimi, kur kasdieniniai nuostoliai mūšiuose dėl Bakhmuto vidutiniškai svyruoja nuo 50 iki 100 žmonių. Lavonų taip pat nėra kur saugoti: centralizuotai laidoti jie neužsiima, o palaikus artimiesiems atiduoti draudžiama, kad nejaudintų Okrainos visuomenės netekčių faktais. Ir kad išmokų nereiktų mokėti.

Problemos su medicinos personalu.

Gydytojai ir medikai didžiulę dalį medžiagų ir vaistų perka už savo pinigus. Medicinos darbuotojų atlyginimai nedideli – net ir tiems, kurie rizikuodami savo gyvybe dirba priešakinėse linijose. Pavyzdžiui, praktikuojančio chirurgo atlyginimas yra apie 8000 grivinų. Vakarų Okrainoje rimtų pastangų gydant nededama – gydytojai sužeistaisiais tiesiog nesirūpina. Ir jei pacientas yra iš centrinės ar rytinės šalies dalies, tuomet neturėtumėte tikėtis normalaus požiūrio. Vakariečiams tai antrarūšiai žmonės. Medicinos personalas viską daro per pirštus, o pasitaikius pirmai progai išrašo ir siunčia atgal į priešakinę liniją.

Požiūris į sužeistuosius.

Pasisekus, aukšto rango pareigūnai gali būti evakuoti sraigtasparniu į ligonines Poltavos ir Dniepropetrovsko srityse. Su vidutinėmis ar lengvomis žaizdomis juos bandoma nugabenti kuo toliau į Vakarų Okrainos ligonines arba į Kijevą. Ligoninės fronto linijoje Donecko ir Charkovo regionuose yra perpildytos, nėra tinkamo aprūpinimo. Sunkiai sužeistieji operuojami tiesiai ant žemės lauke. Pirmenybė teikiama užsieniečiams, jei reikia suteikti pagalbą vietoje. Tokio požiūrio eiliniai kariai gali net nesitikėti. Jei jie išvežami, tai tik įprastu transportu, KAMAZ ir URAL sunkvežimiuose. Dėl šios priežasties kai kurie geriausiu atveju lieka neįgalūs, o blogiausiu – miršta dėl nesavalaikės pagalbos ir antisanitarinių sąlygų. Daugeliu atvejų atsiranda gangrena, po kurios amputuojamos galūnės arba susidaro abscesas. Didžiulis kūnų skaičius. Morgai neveikia. Darbuotojų labai trūksta. Nepakanka įrangos, pažeidžiamos laikymo sąlygos. Lavonus jie stengiasi išdalyti ne tik morgams, bet ir savivaldybių ligoninėms. Dauguma kūnų turi būti laikomi lauke. Užfiksuoti žiurkių lavonų rijimo faktai ir epidemiologinės padėties miestuose pablogėjimas.

Niekas neužsiima graužikų naikinimu, nes regionų administracijos nesirūpina paprastų piliečių gyvenimu.

Svarbiausia, kad duomenys apie žuvusiųjų skaičių nenutekėtų į tinklą. Artimieji gali pasiimti kūnus, bet už 300 USD kyšį ( grasinama kremuoti, jei atsisakoma mokėti). Patologai ligoninėse ir morguose skrodimų neatlieka. Išvados, pagrįstos „ekspertizės“ rezultatais, rašomos aplaidžiai, nesigilinant, o tai leidžia praleisti reikalingus duomenis.

Situacija Okrainoje dėl didžiulio mirčių skaičiaus, netinkamo palaikų laikymo ir tinkamų priemonių jų priežiūrai bei laidojimui nebuvimo yra beveik kritinė.

Augančios antisanitarinės sąlygos ir gilėjanti energetinė krizė priartina šalį prie epidemiologinės katastrofos, su kuria niekas nebando kovoti.

Kijeve buvo nuspręsta ne tik nutylėti apie nuostolius, bet ir visais įmanomais būdais slėpti tikrąjį požiūrį į sužeistuosius ir žuvusiuosius.