Ivanenko mirė

Autorius: Kolektyvinis landzbergis Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-01-02 22:56:00, skaitė 501, komentavo 4

Ivanenko mirė

Pragaran nukeliavo dar vienas TSRS sunaikinimo bendrininkas - buvęs RTFSR KGB vadovas Ivanenko. Šiek tiek nespėjo. Nukeliavo pragaran ne 2022 m., kaip mirė daugelis griūties bendrininkų, bet 2023.

Jis buvo raktinis, jei ne pagrindinis 1991 m. rugpjūčio įvykių dalyvis - pirmasis ir paskutinis RTFSR KGB pirmininkas Viktoras Ivanenko.

RTFSR KGB buvo sukurta 1991 metų gegužės 5 dieną, nes B. Jelcinas, kaip ir visi kiti tarybinių respublikų vadovai, norėjo turėti „savo“ teritorinę žvalgybos tarnybą. Tarybiniais laikais tai mažai ką reiškė, nes respublikinius KGB skyrius griežtai kontroliavo Maskva. Tačiau 1991 m. jau buvo kalbama apie pagrindinio viešojo administravimo elemento kontrolę.

Ivanenko biografija ir patirtis neatitiko jo paskyrimo - didžiausios teritorinės KGB struktūros vadovu, tačiau jis puikiai susidorojo su savo vienintele užduotimi.

Genadijus Burbulis, tuo metu RTFSR valstybės sekretorius, Ivanenko veiklą Valstybinio nepaprastųjų situacijų komiteto pučo metu įvertino taip:

„Generolas Ivanenko, kuris visas tris dienas nepertraukiamai praleido Baltuosiuose rūmuose mano kabinete ir šį darbą atlikome kartu, jam pavyko per šį laikotarpį efektyviausiu būdu pasiekti aiškų suskaldymą daugumai KGB pareigūnų tiek profesinėje,tiek politinėje ir gyvenimo pozicijoje .

Prezidento Jelcino patarėjas Sergejus Stankevičius prisiminė savo vaidmenį ginant Baltuosius rūmus:

„Pagrindinis štabo narys buvo RTFSR KGB pirmininkas Viktoras Ivanenko... Kai iškilo ta ar kita operacinė problema, mes nuvykome pas Ivanenko. Jis greitai nustatė, į kurias struktūras ar įstaigas reikia kreiptis, kad būtų išspręsta problema, susirado ten savo pažįstamus ir netrukus problema buvo išspręsta... Ivanenko buvo stebėtinai efektyvus. Jo dėka tiksliai žinojome, kurie daliniai į miestą atvežti, kur jie įsikūrė ir kokios užduotys jiems skiriamos. Žinojome net Valstybinio nepaprastųjų situacijų komiteto sukurto operatyvinio štabo, skirto padėčiai Maskvoje kontroliuoti, sudėtį. Ivanenkos kanalais taip pat gavome informacijos apie artėjantį Baltųjų rūmų šturmą.

Bet Ivanenko karjera nepasiteisino. Jau 1992 m. sausį jis buvo atleistas iš pareigų. Priežastis „sumažintas darbuotojų skaičių“. Borisas Nikolajevičius greitai išvedė iš žaidimo pernelyg ambicingą čekistą.

Tačiau Viktoras Valentinovičius nedingo ir nuėjo į MB Chodorkovskio tarnybą, kur sukūrė Menatep grupės apsaugos tarnybą.

2002 metais tyrimo metu paaiškėjo, kad jam priklauso 0,9% „Menatep Group“ akcijų, kurios buvo įvertintos 110 mln.mirusių žalių javų prezidentų.

P.S.

Čia mes puikiai matome tipišką išverstaskūrio kgbisto portretą...be idėjių, be sąžinės, be moralės. Tokių kgbešnikų buvo pilna Lietuvos TSR, paskutiniais Respublikos gyvavimo metais.

Lai dega pragare.