Kremliuje ryškėja akivaizdūs kracho požymiai

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/01/07/kr... 2023-01-07 21:13:00, skaitė 555, komentavo 18

Kremliuje ryškėja akivaizdūs kracho požymiai

Politinis strateginis lygmuo

Ukrainos Prezidento kanceliarijos vadovas Andrijus Jermakas pareiškė, kad JAV perduos Ukrainai pėstininkų kovos mašinų „Bradley“, papildomų HIMARS sistemų, šarvuotų taktinių automobilių, gamintų pagal vadinamąją MRAP programą (anglų k. mine resistant ambush protected, t.y. atsparių minoms ir apsaugotų nuo pasalų), ir priešlėktuvines raketas „Sea Sparrow“.

Tokios Kalėdinės 3 mlrd. dolerių vertės dovanos Ukrainai. Šaltinių teigimu, JAV ir Vokietijos susitarimas perduoti Ukrainai pėstininkų kovos mašinas atveria kelią būsimam tankų „Abrams“ ir „Leopard“ tiekimui.

Maskvos generalbalvonai tuo tarpu skaičiuoja, ar užteks būsimiems nenugalimosios armijos lavonams „pantalonų“, šalmų, kastuvėlių ir balalaikų.

JAV pareiškė, kad svarsto galimybę apmokyti Ukrainos pajėgas naudotis raketų sistema „Patriot“. Gynybos departamentas galėtų atsivežti ukrainiečius į JAV, rengti mokymus užsienyje „arba derinti abu šiuos būdus“.

„Manau, kad aiškiai esame pasiekę tokį mūšio etapą, kai galėsime suteikti tokius mokymus, kad Ukraina galėtų išlaikyti tokias sistemas ir galėtų susitelkti į savo šalies gynybą ir teritorijos susigrąžinimą“, – oro pajėgų brigados generolas Petas Raideris (Pat Ryder) pareiškė per spaudos konferenciją.

Žinutę apie „teritorijų susigrąžinimą“ Kremliaus nevykėliai turėjo išgirsti labai aiškiai.

Ukrainos Nacionalinio saugumo ir gynybos tarybos sekretorius Oleksijus Danilovas pareiškė, kad naujas Ukrainos puolimo etapas prasidės šiais metais. Jis pažymėjo, kad pasaulio požiūris į Ukrainoje vykstantį nepriklausomybės karą pasikeitė radikaliai.

Jei pradžioje į jį buvo žiūrima kaip į partizaninį ir siunčiamos rankinės prieštankinės raketų sistemos NLAW, „Javelin“ ir oro gynybos sistemos „Stinger“, tai po okupantų pralaimėjimų šiaurėje, rytuose ir pietuose prabilta apie gynybinį priešpriešinį (simetrinį) karą.

Ukrainai pradėtos tiekti padidinto mobilumo artilerijos ir raketų sistemos HIMARS, haubicos M777, raketos „Harpoon“, artilerijos užtaisai GMLRS, kuriais galima pasiekti taikinius iki 80 km atstumu, taip pat „Excalibur“, haubicos „Panzerhaubitze 2000“, oro gynybos sistemos IRIS-T, savaeigės haubicos CAESAR ir AHS „Krab“.

„Šiais metais Ukrainos karas iš gynybinio virs puolamuoju. Ukraina gaus pėstininkų kovos mašinų „Bradley“, „Marder“, šarvuotus transporterius „Bastion“, žvalgybinius šarvuočius ir tankų medžioklius AMX-10 RC, priešlėktuvinės gynybos baterijas „Patriot“, taip pat daug kitų dalykų – mažiau viešų ir visai neviešų“, – skelbia Danilovas.

NSDK sekretorius taip pat sakė, kad kitas – ketvirtasis – karo etapas bus skirtas „teisingumui ir atlygiui“.

Kremliuj reikia vodkės. Arba raminamųjų. Arba ir to, ir ano. Arba rusiškos ruletės.

Gruodžio mėnesį maisto kainos pasaulyje mažėjo devintą mėnesį iš eilės, tačiau 2022 m. pasiekė aukščiausią lygį per visus metus, rodo JT duomenys. Maisto kainos labiausiai šoktelėjo po Rusijos invazijos į Ukrainą, praėjusių metų pavasarį. Gruodžio mėnesio maisto prekių kainos sumažėjo 1,9 proc. palyginti su lapkričio mėnesiu.

Tačiau 2022 m., palyginti su praėjusiais metais, indeksas apskritai buvo 14,3 proc. didesnis ir pasiekė visų laikų rekordą.

Japonijos premjeras Fumio Kišida ketina apsilankyti Kijeve. Kalbėdamas telefonu su V. Zelenskiu, F. Kišida patvirtino, kad Tokijas visapusiškai remia Ukrainą.

„Griežtai pasmerkiau besitęsiančią Rusijos agresiją ir pareiškiau, kad Japonija dės visas pastangas, kad suteiktų pagalbą, įskaitant pagalbą žiemą, siekiant apsaugoti Ukrainos žmonių gyvybes“, – teigė politikas.

Operacinis lygmuo

Tęsiasi resursų karas. Tai, ką matome informacinėje erdvėje ir ant žemės rodo, kad Vakarai padėjo tašką dėl Kremliaus ir Putino. Visi per beveik metus trunkantį karą pamatė, pajuto, patyrė savo kailiu ir įsisąmonino, kad viskas, ką skelbia Kremlius ir kolektyvinis Putinas – melas.

Melas, virstantis nesibaigiančiomis masinėmis žudynėmis, miestų griovimu, pasaulio ekonomikos, energetikos ardymu, nuolatiniu teroru ir neprognozuojama ateitimi.

Panašu, kad šiais metais Ukrainoje pagaliau išvysime sunkiąją priešakinę NATO ginkluotę, kuri suvaidins lemiamą vaidmenį šiame kare. Žinoma, apmaudu, kad to nebuvo daroma iš karto po Krymo okupacijos. Pasiruošimas dideliam karui būtų lėmęs ilgalaikę taiką.

Vakar vakare paaiškėjo, kokia karinė pagalba įtraukta į JAV gynybos priemonių paketą. Naująjį pagalbos Ukrainai paketą sudaro 50 pėstininkų kovos mašinų „Bradley“ su 500 TOW prieštankinių raketų ir 250 000 25 mm šovinių; 100 šarvuočių M113; 55 MRAP taktiniai automobiliai, 138 „hamviai“, 18 155 mm savaeigių haubicų ir 18 amunicijos tiekimo transporto priemonių; 70 000 155 mm artilerijos sviedinių; 500 labai tikslių („Excalibur“) 155 mm artilerijos sviedinių; 1 200 155 mm nuotoliniu būdu užtaisomų prieštankinių minų sistemos (RAAM) šaudmenų; 36 105 mm velkamosios haubicos ir 95 000 105 mm artilerijos sviedinių; 10 000 120 mm minosvaidžio sviedinių bei kita karinė technika, įranga ir amunicija.

Driskių ordos gali ruošti savo suplyšusias „vatuvkes“ saugotis ir dengtis nuo artilerijos smūgių. Nors žymiai protingiau būtų, jei jų vadai savo surūdijusius gelžgalius atsuktų prieš Kremliaus fiurerio prievartos mašiną.

Ukrainai reikės mažiausiai 1,79 mlrd. dolerių, kad atkurtų savo telekomunikacijų sektorių iki prieškarinio lygio, teigiama JT agentūros ataskaitoje. Joje rašoma, kad Rusija „visiškai sunaikino arba užgrobė“ telekomunikacijų tinklus tam tikrose šalies dalyse.

Maskva vienašališkai pakeitė JT agentūros nustatytus Ukrainos numerių rinkimo kodus į rusiškus, o prieš Ukrainą buvo įvykdytos 1 123 kibernetinės atakos.

Taktinis lygmuo

Per pastarąją „paliaubų“ parą driskiai surengė 1 raketų smūgį ir 20 atakų iš salvinių raketų sistemų. Antroji (nuo galo) armija ir toliau stengiasi įsitvirtinti Donecko srityje ir tęsia puolimą Bachmuto ašyje.

Per praėjusią parą Ukrainos gynybos pajėgos atrėmė atakas visose kryptyse.

Rusijos okupantai terorizuoja vietos gyventojus, įvedinėdami savo „šarikovų“ tvarką ir rusifikuodami okupuotas teritorijas. Beveik 3 000 Zaporožės AE darbuotojų buvo priversti pasiimti rusiškus pasus.

Energodare grasinant baudomis ir turto konfiskavimu iš apyvartos išimta Ukrainos valiuta (grivina). Okupantai iš gyventojų atiminėja patalpas arba įsitaiso vietose, kurias paliko karo pabėgėliai.

Šie valkatos nieko sukurti savo rankomis nemoka. Net lauko tualeto, todėl tuštinasi čia pat, vietoje, dažnai į savo praperstus apatinius.

Per praėjusią parą Ukrainos karinės oro pajėgos smogė rusų karių susitelkimo vietai. Raketinės ir artilerijos pajėgos sunaikino 4 priešo kariuomenės ir karinės technikos pozicijas bei 2 degalų ir tepalų sandėlius.

Sunkūs mūšiai vakar ir šiandien vyko ties Bachmutu ir Soledaru. Šaltiniai ant žemės patvirtino, kad šiose vietovėse rusai skubiai papildo išsekusius driskių vienetus nauja mėsa. Yra duomenų, kad link Soledaro juda okupantų tankų brigada.

Komentaras: nėra to blogo, kas neišeitų į Putiną.

Ryškėja pirmieji akivaizdūs Kremliaus ordų išsivadėjimo požymiai. Putino „Kalėdinės paliaubos“ – pirmas mėginimas pademonstruoti, jog Rusija neva nori ir gali siekti taikos, esant tam tikroms sąlygoms. Tos sąlygos – stačiatikių Kalėdos.

Įdomus niuansas tas, kad šias paliaubas Putinas paskelbė po derybų su Turkijos prezidentu Redžepu Erdoganu. Esą būtent Turkijos valdovas, kuris tikisi iki vasaros pasodinti Putiną ir Zelenskį prie derybų stalo, paskambino Putinui ir pasiūlė vienašališkai nutraukti ugnį.

Mes tikime, kad mūsų skaitytojų tarpe nėra nuoširdžiai besidžiaugiančių tokia Putino „taika“, nes, visu pirma, jos nebuvo ir nebus, visų antra, tai tėra žaidimas. Rusiškai arba FSB terminais vadinamas „mnogochodovka“. Tai yra vienu metu daromi žingsniai keliomis kryptimis, kurie sąlygoja keletą galimų pasekmių, iš kurių galima rinktis geriausią, niekuomet nepatiriant akivaizdaus pralaimėjimo. Kremlius šiuo ėjimu būtent to ir siekia.

Pirmiausia, stengiamasi Vakarams pademonstruoti, kad Ukraina pirmoji nesilaiko pasiūlytų paliaubų. Siunčiamas signalas, kad Kremlius iš principo pasirengęs deryboms.

Neutralią poziciją užėmusioms Artimųjų Rytų šalims, Indijai ir Kinijai, yra sakoma, kad Rusija ne tik „nutraukė“ ugnį be jokių išankstinių sąlygų, bet yra pasirengusi paliauboms, kurioms Ukraina nepritaria.

Neatmetama diversijos, kurios metu gali būti susprogdintos Rusijos cerkvės, galimybė, žinoma, dėl to apkaltinant Ukrainą. Be to, šiuo ėjimu konsoliduojama Rusijos visuomenė apie FSB padalinį – Kremliaus patriarchatą.

Na, ir žinoma, siekiama persigrupuoti ir sustiprinti skylėtą fronto liniją, kuri gresia visišku subyrėjimu. Galbūt, greitu laiku surengti keršto ataką raketomis ir dronais prieš Ukrainą, kuri „nesilaikė pasiūlytų šventinių pravoslavų paliaubų“, nes Kijevą valdo jankiai.

Maskvos kontroliuojamas FSB patriarchas Kirilas, kurio rankos iki alkūnių mirksta vaikų kraujyje, tame tarpe ir pačių rusų, įžūliai kvietė dvi dienas nežudyti ukrainiečių. Kremliaus intrigantai prirezgė tiek kruvinų pinklių, melo ir klastos, kad šėtonui, susipažinus su Putino kėslais, dėl patirto streso susuktų vidurius.

Šie Maskvos tūpčiojimai slepia artėjantį pralaimėjimą, kurį Kremlius jaučia kasdien vis akivaizdžiau. Kremliaus laikina balta vėliava suplazdėjo būtent po naujienų apie tai, kad į Ukrainą keliauja Vokietijos „Patriot“, Prancūzijos ir JAV šarvuočiai, bei naujas Jungtinių Valstijų pagalbos paketas.

Nėra to blogo, kas neišeitų į Putiną.

Nuotrauka: reakcija išgirdus apie netrukus Ukrainos gynėjus pasieksiančią ginkluotę.