Kodėl trūksta vaistų?

Autorius: Alkas.lt Šaltinis: https://alkas.lt/2023/01/07/ko... 2023-01-08 19:35:00, skaitė 382, komentavo 1

Kodėl trūksta vaistų?

Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) išplatino pranešimą kuriame primena pagrindines vaistų tiekimo sutrikimų priežastis ir pasiaiškina kaip ji sprendžia vaistų tiekimo sutrikimo klausimus.

Pasak VVKT vaistų tiekimo sutrikimai dažniausiai būna susiję su gamybos bėdomis, todėl vaistų registruotojai yra įpareigoti pranešti VVKT apie jiems žinomus ir numatomustiekimo sutrikimus.

Teigiama, kad vaistų tiekimas gali sutrikti ir dėl pervežimo nesklanduų, padidėjusio vaistų poreikio, taip pat dėl komercinių priežasčių.

„Norime atkreipti dėmesį, kad vaistų tiekimo problemos aktualios ne tik Lietuvai: su jomis susiduria tiek kitos Europos šalys, tiek Jungtinės Amerikos Valstijos“, – teisinasi VVKT savo pranešime.

Vaisto registruotoją pranešti VVKT apie vaisto laikiną ar nuolatinį tiekimo sutrikimą įpareigoja Farmacijos įstatymas. Vykdydami šią pareigą, vaistų registruotojai 2019 metais VVKT pateikė 814 pranešimų apie laikiną ir 104 pranešimus apie nuolatinį vaistų tiekimo sutrikimą; 2020 metais buvo nustatyta 613 laikinų ir 97 nuolatiniai tiekimo sutrikimai; 2021 metais – 813 laikinų ir 121 nuolatinis tiekimo sutrikimas. Tuo tarpu 2022 metais iš viso buvo gauti 1003 pranešimai apie laikiną ir 84 pranešimai apie nuolatinį tiekimo sutrikimą.

Sutrikus tam tikros rūšies vaistų tiekimui, jei pardavime yra pakankamai kitų tos pačios veikliosios medžiagos preparatų – vaistas nesunkiai pakeičiamas kitu. Sudėtingesni tie atvejai, kai sutrinka tam tikros veikliosios medžiagos gamyba. Tokiais atvejais vaisto pritrūksta ne vienos šalies prekyboje. 

Siekiant valdyti informaciją apie galimus vaistų tiekimo sutrikimus,  VVKT veikia vaistų buvimo Lietuvos rinkoje stebėsenos sistema. VVKT renką informaciją apie vaisto likučius didmeninio vaistų platinimo įmonių sandėliuose už praėjusią savaitę, tai pat apie  vaisto pardavimus bendrai visoms vaistinėms ir bendrai visoms Asmens sveikatos priežiūros įstaigoms (ASPĮ). Visa ši informacija yra detaliai analizuojama, ji skelbiama ir VVKT interneto svetainėje

Nustačius galimą vieno ar kito vaisto tiekimo sutrikimą, yra kreipiamasi į vaistų registruotojus, aiškinamasi susidariusi padėtis. Kaskart  apie vaistų tiekimo sutrikimus pranešama ir Valstybinei ligonių kasai, kuri priima sprendimus dėl vaistų kompensavimo.

Kad ligoniai nejaustų vaistų tiekimo sutrikimų pasekmių ar šios pasekmės būtų mažesnės, gali būti tiekiami Lietuvoje neregistruoti vaistai, taip vadinamieji vardiniai (jei jie registruoti bent vienoje kitoje EEE valstybėje arba gamintojo valstybėje) bei registruoti vaistai užsienio pakuotėmis.

Šios priemonės padeda spręsti iškilusius tiekimo sunkumus. VVKT taip pat pažymi, kad jei vaistinėje  nėra pageidaujamo vaisto, tačiau jį turi bent viena didmeninio platinimo įmonė, gyventojui pageidaujant, vaistai turi būti užsakomi.

Apie vaistų tiekimo sutrikimus, esamus jų likučius sandėliuose yra vieša – skelbiama VVKT interneto svetainėje. Kiekvienas pageidaujantis turi galimybę šias naujienas užsisakyti ir kaip naujienlaiškį automatiškai gauti savo nurodytu elektroninio pašto adresu.