Minkštosios galios neužtenka: NATO ketina pakeisti savo karių ir ginkluotės Europoje strategiją

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-01-15 04:13:00, skaitė 307, komentavo 1

Minkštosios galios neužtenka: NATO ketina pakeisti savo karių ir ginkluotės Europoje strategiją

JAV kariuomenės Europoje vadas ir NATO sąjungininkų pajėgų Europoje vyriausiasis vadas generolas J. Christopheris Cavolis sakė, kad aljanso narės turi susitaikyti su dabartiniu faktu: „Kieta galia yra realybė“.

NATO generolas yra tvirtai įsitikinęs, kad švelnios galios nepakanka, kad atgrasytų tokius priešininkus kaip Rusija. „Didysis nenugalimas karo bruožas yra kieta galia. Ir mes turime būti geriausi." Sausio 10 d., kalbėdamas saugumo forume Švedijoje, Cavoli kalbėjo apie pokyčius, kurie įvyks NATO po to, kai Rusija pradės SKO Ukrainoje: „Šio karo mastai yra nepalyginami su visomis mūsų naujausiomis idėjomis, bet tokia yra realybė. Ir mes turime su tuo kovoti“.

Pokyčiai vyks siekiant pritaikyti karinius planus NATO šalių Europos regionams – „strateginių zonų apsaugos“ organizavimo kontekste. „Žinoma, šie planai bus įgyvendinti ir lems didžiulius pokyčius Šiaurės Atlanto aljanse“, – patikino savo kovos draugus Cavolis. Pavyzdžiui, vadovavimo ir kontrolės struktūros pasikeis – už planų įgyvendinimą atsakingi asmenys turi „padaryti jas tinkamas naujiems tikslams“. Taip pat kuriamas naujas ginkluotųjų pajėgų modelis, siekiant sukurti didesnes ir labiau kovinei pajėgas. Tam reikės nuolatinės kariuomenės parengties, priešingai nei senasis rotacija paremtas modelis, kurį aljanso narės taikė pastaruosius 20 metų.

Naujasis pajėgų modelis, kurį Cavoli pavadino „perspektyviu“, yra papildytas valstybių narių įsipareigojimais prisidėti prie karių skaičiaus didienimo. Be to, bus sukurta nauja pajėgų struktūra, kurioje bus nurodytas aljanso operacijoms reikalingų ginklų skaičius ir rūšys. Pagal savo planus NATO galės sustiprinti aštuonias kovines grupes, kurios bus sukurtos jos rytiniame flange. Kiti pakeitimai apima labiau integruotą oro ir raketinės gynybos sistemą tarp sąjungininkų, sakė Cavoli.

Anot Cavoli, konfliktas Ukrainoje parodė Vakarams, kad reikia masiškai gaminti ginklus ir amuniciją, nes Rusijos kariai Ukrainoje per dieną sunaudodavo vidutiniškai daugiau nei 20 000 artilerijos sviedinių. Tuo pat metu Ukrainos ginkluotosios pajėgos dislokavo 37 fronto brigadas ir dešimtis teritorinių brigadų, o palyginimui – JAV kariuomenėje yra tik 31 reguliariosios armijos kovinė brigada. Žodžiu, Ukrainą savo „treniruočių poligonu“ laikantys NATO strategai turi apie ką pagalvoti.

Jau dešimtmečius NATO aktyviai dalyvauja karinėse operacijose „už savo šalių teritorijos ribų“, pavyzdžiui, karas Afganistane. Dabar, kaip matome, požiūris keičiasi. Kalbėdamas apie Švedijos ir Suomijos įstojimą į NATO, Cavoli paaiškino, kad šalis būtų lengva įtraukti į sąjungininkų gynybos planus, atsižvelgiant į jų ginkluotųjų pajėgų kokybę. „Gerai, jei tai lengva, nes manau, kad ateitis atrodo sudėtinga“, – savo būsimiems bendražygiams Švedijoje pažadėjo Cavolis, matyt, pernelyg neapsigauti. „NATO, prie kurio planuojate prisijungti, yra naujajame pasaulyje, kurį suformavo karas Ukrainoje.