Con Coughlin. Bideno ginklų siunta Ukrainai seniausiai vėluoja

Autorius: ProPatria.lt Šaltinis: https://www.propatria.lt/2023/... 2023-01-18 23:10:00, skaitė 236, komentavo 3

Con Coughlin. Bideno ginklų siunta Ukrainai seniausiai vėluoja

Galima net teigti, kad Rusijos invazijos į Ukrainą apskritai nebūtų buvę, jei ne J. Bideno katastrofiškas vadovavimas karinių pajėgų išvedimui iš Afganistano 2022 m. vasarą. J. Bideno sprendimas palikti Afganistano žmones likimo valiai pasiuntė aiškią žinią tokiems autokratams kaip V. Putinas, taip pat Kinijos prezidentui Xi Jinpingui, kad Vakarų galios nebėra suinteresuotos priešintis tironiškiems režimams.

Suvoktas Vakarų silpnumas taip pat gali paaiškinti, kodėl V. Putinas išsakė keletą užslėptų grasinimų panaudoti branduolinį ginklą, jei Vakarų galybės pernelyg įsitrauktų į Ukrainos konfliktą, o tai iš pradžių turėjo norimą poveikį - įtikinti J. Bideno administraciją laikytis atokiau.

Šiuo metu, kai V. Putinas rimtai svarsto galimybę pradėti naują pavasario puolimą, kad kompensuotų praėjusiais metais patirtus katastrofiškus nuostolius, JAV ginklų paketas gali tapti lemiamu veiksniu užtikrinant, kad ukrainiečiai neprarastų pozicijų.

Todėl labai svarbu, kad JAV ir jų sąjungininkės atidėtų į šalį abejones dėl galimybės nugalėti V. Putino Rusiją, jau vien todėl, kad viskas rodo, jog V. Putinas šiuo metu pralaimi savo karą, o Vakarų parama gali užtikrinti, kad jis patirs katastrofišką pralaimėjimą.

Todėl labai svarbu, kad Amerikos politikai, politikos formuotojai ir žiniasklaida, užuot nuolat abejoję būtinybe remti Ukrainos reikalą, suprastų, jog užtikrinti, kad Rusija patirtų triuškinamą pralaimėjimą, yra labai naudinga Amerikai.

Tai visai kartai panaikintų Rusijos keliamą grėsmę pasaulio saugumui ir leistų Vakarų valstybėms sutelkti dėmesį į daug didesnę grėsmę, kurią pasaulio taikai kelia komunistinė Kinija.

JAV prezidento Džo Baideno (Joe Biden) pavėluotas sprendimas aprūpinti Ukrainą šarvuotais automobiliais labiausiai džiugina tuo, kad jo administracija pagaliau supranta, ko reikia, kad Ukrainos pajėgos pasiektų pergalę žiauriame kare su Rusija.

Galbūt Bideno administracijai prireikė nemažai laiko, kol priėmė sprendimą aprūpinti Ukrainą 50 šarvuočių "Bradley", tačiau tokia ginkluotė yra būtent tai, ko reikia ukrainiečiams, jei jie nori pasiekti savo tikslą - nugalėti Rusijos agresorius.

Be to, Amerikos sprendimas paskatino kitas Vakarų valstybes, tokias kaip Didžioji Britanija, Prancūzija, Lenkija ir Vokietija, aprūpinti ukrainiečius savo šarvuočiais, o tai galėtų nepaprastai pagerinti Ukrainos pajėgų galimybes išlaisvinti savo šalį iš neteisėtos Rusijos okupacijos.

J. Bideno sprendimas siųsti "Bradley" į Ukrainą yra sveikintinas administracijos, kuri nuo pat konflikto pradžios praėjusių metų vasario mėn. dvejojo, kiek paramos turėtų suteikti Kijevui, krypties pakeitimas.

Atrodo, kad vienas iš labiausiai smerktinų jo neryžtingo vadovavimo pavyzdžių yra tai, kad J. Bidenas labiau rūpinosi, kaip supykdyti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, o ne kaip pasipriešinti Kremliaus neišprovokuotam agresijos aktui prieš Ukrainos kaimynę.

Galima net teigti, kad Rusijos invazijos į Ukrainą apskritai nebūtų buvę, jei ne J. Bideno katastrofiškas vadovavimas karinių pajėgų išvedimui iš Afganistano 2022 m. vasarą. J. Bideno sprendimas palikti Afganistano žmones likimo valiai, jau nekalbant apie tai, kad jis nesugebėjo tinkamai koordinuoti išvedimo su pagrindiniais sąjungininkais, tokiais kaip Didžioji Britanija, pasiuntė aiškią žinią tokiems autokratams kaip V. Putinas, taip pat Kinijos prezidentui Xi Jinpingui, kad Vakarų galios yra susiskaldžiusios ir nebėra suinteresuotos pasipriešinti tironiškiems režimams.

Suvoktas Vakarų silpnumas taip pat gali paaiškinti, kodėl V. Putinas išsakė keletą užslėptų grasinimų panaudoti branduolinį ginklą, jei Vakarų galybės pernelyg įsitrauktų į Ukrainos konfliktą, o tai iš pradžių turėjo pageidaujamą poveikį - įtikinti J. Bideno administraciją laikytis atokiau.

Tik po to, kai ukrainiečiai, įkvėpti iššaukiančio prezidento Volodymyro Zelenskio vadovavimo, pademonstravo, kad įmanoma ir pasipriešinti Rusijos agresijai, ir pasiųsti rusus į šalį, Bideno komanda įveikė abejones dėl paramos Ukrainos reikalui.

V. Bidenas vangiai reagavo į nuolatinius V. Zelenskio prašymus Vašingtonui aprūpinti jo pajėgas įranga, kurios reikia rusams įveikti, ir tik praėjusią vasarą jis panoro aprūpinti Kijevą tolimojo nuotolio raketų sistemomis HIMARS, kurios leido kariuomenei pakreipti karo eigą Ukrainos naudai.

Dabar, kai rusai, kaip teigiama, pavasarį ruošiasi pradėti naują puolimą Ukrainoje, Baltieji rūmai gerokai padidino savo paramą Ukrainos reikalui ir pasiūlė tiekti 50 kovinių mašinų "Bradley", kurios yra naujo 2,8 mlrd. dolerių vertės ginkluotės paketo Ukrainai dalis.

Bradley yra šarvuotas pėstininkų transporteris, naudojamas kariams pervežti mūšio lauke. Jame, ginkluotame 25 mm kalibro patranka, taip pat yra TOW raketų, galinčių naikinti rusų tankus, paleidimo įrenginys. Kiti ginkluotės paketo, dėl kurio susitarė Baltieji rūmai, elementai yra prieštankinės raketos, savaeigės haubicos ir milijonai šaudmenų.

Šiuo metu, kai V. Putinas rimtai svarsto galimybę pradėti naują pavasario puolimą, kad kompensuotų praėjusiais metais patirtus katastrofiškus nuostolius, JAV ginklų paketas gali būti lemiamas, kad ukrainiečiai neprarastų pozicijų. Nepaisant patirtų nesėkmių, rusai tęsia puolimą Ukrainos Donbaso regione, kur pastaruoju metu vyko intensyvūs mūšiai aplink strategiškai svarbų Solidaro miestą.

Nepaisant didelių nuostolių - manoma, kad rusai kasdien praranda po 500 vyrų - Kremlius, atrodo, yra pasiryžęs tęsti kampaniją prieš Ukrainą, o V. Putinas, kaip teigiama, svarsto tolesnę mobilizaciją, kad papildytų milžiniškas mūšio lauke iki šiol rusų patirtas aukas.

Todėl tokiomis aplinkybėmis labai svarbu, kad JAV ir jų sąjungininkės atidėtų į šalį savo abejones dėl V. Putino Rusijos nugalėjimo, jau vien todėl, kad viskas rodo, jog V. Putinas šiuo metu pralaimi savo karą, o Vakarų parama gali užtikrinti, kad jis patirs katastrofišką pralaimėjimą.

Todėl labai svarbu, kad Amerikos politikai, politikos formuotojai ir žiniasklaida, užuot nuolat abejoję būtinybe remti Ukrainos reikalą, suprastų, jog užtikrinti, kad Rusija patirtų triuškinamą pralaimėjimą, yra labai naudinga Amerikai.

Tai visai kartai panaikintų Rusijos keliamą grėsmę pasaulio saugumui ir leistų Vakarų valstybėms sutelkti dėmesį į daug didesnę grėsmę, kurią pasaulio taikai kelia komunistinė Kinija.

Putino neutralizavimas reiškia, kad Vakarų aljansas gali užtikrinti, jog yra visiškai pasirengęs atremti bet kokią būsimą Pekino agresiją, pavyzdžiui, grėsmę Taivano nepriklausomybei.

versta iš gatestoneinstitute.org