"Mes su niekuo nekariaujame" - Vengrija atmeta Vokietijos teiginį, kad Europa kariauja su Rusija

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-01-28 20:29:00, skaitė 431, komentavo 7

Péteris Szijjártó reagavo į neseniai Vokietijos užsienio reikalų ministrės išsakytas pastabas, kuriose ji teigė, kad Europa kariauja su Rusija.  

Vengrijos žmonės priėmė aiškų sprendimą nedalyvauti konflikte Ukrainoje, todėl šalis su niekuo nekariauja, ketvirtadienį Niujorke pabrėžė Vengrijos užsienio reikalų ir prekybos ministras Péteris Szijjártó.

P. Szijjártó komentarai pasirodė po jo kolegės iš Vokietijos Annalenos Baerbock pareiškimo, kuriame ji pareiškė, kad visa Europa kariauja karą su Rusija.

Vokietijos užsienio reikalų ministrė trečiadienį Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje sakė, kad labai svarbu, jog "tai darytume kartu ir kad Europoje nebūtų kaltinimo žaidimo, nes kariaujame karą prieš Rusiją, o ne vieni prieš kitus".

"Mes su niekuo nekariaujame, nenorime su niekuo kariauti, norime nedalyvauti šiame kare, o Vengrijos ir Vengrijos žmonių saugumas mums yra svarbiausias dalykas", - atsakydamas pareiškė Szijjártó.

"Vengrijos žmonės nėra atsakingi už šį karą, Vengrijos žmonės nėra kalti dėl šio karo pradžios, Vengrijos žmonės nenorėjo šio karo", - sakė jis. "Tai ne mūsų karas, ir Vengrijos žmonės priėmė sprendimą per praėjusių metų parlamento rinkimus, kai aiškiai pasakė, kad dabar mums svarbiausia nedalyvauti šiame kare."

Szijjártó paaiškino, kad beveik visi Vengrijos vyriausybės sprendimai priimami remiantis šia prielaida, ir žurnalistams sakė, kad šalis siekia "siekti taikos derybų ir paliaubų, o ne tiekti ginklus".

"Vengrijos žmonės priėmė tokį sprendimą, o mūsų, kaip vyriausybės narių, pareiga yra įgyvendinti Vengrijos žmonių sprendimą, apsaugoti jų saugumą ir visos Vengrijos saugumą", - sakė jis.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą apie korupcijos atvejus Ukrainoje, ministras pabrėžė, kad vienas iš Vengrijos užsienio politikos strategijos pagrindų yra tas, kad "mes nesikišame į kitų šalių reikalus".

"Čia, Amerikoje ir Europoje, jau yra daugiau nei pakankamai žmonių, kurie mano, kad jų pagrindinė užduotis yra nurodinėti kitoms šalims, kaip joms gyventi, vertinti kitų šalių vidaus reikalus, vertinti kitas šalis", - pridūrė jis.

https://twitter.com/i/status/1618611001691373568