Užsienio spauda apie Hersho publikaciją ir teroro aktą Baltijos jūroje

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-02-11 22:37:00, skaitė 425, komentavo 7

Užsienio spauda apie Hersho publikaciją ir teroro aktą Baltijos jūroje

Lietuva grįžo į tuos laikus, kai buvo viena partija, viena nuomonė, viena politika. Tokią padėtį ir valdžios priespaudą pamenu Sovietinėje Lietuvoje 6-7 praėjusio amžiaus dešimtmečiais. Tuomet, kaip ir dabar, disidentus uždarinėjo į beprotnamius, sodino į kalėjimus, prieš juos fabrikuodavo bylas, klijavo etiketes, ir , žinoma, atidžiai juos sekdavo tuo metu prieinamomis priemonėmis. Aš tuos laikus pamenu, todėl galiu lyginti. Šita nenormali padėtis valstybėje priverčia autorius kalbėti metaforomis, jei liaudiškai, apsimetinėti kvaileliais, dozuotai įterpiant tiesos inkliuzus. Taip bandoma išvengti žiniasklaidos priemonės blokavimo ir sunaikinimo. Aš žemiau pateiksiu nuomonę užsienio spaudos šaltinių. Tai ne mano nuomonė, todėl, tikiuosi, iš sovietinių laikų sugrįžęs "glavlitas"* paliks mane ramybėje.

Teroro aktą Baltijos jūroje, kuomet buvo susprogdinti vamzdžiai pirmojo ir antrojo Šiaurės srauto, aprūpinantys Vokietiją ir Vakarų Europą Rusijos pigiomis dujomis, sunku net su kuo palyginti. Tai buvo smūgis Rusijai, bet dar didesnis smūgis Vokietijai, kuris parklupdė jos Chemijos pramonę. Parašiau "Chemijos pramonę" iš didžiosios raidės, nes Vokietijos chemijos pramonė, jau beveik šimtas metų, yra viena galingiausių pasaulyje. Jos, o taip pat metalurgijos ir kitų pramonės šakų, reikalaujančių daug energijos, nusmukdymas turi ir turės ateityje neigiamą poveikį visai Vokietijai ir ES. O ką daro JAV, kur dujos ir energija 3-4 kartus pigesnės? Ji subsidijų pagalba vilioja pas save šias pramonės šakas iš ES.

JAV "Newsweek"

Anna Skinner JAV laikraštyje „Newsweek“ rašo, kad JAV ir toliau neigia, kad kaip nors prisidėjo prie Rusijos dujotiekių "Nord Stream 1" ir "Nord Stream 2" sugadinimo rugsėjo mėnesį.

Trečiadienį tiriamosios žurnalistikos žurnalistas Seymouras Hershas savo tinklaraštyje "Substack" paskelbė pranešimą, kad JAV karinio jūrų laivyno narai padėjo bombas, kurios smarkiai apgadino "Nord Stream" dujotiekį, kuriuo Baltijos jūroje iš Rusijos į Europą tiekiamos gamtinės dujos. Po pranešimo paskelbimo Baltieji rūmai šį kaltinimą pavadino "visiškai melagingu" ir "visišku prasimanymu".

Jutos respublikonų senatorius Mike'as Lee iš Jutos valstijos trečiadienio popietę socialiniame tinkle "Twitter" parašė, kad jei kaltinimai yra teisingi, jis ir daugelis jo kolegų nežinojo apie šį planą.

"Man neramu, kad negaliu iš karto atmesti prielaidos, jog JAV susprogdino "Nord Stream", - tviteryje rašė M. Lee. "Pasitikrinau su krūva kolegų Senate. Iš tų, kurių klausiau, nė vienas niekada nebuvo apie tai informuotas. Jei paaiškės, kad tai tiesa, turėsime didžiulę problemą".

Sprogimas padarė didžiulę žalą "Nord Stream" vamzdynams. Po sprogimų Švedijos ir Danijos tyrėjai nustatė, kad tai buvo sabotažo aktas. JAV sutiko, kad išpuoliai buvo tyčiniai, tačiau atsakomybės neprisiėmė. Prezidentas Džo Baidenas taip pat paragino amerikiečius neklausyti, "ką apie išpuolius kalba [Rusijos prezidentas Vladimiras] Putinas", nes ši informacija neatitinka tikrovės.

Švedijos pakrančių apsaugos tarnybos pateiktoje nuotraukoje matyti, kaip 2022 m. rugsėjo 27 d. Baltijos jūroje iš dujotiekio "Nord Stream 2" nuotėkio išsiveržė dujos. Intarpe Prezidentas Joe Bidenas kaltinamas įsakęs surengti šį išpuolį.

Hershas, pelnęs Pulitzerio premiją už reportažą, kuriame atskleidė, kad JAV kariai 1968 m. My Lai vietovėje masiškai žudė Vietnamo civilius gyventojus, savo tinklaraštyje rėmėsi neįvardytu šaltiniu. Jis pranešė, kad karinio jūrų laivyno narai sprogmenis padėjo vykdydami Centrinės žvalgybos valdybos operaciją, kuriai vadovavo Bidenas. Sprogimas apgadino vamzdynus, skirtus gamtinėms dujoms iš Rusijos į kitas Europos šalis transportuoti.

Pentagonas ir toliau neigia JAV dalyvavimą, tačiau Rusija reikalauja "pasekmių" bet kam, kas už tai atsakingas, ir po Hersho tinklaraščio publikacijos pirštu parodė į JAV.

Rusijos užsienio reikalų ministro pavaduotojas Sergejus Riabkovas ketvirtadienį interviu Rusijos valstybinei naujienų agentūrai "RIA Novosti" sakė, kad kalta Bideno administracija. S. Riabkovas sakė, kad Kremlius dar prieš paskelbiant S. Hersh pranešimą padarė išvadą, kad už išpuolį atsakingos JAV ir galbūt JAV sąjungininkės.

"Newsweek": "Jei paaiškės, kad tai tiesa, turėsime rimtą problemą." JAV senatorių pribloškė atskleisti faktai apie Vašingtono dalyvavimą pakenkiant "Nord Stream".
 

Kinijos "Huanqiu"

Kinijos laikraštis „Huanqiu” rašo: pasaulis turėtų persvarstyti savo požiūrį į JAV po Šiaurės srautų pakenkimo.

Po žurnalisto Seymouro Hersho atlikto tyrimo dėl Vašingtono dalyvavimo "Nord Stream" sprogdinime pasaulio bendruomenė turėtų persvarstyti savo požiūrį į JAV. Autoriai paragino tarptautinę bendruomenę reaguoti į tyrimą, nepaisant kai kurių valstybių pasipriešinimo.

Straipsnyje teigiama, kad dujų vamzdynų žlugdymas buvo naudingas JAV administracijai, nes Europos šalys buvo priverstos rinktis "glaudžių ryšių su JAV naudai".

Anksčiau Pulitzerio premijos laureatas Seymouras Hershas teigė, kad JAV karinio jūrų laivyno narai padėjo sprogmenis po "Nord Streams".

Savo straipsnyje jis rašė, kad vamzdynai buvo užminuoti per NATO pratybas BALTOPS 22 naudojant nuotoliniu būdu aktyvuojamus įrenginius.

Pasak žurnalisto pašnekovo, Norvegija suteikė JAV technines priemones sprogstamiesiems užtaisams užmaskuoti ir padėjo nuspręsti, kada vykdyti operaciją.

2022 m. rugsėjo 26 d., pasak Hersho, Norvegijos karinių oro pajėgų žvalgybinis lėktuvas P8 numetė hidroakustinį plūdurą, kurio signalas pasklido po vandeniu, o po kelių valandų detonavo galingus C4 sprogstamuosius užtaisus.

Rusijos užsienio reikalų ministerijos atstovė spaudai Marija Zacharova sakė, kad Maskvos nenustebino žurnalisto išvados, jog Norvegija yra susijusi su šiais diversiniais veiksmais.

Dėl visų minėtų faktų turėtų būti atliekamas tarptautinis tyrimas.

Izraelio žurnalistas Alexaner Waldman "Neutrali zona"

https://www.youtube.com/watch?v=_txvQc4pPVQ

Politologas, Amerikos universiteto Maskvoje prezidentas Eduardas Lozanskis laidoje "Neutralioji zona" komentuoja JAV prezidento Džo Baideno metinį pranešimą apie Sąjungos padėtį ir Pulitzerio premijos laureato, amerikiečių žurnalisto Seymouro Hersho tyrimą apie tai, kaip JAV ir Norvegijos karinės ir žvalgybos tarnybos kartu organizavo ir įvykdė Šiaurės srautų bombardavimą Baltijos jūroje, Jis vertina skandalą dėl Kinijos oro baliono virš JAV teritorijos, Rusijos trukdymą JAV atlikti Rusijos branduolinių objektų patikrinimus pagal START (Strateginės ginkluotės mažinimo sutartį), nuomonę apie publikacijas, kuriose teigiama, kad žemės drebėjimas Turkijoje buvo ne natūralus, o sukeltas žmogaus dėl JAV panaudoto "tektoninio ginklo", ir analizuoja JAV ir Rusijos susitarimų dėl Ukrainos perspektyvas.  Vedėjas - Alexanderis Waldmanas.

*sovietinės cenzūros organas.