Agnė Širinskienė: Ką daro konservatoriai?

Autorius: Agnė Širinskienė Šaltinis: https://minfo.lt/aktualijos/st... 2023-02-22 20:36:00, skaitė 234, komentavo 4

Agnė Širinskienė: Ką daro konservatoriai?

Ką daro konservatoriai, kai juos du kartus etikos ir procedūrų komisija nutveria pažeidus Seimo Statutą ir rekomenduoja perbalsuoti dėl kanapių dekriminalizavimo?

Ogi Razma pasiūlo Statuto pataisas, kad pažeidimo neliktų - Statutas bus tokiu, kaip darydami pažeidimą patogiau norėjo Statutą matyti valdantieji.

Ekspertinį vertinimą ("numatomo teisinio reguliavimo poveikio vertinimo išvadą"), pasak jų, bus galima užsakyti tik iki tol, kol komitetas nėra apsvarstęs projekto, tokia galimybe Seimo narių grupė galės pasinaudoti tik vieną kartą. Na tai kas Razmai, kad svarstymo komitete metu ar plenarinių posėdžių salėje galima taip "sutvarkyti" projektą, kad jo esmė keičiasi ir pvz. atsiranda keli galimi prieštaravimai Konstitucijai. Valdantiesiems ekspertų nereikės, svarbu, kad formalumas atliktas ir pliusiuką užsidės.

Primenu, kad tie du kartai, kai jie pažeisdami Statutą neužsakinėjo ekspertinio vertinimo kaip tik ir buvo, kuomet suabejoję Teisės ir teisėtvarkos komiteto darbo kokybe, Seimo nariai prašė užsakyti ekspertinį vertinimą civilinės sąjungos bei narkotikų dekriminalizavimo projektams. Komiteto pirmininkui S. Šedbarui ir valdantiesiems kategoriškai atsisakius tą padaryti, teko kreiptis į etikos sargus ir komitetas du kartus pripažintas padaręs pažeidimą. Tai daugiau tokių klaidų nebus. Tiksliau, klaidos bus, tik Statutą pagal jas pasitaisys. 

Norintiems projektą pasižiūrėti, jis čia.