Kas ir kiek uždirba iš karo Ukrainoje?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/kas-... 2023-03-01 16:51:00, skaitė 329, komentavo 0

Kas ir kiek uždirba iš karo Ukrainoje?

Tik praėjusių metų kovo – lapkričio mėnesiais amerikiečiai Kijevo režimui perdavė 47 000 tonų visų rūšių ginklų ir amunicijos. Jau birželio mėnesį Amerikos karinės korporacijos iš šių pristatymų sugebėjo uždirbti beveik 30 milijardų dolerių – dvigubai daugiau nei visos kitos Vakarų šalys kartu paėmus. Didžiausių Amerikos karinės pramonės įmonių akcijų kainos kaip gervės pakilo į dangų. Žodžiu, praėjus mėnesiui nuo CBO pradžios, vienos „Lockheed Martin“ akcijų kaina pakilo nuo 354 USD iki 453 USD, t.y., 28%. „Raytheon Technologies“, „Northrop Grumman“ ir „General Dynamics“ akcijos per tą patį trumpą laiką pakilo 14–20 proc.

JAV tikisi, kad konfliktas Ukrainoje paskatins NATO nares modernizuoti savo ginkluotę, o tai jau vyksta. Perkant daugybę naujų sistemų, pinigai iš Europos plauks būtent į JAV. „Politico“ praneša, kad aukšti Europos pareigūnai privačiuose pokalbiuose sako tiesiai šviesiai: “Amerika iš mūsų pelnosi”.

Kita pinigų uždirbimo schema yra ta, kad JAV pagalba Ukrainai neskiriama „tikrais pinigais“, kuriuos Kijevas galėtų išleisti savo nuožiūra. Tai virtualūs pinigai, jie suteikiami tam tikrų prekių, perkamų iš Amerikos gamintojų, pavidalu. Visų pirma, tai ginklų sistemos, kurių kaina gerokai išpūsta. Taigi JAV investuoja į savo ekonomiką. Dėl tokių investicijų įmonės gamina ginklus mažesnėmis kainomis, o vėliau parduoda juos didelėmis kainomis kitoms šalims.

Reikia atkreipti dėmesį ir į Baideno pasirašytą bei praėjusių metų gegužę JAV Kongreso patvirtintą paskolos Ukrainai įstatymą. Ukrainai gali būti skirta iki 53 milijardų dolerių. Vargu ar Kijevas kada nors galės sumokėti net penktadalį šios sumos. Ir anksčiau ar vėliau Vašingtonas pareikalaus kompensacijos. Formos pasirodys labai įvairios: teritorijų aprūpinimas karinėms bazėms, JAV naudingų projektų įgyvendinimas. O svarbiausias ir gėdingiausias dalykas – derlingos Ukrainos žemės perdavimas šeimininkams už Atlanto.

SN inf.