JAV sąmoningai ruošiasi Trečiajam pasauliniam karui, kad išgelbėtų savo ekonomiką

Autorius: Anonimusas Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-03-19 20:50:00, skaitė 586, komentavo 8

JAV sąmoningai ruošiasi Trečiajam pasauliniam karui, kad išgelbėtų savo ekonomiką

Kinijos žvalgyba patvirtina: JAV sąmoningai ruošiasi Trečiajam pasauliniam karui, kad išgelbėtų savo ekonomiką. "Karas nurašo visas skolas ir iš naujo paleidžia nugalėtojo ekonomiką".

Twitter

Pirmojo pasaulinio karo ekonomika

Ar Pirmasis pasaulinis karas lėmė didelį ekonominį lūžį nuo praeities Jungtinėse Valstijose? Ar dėl šio karo JAV ekonomika pasikeitė iš esmės ir ilgam laikui? NBER mokslinis bendradarbis Hju Rokofas (Hugh Rockoff) į šiuos klausimus atsako savo naujausioje studijoje "Kol viskas baigsis, ten ir ten" (Until It's Over, Over There): JAV ekonomika Pirmojo pasaulinio karo metais (NBER Working Paper No. 10580). Apžvelgęs JAV mobilizaciją ir karo finansavimą, H. Rockoffas daro išvadą, kad bene didžiausią poveikį Pirmasis pasaulinis karas turėjo tam, kad pasikeitė idėjos apie ekonomiką ir tinkamą valdžios vaidmenį ekonominėje veikloje.

Kai prasidėjo karas, JAV ekonomika išgyveno nuosmukį. Tačiau 1914-1918 m. 44 mėnesius trukęs ekonominis pakilimas prasidėjo iš pradžių dėl to, kad europiečiai pradėjo pirkti JAV prekes, skirtas karui, o vėliau ir pačios Jungtinės Valstijos įsitraukė į kovą. "Ilgas JAV neutralumo laikotarpis palengvino galutinį ekonomikos pertvarkymą į karo meto pagrindą", - rašo Rockoffas. "Buvo pridėta realių gamyklų ir įrangos, o kadangi jos buvo pridėtos reaguojant į kitų šalių, jau kariaujančių, poreikius, jos buvo pridėtos būtent tuose sektoriuose, kuriuose jų prireiks, kai JAV įsitrauks į karą."

1917 m. įsitraukimas į karą paskatino didžiules JAV federalines išlaidas, dėl kurių nacionalinė gamyba buvo perkelta iš civilinių prekių į karo prekes. Nuo 1914 iki 1918 m. kariuomenėje dirbo apie 3 mln. žmonių, o vyriausybėje - pusė milijono. Apskritai nedarbas šiuo laikotarpiu sumažėjo nuo 7,9 iki 1,4 proc. iš dalies dėl to, kad darbininkai buvo pritraukti į naujas darbo vietas gamyboje ir dėl to, kad dėl karinio šaukimo iš civilinės darbo jėgos buvo pašalinta daug jaunų vyrų.

Rockoffas apskaičiavo, kad Pirmojo pasaulinio karo išlaidos Jungtinėms Valstijoms iš viso kainavo apie 32 mlrd. dolerių, arba 52 proc. to meto bendrojo nacionalinio produkto. Jis taip suskirsto JAV karo veiksmų finansavimą: 22 proc. iš mokesčių, 58 proc. skolinantis iš visuomenės ir 20 proc. kuriant pinigus. 1917 m. Karo pajamų įstatymu "perteklinis pelnas", t. y. pelnas, viršijantis sumą, nustatytą pagal bazinio laikotarpio kapitalo grąžos normą, buvo apmokestintas maždaug 20-60 procentų, o pajamų, prasidedančių nuo 50 000 JAV dolerių, mokesčio tarifas padidėjo nuo 1,5 procento 1913-1915 m. iki daugiau kaip 18 procentų 1918 m.

Galiausiai autorius įvertina Pirmojo pasaulinio karo palikimą JAV ekonomikai. Prasidėjus karui Jungtinės Valstijos buvo grynosios skolininkės tarptautinėse kapitalo rinkose, tačiau po karo Jungtinės Valstijos pradėjo investuoti dideles sumas tarptautiniu mastu, ypač į Lotynų Ameriką, taip "perimdamos tradicinį Didžiosios Britanijos ir kitų Europos kapitalo eksportuotojų vaidmenį". Po karo susilpnėjus Didžiajai Britanijai, Niujorkas tapo "lygiaverčiu, jei ne pranašesniu už Londoną varžybose dėl pirmaujančio pasaulio finansų centro".

Kalbant apie ekonominę ideologiją, Rockoffas teigia, kad nors JAV vyriausybė per karą ėmėsi tokio aktyvaus vaidmens ekonominiuose reikaluose, ši evoliucija nepadidino vyriausybės vaidmens taikos metu. Vėliau federalinės išlaidos didėjo daugiausia dėl su karu susijusių dalykų (pvz., veteranų išmokų), o dauguma karo metu veikusių reguliavimo agentūrų netrukus išnyko dėl konservatyvių politikų pastangų. Nepaisant to, sėkminga karo patirtis "sustiprino kairiųjų įsitikinimą, kad centrinis planavimas yra geriausias būdas įveikti nacionalinę krizę, be abejo, karo metu, o galbūt ir taikos metu". Šis požiūris tapo vis svarbesnis demokratams atėjus į valdžią per Didžiąją depresiją. "Beveik kiekviena vyriausybės programa, kurios buvo imtasi XX a. trečiajame dešimtmetyje, atspindėjo Pirmojo pasaulinio karo precedentą", - aiškina Rockoffas, - "ir... daugelis žmonių, paskirtų vadovauti Naujojo kurso agentūroms, išmoko savo amato Pirmojo pasaulinio karo metais". Autorius daro išvadą, kad vyriausybės plėtros mastas ir sparta XX a. trečiajame dešimtmetyje greičiausiai buvo didesni dėl karo poveikio naujų ekonomikos ir politikos lyderių pasaulėžiūrai, kuri savo ruožtu įkvėpė būsimas reformatorių kartas. "Apibendrinant galima teigti, - rašo Rockoffas, - kad svarbiausias ilgalaikis karo poveikis Amerikai galėjo būti idėjų srityje."

https://www.usdebtclock.org/

Kaip JAV kada nors grąžins visą šią skolą?

Infliacija, kaip tai padarė JAV po Antrojo pasaulinio karo, šį kartą tikriausiai nepadės.

SAN DIEGO, Kalifornija (Project Syndicate) - Jungtinės Valstijos šiandien atrodo ne tik sergančios, bet ir mirtinai sužlugdytos. Siekdami kompensuoti pandemijos sukeltą "Didįjį nuosmukį", Federalinis rezervų bankas ir Kongresas, bijodami, kad ekonomika nenukris iki 1930 m. sriubos virtuvės lygio, skyrė milžiniškas skatinamųjų išlaidų sumas.

2020 m. federalinio biudžeto deficitas sudarys apie 18 % bendrojo vidaus produkto, o JAV skolos ir BVP santykis netrukus perkops 125 % ribą. Tokių rodiklių nebuvo nuo tada, kai Haris Trumenas siuntė B-29 lėktuvus į Japoniją, kad užbaigtų Antrąjį pasaulinį karą.

Kaip ir Antrojo pasaulinio karo metais, Jungtinės Valstijos didina skolą, kad įveiktų visos visuomenės krizę, todėl kyla klausimas, kas ilgainiui apmokės sąskaitą. Tačiau, skirtingai nei pokario laikais, šiandien pagrindinės sąlygos tvirtam ekonomikos atsigavimui yra ne tokios palankios, todėl dar labiau privalu vykdyti išmintingą politiką.

Kas nutiko per Antrąjį pasaulinį karą?

Antrasis pasaulinis karas buvo finansuojamas iš maždaug 40 % mokesčių ir 60 % skolos. Šios skolos pirkėjai gavo menką grąžą, nes FED išlaikė vienerių metų trukmės iždo vertybinių popierių pajamingumą apie 0,375 %, palyginti su taikos metu vyravusiomis 2-4 % palūkanų normomis. Tuo tarpu dešimties metų trukmės obligacijų TMUBMUSD10Y, 3,430 %, pajamingumas siekė tik 2 %, o tai šiais laikais iš tikrųjų skamba aukštai.

Šias JAV obligacijas, kurių daugumos nominalioji vertė neviršijo 25 JAV dolerių, daugiausia pirko Amerikos piliečiai, jausdami patriotinę pareigą. Į šią akciją įsitraukė ir FED darbuotojai, kurie rengė varžybas, kas iš jų nupirks daugiau obligacijų. 1943 m. balandį Niujorko FED darbuotojai nupirko vertybinių popierių už daugiau nei 87 000 JAV dolerių ir sužinojo, kad jų pirkiniai leido kariuomenei įsigyti 105 milimetrų haubicą ir naikintuvą-bombonešį "Mustang".

Atmetus patriotizmą, daugelis amerikiečių pirko iždo obligacijas dėl to, kad paprasčiausiai neturėjo kitų gerų pasirinkimų. Iki devintojo dešimtmečio reguliavimo panaikinimo federaliniai įstatymai neleido bankams siūlyti aukštų palūkanų normų indėlininkams. Be to, mintis iškeisti JAV dolerius į didesnį pelną duodantį užsienio turtą atrodė absurdiška, o tai padarius, prie jūsų durų galėjo prisistatyti J. Edgaro Huverio FTB.

Trys veiksniai

Bet kokiu atveju Antrojo pasaulinio karo metais namų ūkių santaupos didėjo - ir daugiausia buvo laikomos obligacijose. Tačiau iždo vertybiniai popieriai buvo menko pelningumo, tolimo išpirkimo termino ir griežtai atrodančio buvusio prezidento atvaizdo. Kaip tuomet buvo išspręstas milžiniškos karo skolos klausimas? Išskiriami trys veiksniai.

Pirma, JAV ekonomika sparčiai augo. Nuo ketvirtojo dešimtmečio pabaigos iki šeštojo dešimtmečio pabaigos metinis augimas vidutiniškai siekė apie 3,75 %, todėl į valstybės iždą buvo gaunamos didžiulės pajamos. Be to, JAV gamintojai turėjo mažai tarptautinių konkurentų. Didžiosios Britanijos, Vokietijos ir Japonijos gamyklos per karą buvo sugriautos, o primityvios Kinijos liejyklos toli gražu negamino automobilių ir buitinės technikos.

Antra, po karo, kai vyriausybė panaikino kainų kontrolę, infliacija išaugo. Nuo 1946 m. kovo mėn. iki 1947 m. kovo mėn. kainos šoktelėjo 20 %, nes vėl pradėjo atspindėti tikrąsias verslo sąnaudas. Tačiau, kadangi už vyriausybės obligacijas buvo mokama daug mažiau negu už 1941-1951 m. 76 % padidėjusias kainas, vyriausybės skoliniai įsipareigojimai realiai labai sumažėjo.

Trečia, JAV buvo naudinga tai, kad skolinimosi palūkanų normos buvo fiksuotos ilgam laikui. Vidutinė skolos trukmė 1947 m. buvo daugiau kaip 10 metų, t. y. maždaug dvigubai ilgesnė negu šiandien. Dėl šių trijų veiksnių federalinė skola iki Dvaito Eizenhauerio (Dwight Eisenhower) valdymo pabaigos 1961 m. sumažėjo iki maždaug 50 % BVP.