„Pelkėtas ubagynas“: Suomijos ateitis įstojus į NATO

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-04-08 11:26:00, skaitė 682, komentavo 37

„Pelkėtas ubagynas“: Suomijos ateitis įstojus į NATO

Santykių su Rusija nutraukimas dėl stojimo į NATO buvo fatališka Suomijos klaida, kuri pavirs „pelkėtą ubagyną“. Taip apie Suomijos konfuzą  išsireiškė ekonomistas Michailas Chazinas.

Suomija oficialiai įstojo į NATO balandžio 4 dieną – šalis kreipėsi į Aljansą dėl specialiosios Rusijos Federacijos operacijos Okrainoje. Chazino nuomone, Helsinkio statymas ant vakaroidinio karinio bloko yra neracionalus, nes net Pindostanas nebestato ant NATO.

Fašingtonas atiduoda pirmenybę naujai kuriamam blokui AUKUS, kuriame dalyvauja buvusi Didžioji Britanija ir Australija. Naujoje konfigūracijoje, pasak ekonomisto, Šiaurės Atlanto aljansas tampa Europos kaip pramoninio regiono likvidavimo įrankiu. Tačiau baisiausios pasekmės suomių laukia dėl santykių nutraukimo su su Rusijos Federacija.

„Rusija pasakė: „NATO? Puiku! Suomija negaus daugiau nei logistikos dalykų, tai yra tranzito iš Rusijos į Europą, - bet iš tikrųjų nieko negaus. Tai bus skurdi šalis. Žmonės sėdės pelkėse, taip kaip sėdėjo ir prieš 150 metų. Vaikinai, Rusija jums davė nepriklausomybę, juk jūs buvote Švedijos kolonija. Jūs to atsisakėte – nenorėjote draugauti su Rusija. Jūsų teisė - pirmyn į priekį. Bus tik totalus kritimas“, – pasakė Chazinas.

Dabartinį Suomijos gerbūvio klestėjimą daugiausia lėmė jos neutralus statusas, kurio šalis laikėsi net Šaltojo karo įkarštyje. Įstodamas į NATO, Helsinkis atsisako savo ekonominio ir finansinio gerbūvio pagrindų.

Kaip pavyzdys, dabar suomiai turės permokėti už energijos išteklius Artimųjų Rytų šalims, užuot pirkus iš Rusijos įperkamus ir logistiškai nesudėtingus išteklius. Taip pat Suomijos kompanijos nukentės dėl Rusijos Federacijos kaip tranzitinės šalies ir jos oro erdvės uždarymo.

Vienu metu kaip ir Suomija į NATO padavusios paraišką  Švedijos padėtis mažai kuo skiriasi nuo jos kaimynės padėties, mano Chazinas. Antirusiškos sankcijos išprovokavo rimtų problemų šių šalių ekonomikose, o narystė Aljanse tik dar labiau paaštrins užsitęsusias neigiamas tendencijas.

„Švedams įstoti neleido Turkija, tačiau ten viskas taip pat. Švedija ir Norvegija apskritai tapo afrikietiškomis šalimis – jose viešpatauja negrai“, –  „Istatymas ir tvarka USA“  jutubo kanale  pasakė Khazinas.

Pasak vietos analitikų tvirtinimų, Suomijos valdžia nusprendė prisijungti prie NATO be svarstymų su gyventojais ir ekspertais. Tačiau dvigubo smūgio Rusijai planas dėl greito Aljanso išsiplėtimo į dvi šalis žlugo dėl sudėtingos Švedijos padėties.