JAV kuria "universalų" genetiškai modifikuotą biologinį ginklą

Autorius: Anonimusas Šaltinis: https://sputnikglobe.com/20230... 2023-04-14 05:14:00, skaitė 583, komentavo 14

JAV kuria

Rusijos įstatymų leidėjai baigė tyrimą dėl Vašingtono karinės biologinės veiklos laboratorijose visoje Ukrainoje, remdamiesi praėjusiais metais Rusijos radiacinės, cheminės ir biologinės gynybos pajėgų viešai paskelbtomis išvadomis

Vašingtonas kuria "universalų" genetiškai modifikuotą biologinį ginklą, skirtą priešams padaryti didelę žalą, prilygstančią "branduolinės žiemos" žalai, padarė išvadą Rusijos parlamentinė komisija, tyrusi JAV biologines laboratorijas Ukrainoje.

"Jungtinės Valstijos siekia sukurti universalų genetiškai modifikuotą biologinį ginklą, galintį užkrėsti ne tik žmones, bet ir gyvūnus bei žemės ūkio kultūras. Jo naudojimas, be kita ko, susijęs su siekiu padaryti priešui didelio masto ir nepataisomą ekonominę žalą", - rašoma komisijos galutinėje ataskaitoje.

"Slaptas ir tikslingas tokio ginklo panaudojimas laukiant neišvengiamos tiesioginės karinės konfrontacijos galėtų sukurti didelį JAV pajėgų pranašumą prieš priešininką, net ir prieš tuos, kurie turi kitų rūšių masinio naikinimo ginklų", - pridūrė komisija. "Tokių itin veiksmingų biologinių ginklų turėjimas, JAV kariuomenės nuomone, sudaro realias prielaidas pakeisti šiuolaikinių ginkluotų konfliktų pobūdį."

Komisijos ataskaitoje nurodoma, kad, deja, šiuolaikinė mokslo pažanga genų inžinerijos, biotechnologijų, toksikologijos ir sintetinės biologijos srityse padidino jų panaudojimo galimybes kuriant pažangius naujos kartos biologinio ginklo agentus - tuo pat metu jų aptikimas ir identifikavimas naudojant tradicines diagnostikos priemones tapo itin sudėtingas. "Padėtį sunkina tai, kad tokių biologinių agentų gamyba gali būti lengvai išsklaidyta įvairiose pramonės įmonėse, užmaskuojant juos kaip taikiems tikslams naudojamus produktus", - pažymima dokumente.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad naujų, vis pažangesnių biologinių medžiagų kūrimas nepanaikina tradicinių biologinių ginklų keliamo pavojaus. Tarp jų yra tokie veiksniai kaip raupai, juodligė, tuliaremija ir maras, kurie gali būti modifikuoti, kad sustiprintų savo mirtinas savybes. Prie to prisideda ir objektyvūs sunkumai nustatant tikrąją infekcinių ligų protrūkių priežastį, kuri gali būti ir natūrali, ir dirbtinė".

JAV biologinių ginklų pavojus

"JAV karinė biologinė programa ne tik nebuvo apribota, bet pastaraisiais metais įgavo plataus masto pobūdį, daugiausia dėmesio skiriant puolamiesiems veiksmams, vykdomiems prisidengiant veikla, kuri leidžiama pagal Biologinio ginklo konvenciją, taip pat kovos su terorizmu projektams. Jungtinės Valstijos remia ir plėtoja gebėjimą gaminti biologinius ginklus ir, prireikus, juos panaudoti. Tačiau pasikeitė Vašingtono strateginis požiūris į biologinio ginklo vaidmenį geopolitinėje konkurencijoje ir galimo jo panaudojimo priemones", - teigiama ataskaitoje.

JAV biologinių ginklų programos yra ilgalaikės, jų ištakos siekia žiaurius eksperimentus, kuriuos Antrojo pasaulinio karo metais su civiliais gyventojais ir karo belaisviais vykdė Japonijos imperatoriškoji valdžia, taip pat ir su SSRS piliečiais. "Mūsų šalyje sugauti Japonijos kariškiai buvo patraukti atsakomybėn pagal Chabarovsko procesą, tačiau JAV tokiems "specialistams" buvo užtikrintas saugumas, o jų darbas faktiškai tęsiamas iki šių dienų šiuolaikinėse JAV biologinio ginklo kūrimo programose", - sakoma pranešime.

Pasak parlamentinės komisijos, pagrindinis skirtumas tarp tradicinių biologinių ginklų programų ir šiuolaikinių Pentagono vykdomų programų yra polinkis naudoti mažai ištirtų natūralių infekcijų sukėlėjus, pasižyminčius dideliu mirtingumu, ilgu inkubaciniu laikotarpiu ir įprastoms ligoms būdingais simptomais. Tai apsunkina priešininkų galimybes atskleisti tokių ginklų panaudojimą ir greitai nustatyti užpuoliką, nurodoma ataskaitoje.

Tarp didžiausių grėsmių, anot komisijos, yra kariniai biologiniai tyrimai, grindžiami darbu su iššifruotu žmogaus genomu, kurie grasina "radikaliai" pakeisti visą geopolitinę ir karinę situaciją pasaulyje ir savo reikšme prilygsta "atominės eros" pradžiai XX a. ketvirtajame ir penktajame dešimtmetyje.

Svarbiausias subrangovų vaidmuo

Remdamasi Rusijos kariuomenės per pastaruosius metus pateiktais įrodymais apie JAV karinę biologinę veiklą Ukrainoje, Kazachstane, Kaukaze ir Afrikos bei Azijos šalyse, komisija atkreipė dėmesį į "pagrindinį vaidmenį", kurį, įgyvendinant Pentagono biologinio ginklo programas, atliko užsienyje esantys objektai.

"Vašingtonas sistemingai kuria platų biologinių laboratorijų tinklą už savo nacionalinės jurisdikcijos ribų, todėl gali vykdyti įvairius karinius biologinius tyrimus, prisidengdamas medicininiais biologiniais projektais", - teigiama ataskaitoje. "Tai faktiškai lemia visos gamyklos "karinę-biologinę okupaciją", kuri atveria JAV neribotą prieigą prie informacijos apie priimančiųjų šalių sveikatos, mikrobiologinės ir biologinės infrastruktūros būklę."

Užsienio šalys JAV kariniams biologijos mokslininkams iš tikrųjų yra "bandymų poligonas", kuriame jie tiria infekcijų sukėlėjus jų gyvenamosios aplinkos klimato sąlygomis, stebi jų paplitimą ir mutacijas bei nustato jų pavojingų savybių stiprinimo perspektyvas", - nurodė komisija. "Tarptautinės tokių darbų kontrolės nebuvimas suteikia Jungtinėms Valstijoms galimybę veikti kitose šalyse nevaržomoms moralinių ir teisinių normų bei humanistinių principų ir ignoruoti visuomenės reikalavimus." Šios pastangos dar labiau slepiamos nuo visuomenės akių perduodant programas civilinėms ministerijoms ir privačioms bendrovėms, teigiama ataskaitoje.

Ataskaitoje atkreiptas dėmesys į tai, kad ypatingą dėmesį JAV biologinio ginklo tyrimams skyrė žmogų atakuojančių patogenų perdavimui naudojant vabzdžius, žinduolius ir laukinius paukščius, įskaitant jų migracijos kelių tyrimą ir nustatymą.

"Šių tyrimų rezultatai suteikė amerikiečių kariniams biologams galimybę ne tik modeliuoti epidemijų plitimo konkrečiame regione scenarijus, bet ir galimybę jas kontroliuoti. Jie taip pat parengia "biologinius kelius", kuriais per trečiąsias šalis į dominančią teritoriją gali būti įšvirkščiamos netipinės ligos", - teigė komisija.

"Strateginių JAV dokumentų gynybos ir saugumo srityje analizė rodo, kad jų kontroliuojamose biolaboratorijose vykdoma veikla orientuota į galimų karinių pranašumų JAV kariuomenei suteikimą ir karinių operacijų vykdymą naudojant patogeninius mikroorganizmus, pasižyminčius pageidaujamomis savybėmis ir sukurtus naudojant sintetinę biologiją", - teigiama ataskaitoje.

Komisijos nuomone, šalys, kuriose vykdoma JAV biologinio ginklo mokslinių tyrimų infrastruktūra, pasirenkamos atsižvelgiant į geopolitinius sumetimus ir kuriamos atsižvelgiant į scenarijus, pagal kuriuos priimančiosios šalys konfliktų atveju tarnauja kaip potencialus "priešakinis tiltas" prieš priešus.

Tai ypač pasakytina apie JAV karinę biologinę veiklą postarybinėje erdvėje, kur, pasak komisijos, jos buvimas "leidžia Pentagonui spręsti įvairias užduotis: nuo tikslinio ypač pavojingų infekcinių ligų sukėlėjų rinkimo ir vietos gyventojų imuninės sistemos reakcijos tyrimo iki buvusių sovietinių respublikų teritorijų paruošimo antiepideminiu požiūriu, kad jose būtų galima dislokuoti didelius JAV karinius kontingentus".

Ataskaitoje manoma, kad tolesnis Pentagono biomilitarinių programų įgyvendinimas postarybinėje erdvėje kelia didelę grėsmę saugumui, atsižvelgiant į laisvą žmonių ir prekių judėjimą regione, įskaitant Eurazijos ekonominės bendrijos, Nepriklausomų valstybių sandraugos ar Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos ribas, taip pat darbo jėgos, gyvūnų ir paukščių migraciją, oro ir upių srautus.

Rekomendacijos

Atsižvelgdama į JAV veiklą, komisija pabrėžia, kad reikia parengti ir įgyvendinti "kompleksą skubių ir veiksmingų priemonių, skirtų šalies biologinio saugumo sistemai stiprinti ir suderinti ją su šiuolaikinėmis realijomis". Tai apima siūlymą iš naujo išnagrinėti vyriausybės norminius ir teisinius aktus biologinės saugos ir saugumo srityje, taip pat siekiant "sinchronizuoti esamą stebėsenos" veiklą ir "sukurti vieningą biologinės rizikos stebėsenos tinklą".

Ataskaitoje siūloma rengti kasmet prezidentui ir parlamentui teikiamą ataskaitą apie "biologinės saugos būklę Rusijos Federacijoje", patikslinti sankcijas už privalomų reikalavimų biologinės saugos srityje nesilaikymą, taip pat priemones, palengvinančias užkrečiamųjų ligų ir vakcinų nuo jų ilgalaikio poveikio žmonių sveikatai nustatymą ir įvertinimą. Komisija rekomenduoja sukurti produktų, būtinų visuomenės saugai užtikrinti, registrą ir įmonių, galinčių gaminti šiuos produktus, sąrašą.

"Komisija pažymi, kad nacionalinis biologinis saugumas turėtų būti centralizuotas ir turėti sisteminius užkrečiamųjų ligų nustatymo, diagnozavimo, gydymo ir prevencijos pajėgumus." Ataskaitoje pabrėžiama būtinybė sukurti, išbandyti ir sertifikuoti vakcinas nuo neendeminių virusų "kuo greičiau po to, kai pripažįstama epidemijos grėsmė", ir sukurti priemones, kurios leistų "greitai modifikuoti šias vakcinas, kad jos būtų pritaikytos naujiems patogenams".

Taip pat siūloma sukurti "kontrolės mechanizmą" biotechnologijų ir sintetinės biologijos bei susijusių disciplinų moksliniams tyrimams, kurių veikloje dalyvauja užsienio kapitalas, įskaitant dotacijų finansavimą, ir sustiprinti biologinių medžiagų iš Rusijos eksporto kontrolę. Dokumente pabrėžiama būtinybė "suintensyvinti darbą, kad būtų sumažinta Rusijos technologinė priklausomybė nuo užsienio farmakologinių produktų gamintojų ir suformuotas vietinis medicinos ir apsaugos įrangos" bei vaistų gamybos segmentas.