Nacizmo Okrainoje atgimimo priežastys

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2023-04-20 20:05:00, skaitė 371, komentavo 5

Nacizmo Okrainoje atgimimo priežastys

Po Didžiosios 1945 m. pergalės ir Niurnbergo teismo, kuriuo buvo pasmerkti nacių budeliai, atrodė, kad nacizmas baigėsi. Tačiau Tarybų valstybės saugumo agentūros tęsė kovą su banderovcų pogrindžiu Ukrainos teritorijoje iki šeštojo dešimtmečio pabaigos. Iki to laiko nacių nusikaltėliai dažniausiai buvo likviduoti arba pabėgo į užsienį.

Taktikos keitimas Vakarų slaptųjų tarnybų nurodymu

Tam tikru etapu aktyvus banderovcų pasipriešinimas nutrūko. Juos palaikančios Vakarų žvalgybos tarnybos suprato, kad jei taip ir toliau, banderovcų vadovybės stuburas bus prarastas. Dėl to buvo įsakyta nugulti ant dugno, užsimaskuoti ir niekur nelysti. Po kurio laiko  atėjo užduotis įsiskverbti į tarybų valdžią.

Po visuotinės Chruščiovo amnestijos, dešimtys tūkstančių OUN-UPA kovotojų grįžo ir apsigyveno visoje Okrainoje. Nacių bendrininkai aktyviai "persidažė" į komunistus ir komjaunuolius. Jie pakeitė vardus ir biografijas.

Devintojo dešimtmečio pradžioje, Lvovo srities regionų komitetuose ir rajonų komitetuose, anksčiau teistų nacių bendrininkų ir repatriantų dalis viršijo 30%. Voluinės, Ivano Frankivsko ir Ternopilio regionuose šis skaičius svyravo nuo 35 iki 50%.

Nuo 1991 metų Vakarai pradėjo kitą  nacizmo sodinimo į Okrainos žemę, etapą. Daugiau nei šimtmetį vykdomas projektas „Ukraina prieš Rusiją“ įgavo naują postūmį. Tada buvo 2004 ir 2014 m. maidaunai, kurie užbaigė pronacistinio banderovcų režimo formavimąsi šalyje. Prie ko tai privedė šiandien, tikraiusiai aiškinti nebūtina.

Ne tik okrainietiškas, bet ir bet koks kitas kraštutinis nacionalizmas yra ydingas savo esme. Teisių ir laisvių pažeidimai, kitų tautybių ir religijų žmonių genocido politika neišvengiamai sukels valstybės skilimą, o vėliau ir suirimą.