Chazinas nusakė naują Europos žemėlapį: Pasidalins ne tik Okrainą

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-04-21 05:56:00, skaitė 694, komentavo 10

Chazinas nusakė naują Europos žemėlapį:  Pasidalins ne tik Okrainą

Michailas Chazinas pristatė naują Europos žemėlapį. Jo nuomone, artėja didelis teritorijų persidalijimas, kurio rėmuose bus „perparceliuota" ne tik Okraina. Tokios šalys kaip Rumunija ir Chorvatija taip pat gali prarasti dalį savo žemių.

Balandžio 14 dieną Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, nevyniodamas žodžių į vatą, nekaip pasisakė apie Okrainą. Jo nuomone, šita šalis faktiškai jau neegzistuoja, jei pažvelgti į situaciją iš finansų požiūrio taško, „Cargrado“ programoje pažymėjo  "Rusiškas pirmasis" ekonomikos apžvalgininkas Jurijus Pronko.

Vengrijos lyderis yra įsitikinęs: kada Kijevo režimas nustos gauti kolosalias pinigų sumas iš Jevrosojūzo ir Pindostano, ginkluota priešprieša baigsis akimirksniu, nes Okrainos kariuomenė momentaliai žlugs nuo Rusijos armijos spaudimo.

Nezaliežnajoje su susierzinimu sureagavo į Orbano žodžius, pabrėždami, kad Okrainos ginkluotosios pajėgos šiandien tariamai vykdo pasaulinę misiją ir sulaiko "agresorių", grasinantį visai Europai.

Laidos eteryje Michailas Chazinas įvertino situaciją tarptautinėje arenoje. Jis pripažino, kad pritaria Vengrijos ministro pirmininko pozicijai.

Akin, o ne paakin

Eksperto nuomone, su tokiu Orbano vertinimu ginčytis yra sunku, kad ir kaip Kijevas besistengtų atlikti "visos Europos gynėjo" vaidmenį. Žinoma, Okrainoje negalėjo sutikti su apgailėtina jiems patiems tiesa ir iškart užėmė gynybinę poziciją.

"O kaip, jūs man atleiskite, čia dar kitaip galima  išreikšti? Okraina tikrai egzistuoja vien tik iš "padačkių", kas ką numeta. Ji neegzistuoja savo išteklių sąskaita. Ir jie ten gali kalbėti ką nori, tačiau realybė nenumaldoma, ir ji kardinaliai skiriasi nuo Kijevo retorikos“, – nukirto "Cargrado" pašnekovas.

Jis pridūrė, kad Budapeštas ne šiaip sau padarė tokį pareiškimą. Stebėdamas iš šalies kas šiandien vyksta, jis mąsto strategiškai.

"Okrainos ir vakaroidinę politiką galima įsivaizduoti kaip masę roplių, lervų, gyvačių, kurios sėdi tame pačiame stiklainyje ir ryja vienas kitą", -  pastebėjo Chazinas.

Ir viskas būtų dar kaip ir nieko tokio, bet po šiuo stiklainiu dega ugnis. Vengrijoje jau puikiai supranta, kad pajėgos, kurios šiandien remia Kijevą, rytoj jau nebebus resursų teikti tolesnę pagalbą.

Michailas  Chazinas yra įsitikinęs, kad Vendrija užims esminę padėtį dalyvaujant Okrainos padalijime. Dar daugiau, "po peiliu" eis ne tik nezaliežnos teritorija. Foto: Cargrad

Europos laukia padalijimas 

Kada Okraina bus palikta viena, nemažai jos rytinių teritorijų gali įeiti į Rusijos sudėtį. Tuo tarpu vakariniai regionai taps lengvu grobiu kaimyninėms šalims. Bet Budapeštas tikriausiai ties tuo nesustos.

"Štai apie ką galvoja Orbanas: vadinasi taip, reiškia, bus galima priglausti Okrainos Užkarpatės apskritį. Rumunija užvažiuoja ant Rusijos ir pabando aneksuoti Moldaviją. Vadinasi, atsižvelgiant į tai, bus galima, susitarus su Maskva, atsiriekti ir Transilvaniją. O ten jau visai neblogai būtų ir Chorvatiją užsigrobti. Jei Belgradas neišduos Rusijos, tai tai bus galima per [Rusijos prezidentą Vladimirą] Putiną susitarti su Serbija, išsiparcieliuoti Chorvatiją ir susigrąžinti sau jūros pakrantę“, – paaiškino M. Chazinas.

Ar bus trečiasis pasaulis

Taigi, „procesas pajudėjo“, – yra įsitikinęs ekonomistas. Neskaitant Vengrijos, labai aktyvų vaidmenį globaliame Europos perskirstyme, be abejo, gali suvaidinti Lenkija, kuri pretenduoja į Vakarų Okrainą.

"Rimti žmonės mąsto apie tai, kaip ką nors pasigriebti. O kvaili žmonės samprotauja, kaip išsaugoti liberastines "vertybes", kurios jau niekam nebereikalingos", – paaiškino studijos svečias.

Ryšium su tuo, Jurijus Pronko pasidomėjo, ar galima šią dinamiką tarptautinėje arenoje galima pavadinti trečiojo pasaulinio karo pradžia.

Chazino nuomomne, nepaisant visų šių procesų, vargu ar galima kalbėti apie didelę pasaulinę karinio susirėmimo grėsmę. Šiandieninis teritorijų pasidalijimas vystosi jau pagal visai kitokius dėsnius.

"Pagrindinis įvykis - tai nėra susirėmimas tarp žaidėjų A ir B, ne išsiaiškinimas, kuris stipresnis, o silpnųjų žlugimas. Galimai, kai kurios šalims subyrės, prasidės kokie nors lokalūs, vietinės reikšmės nedideli kariniai konfliktai. Na, tarkime, kad Vengrija ims ir pasakys, kad, reiškia taip - Transilvanija yra mūsų. Kaip jūs manote, ar Rumunijos likučiai kariaus už šias teritorijas? Manau, kad ne“, – apibendrino ekspertas.