IŠPUOLIS PRIEŠ ŽYMAUS "MIŠKINIO" PAMINKLĄ - VANDALIZMO AR PROTESTO AKTAS?

Autorius: Tiesos keliu Šaltinis: https://www.youtube.com/post/U... 2023-05-09 16:57:00, skaitė 567, komentavo 16

IŠPUOLIS PRIEŠ ŽYMAUS

Sisteminės žiniasklaidos kanalais sklinda žinia apie paskutiniu metu išniekintus žymaus pokario "miškinių" veikėjo, A. Ramanausko-Vanago atminimo ženklus. Tai yra, Merkinėje ir Lazdynų r. Bielėnų k. stovinčius paminklus, pastarąjį kažkam apipylus baltais dažais ir įkirtus į jį kirviu (mat, paminklas - medinis).

Kaip nekeista - sujudo policija, pradėtas ikiteisminis tyrimas ir t. t. Aišku, kartu su tuo - ir "ura-patriotų" didžiai moralus pasipiktinimas, esą, išniekintu "didvyrio" atminimo ženklu, kartu su raginimais nustatyti bei pagauti vandalą (ar vandalus)...

Ir įdomu: ar tai, kas įvyko - sąmoningas protestas, ar visgi tik eilinis (o kartu, ir ne visai eilinis!) vandalizmo aktas? Nežinia, nors šiaip sau panašių dalykų niekas nedaro. Juoba, Lietuvoje, kur "miškinių" kultas plėtojamas valstybiniu lygiu. Pridėkime prie viso to ir 2022 m. vykusį masišką susidorojimą su šalyje likusiais tarybinių karių paminklais - ir gausime kontekstą.

Kokį kontekstą? Ogi tokį, kuriame neva "laisvoje ir demokratiškoje", pliuralizmo principą deklaruojančioje Lietuvoje, visiškai iš viešosios erdvės šalinamas tarybiškumas (nors, jei deklaracijų būtų laikomasi - vietos užtekti turėtų visoms, kad ir labiausiai kits kitai priešingoms, pozicijoms). Kitaip tariant, šiai dienai turime pokario miškinių, nacių kolaborantų ir kt. panašių veikėjų (kurių priešiškumas tarybinei valdžiai šiuo atžvilgiu - dėsningas) kultą.

Na, o tokio kulto kontekste, galbūt, pagaliau randasi šiai politikai nepritariančių lietuvių, kurie jau ryžtasi netgi šitokiems, sakykime, savotiškai "partizaniškiems", veiksmams?..

https://www.delfi.lt/news/daily/lithuania/vandalai-isniekino-dar-viena-ramanausko-vanago-paminkla-i-memoriala-ikirstas-kirvis.d?id=93288529