Spektaklis pavadinimu "JAV skolos lubos". Ar bus happy end?

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-05-23 15:00:00, skaitė 493, komentavo 4

Spektaklis pavadinimu

Sausio 19 d. buvo užfiksuota, kad Amerikos vyriausybės skolinimosi limitas išnaudotas. Amerika jau ilgą laiką gyvena skolon. Įmonių ir bankų, piliečių ir valstybės skolos vis didėja. Federalinis biudžetas yra nuolat nesubalansuotas - išlaidos viršija pajamas. Biudžeto deficitas dengiamas skolinantis (daugiausia skolinantis JAV iždo obligacijas). Valstybės skola didėja.

XX a. pradžioje JAV valstybės skola buvo matuojama milijardais dolerių. 1910 m. ji buvo 2,7 mlrd. dolerių, o 1920 m. - 26,0 mlrd. dolerių. JAV dolerių. 1981 m. skola pirmą kartą viršijo 1 trilijoną dolerių. 2020 m. gruodžio 31 d. valstybės skola pasiekė 26 trln. dolerių, o sausio 19 d. skola pasiekė 31,4 trln. dolerių ir pasiekė viršutinę ribą.

Skolos riba - tai JAV Kongreso nustatyta valstybės skolos viršutinė riba. JAV Kongresas skolos lubas svarstė daugiau nei šimtą kartų. JAV iždo departamento duomenimis, vien nuo 1960 m. ji buvo persvarstyta 79 kartus.

Jau keturis mėnesius JAV verda aistros dėl skolos ribos ir būtinybės ją padidinti. Karštų debatų esmė paprasta: demokratai reikalauja automatiškai padidinti viršutinę ribą, o respublikonai kelia savo sąlygas, kad ji būtų padidinta. Svarbiausias reikalavimas - nustatyti tam tikrą biudžeto išlaidų ribą.

Daugelis stebėtojų diskusijas JAV Kongrese dėl skolos lubų laiko spektakliu. Jie nebėra tokie susirūpinę, kaip, tarkime, 2000-aisiais, nes supranta, kad spektaklis tikrai baigsis laimingai. Iždo sekretorė Janet Yellen sakė, kad spektaklis turėtų baigtis birželio 1 d.

Šiandien JAV Kongreso žemuosiuose rūmuose daugumą turi respublikonai. Kaip įprasta, jie bando įtikinti savo oponentus demokratus paremti juos nustatant biudžeto išlaidų ribas. Tačiau šį kartą sutarimo pasiekti nepavyko. Į šį klausimą įsitraukė JAV prezidentas Joe Bidenas. Gegužės 19 d. Baltieji rūmai surengė derybas su Kongreso respublikonais, tačiau ir jos buvo be rezultatų.  Atstovų Rūmų pirmininkas respublikonas Kevinas McCarthy pareiškė, kad atėjo laikas derybas pristabdyti, o Baltieji rūmai pripažino, kad esama "realių nesutarimų".

Dauguma ekspertų linkę manyti, kad Kongresas vis dėlto nuspręs padidinti skolos lubas. Ir tai gali įvykti paskutinę gegužės mėnesio dieną. Šio scenarijaus tikimybė, galima sakyti, yra 90 %. Likusieji 10 % gali būti valstybės įsipareigojimų nevykdymas. Rimčiausia pasekmė Amerikai, kaip didžiajai galybei, būtų smarkiai smukęs JAV dolerio kursas.

Tačiau yra ir kitas 10 proc. scenarijus. Gegužės 9 d. J. Bidenas pareiškė, kad tiria galimybę užkirsti kelią įsipareigojimų nevykdymui be Kongreso pritarimo. Kelių ekspertų teigimu, JAV Konstitucijos 14-oji pataisa leidžia tai padaryti. Tačiau dėl tokio žingsnio gali užsitęsti bylinėjimasis. "Tai būtų konstitucinė krizė", - sakė Janet Yellen, atsakydama į klausimą, ar J. Bidenas galėtų vienašališku sprendimu padidinti valstybės skolos lubas. Tačiau iš dviejų blogybių įsipareigojimų nevykdymas tikriausiai yra baisesnis už konstitucinę krizę. "JAV įsipareigojimų nevykdymas sukeltų ekonominę ir finansinę katastrofą", - pabrėžė Finansų ministerijos vadovė.

Taigi prieš akis iškyla trys galimi scenarijai: 1) JAV neįvykdys savo įsipareigojimų, nes nebus priimtas sprendimas padidinti skolos lubas; 2) neįvykdys savo įsipareigojimų, prezidentas pats priims sprendimą dėl lubų, tačiau šiuo atveju kils konstitucinė krizė; 3) neįvykdys savo įsipareigojimų, nes Kongresas vis dėlto nuspręs padidinti skolos lubas.

Trečiasis variantas yra laiminga pabaiga. Tačiau ar ją galima laikyti laiminga spektaklio pabaiga? Pasirodo, kad negali. Pasekmės Amerikai bus labai jautrios.

Gegužės 19 d. apie tokias pasekmes pradėjo kalbėti daugelis Amerikos žiniasklaidos priemonių. Ir beveik visos cituoja amerikiečių ekspertą Ari Bergmaną, strateginio valdymo ir rizikos valdymo konsultacinės įmonės "Penso Advisors" įkūrėją. Leiskite paprastai paaiškinti, ką jis sako. Visos JAV iždo banko sąskaitos yra nulinės, arba "išdžiūvusios". Gavęs teisę išleisti naujas iždo vertybinių popierių dalis, ištroškęs iždas į rinką išmestų iki 1 trilijono JAV dolerių vertės obligacijų. Esant dabartinei pagrindinei Federalinės rezervų sistemos palūkanų normai, iždo vertybinių popierių palūkanos bus labai patrauklios, o naujų vertybinių popierių tranšų paklausa taip pat bus didelė. Vertybinių popierių pirkimui reikės didelio kiekio grynųjų pinigų doleriais, kurie bus perpumpuoti iš įvairių JAV ekonomikos sektorių į JAV iždo banko sąskaitas (visų pirma atidarytas FED). Tokių operacijų poveikį galima vadinti kiekybiniu griežtinimu. Federalinis rezervų bankas ir anksčiau yra išėmęs dolerių iš JAV ekonomikos, tačiau nedidelėmis dalimis. O pakėlus skolos lubas, pinigų išėmimas bus masinis.

Daugelis JAV žiniasklaidos priemonių cituoja Bergmano žodžius: "Labiausiai mane neramina tai, kad išsprendus skolos lubų klausimą - o aš manau, kad jis bus išspręstas - susidursite su labai, labai dideliu ir staigiu likvidumo nutekėjimu... Ir mes jau matėme, kad toks likvidumo sumažėjimas daro tikrai neigiamą poveikį didelės rizikos rinkoms, pavyzdžiui, akcijų ir kredito rinkoms."

JAV ekonomika atsidūrė ant rimto nuosmukio slenksčio. Jį gali sukelti bet koks įvykis. O valstybės skolos ribos padidinimas gali būti tas gaidukas, kuris sukels JAV ekonomikos krizę. Pavyzdžiui, birželio pabaigoje arba liepos mėn.

Prof.Valentinas Katasonovas

https://www.fondsk.ru/news/2023/05/22/spektakl-pod-nazvaniem-potolok-dolga-us-59315.html