Ką Eurazijos forume prisikalbėjo Putinas?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/ka-e... 2023-05-25 21:49:00, skaitė 820, komentavo 8

Ką Eurazijos forume prisikalbėjo Putinas?

Pasaulio ekonomikoje ir finansų sistemoje vyksta esminiai pokyčiai . Dauguma valstybių sutinka su kursu nacionalinio suvereniteto stiprinimo link, o tokia decentralizacija netgi duos naudos pasauliui, trečiadienį sakė Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas, kalbėdamas antrojo Eurazijos ekonomikos forumo plenarinėje sesijoje.

Renginyje, be Rusijos valstybės vadovo, taip pat dalyvavo Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka, Kazachstano prezidentas Kasimas-Žomartas Tokajevas, Kirgizijos prezidentas Sadyras Žaparovas.

Ką pasakė Putinas

„Pasaulinėje arenoje vyksta tikrai gilūs, esminiai pokyčiai “. „Vis daugiau valstybių eina link savo nacionalinio suvereniteto stiprinimo“, ir visos jos „pasisako už naujos, teisingesnės tarptautinių ekonominių santykių architektūros kūrimą“. „Svarbu, kad dauguma tarptautinio bendravimo dalyvių būtų solidarūs su šiais požiūriais.

Tuo pačiu metu į hegemoniją pretenduojančios JAV savo ekonomine politika „tik stiprina savo pačios raidos mažėjimo tendenciją“, „tiesiog šauna sau į koją“.

Dėl to „tarptautinėje finansų sferoje taip pat vyksta kardinalūs pokyčiai“. „Rusija sugeba ne tik prisitaikyti, bet ir tapti viena iš šių procesų lyderių“. „Svarbu koordinuoti bendras pastangas kuriant tokią naują decentralizuotą pasaulio finansų sistemą“: „kuo ji labiau decentralizuota, tuo geriau bus pasaulio ekonomikai“.

„Skaičiai kalba patys už save“: bendras Rusijos BVP, nepaisant pasaulio prekybos ir ekonomikos krizės, 2022 metais sumažėjo tik 1,6 proc. Kai kurie užsienio ekspertai prognozavo „žlugimo scenarijų“. „Nieko panašaus nevyksta, neįvyko ir, aišku, daugiau nepasikartos“.

Tuo pačiu metu pirmaujančiose Europos Sąjungos ekonomikose „ekspertai rodo minusą einamiesiems metams“. „Iš pradžių mums sakė +0,7%, dabar jau sako +1,5%, o gal ir bus 2%. Tai daug ką pasako.

Vakarai bando „įtikinėjimais, įvairiais pažadais, šantažu“ priversti daugelį šalių apriboti bendradarbiavimą su Rusijos Federacija – ir „joms visiškai nerūpi, kokius nuostolius tai atneš atitinkamoms valstybėms ir jų tautoms“.

Nepaisant to, Rusija „visada į bendravimą žiūri atsakingai ir sąžiningai“. „Vykdome pilnai, tai noriu pabrėžti, o per susitarimo laiką – <…> apskritai savo susitarimus vykdome pilnai“.

Pagal susitarimus Rusija ir toliau tiekia dujas Europai, nors Ukraina uždarė vieną iš linijų. „Per antrąją liniją mes tiekiame dujas Europai, o Ukraina, nepaisant to, kad vadina mus agresoriumi, saugiai išgrynina pinigus tranzitui“.

SN inf.