Rusija įjungė savo kompleksus: per vieną dieną orbitoje „iškepė“ 40 USA palydovų

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-08-14 00:43:00, skaitė 687, komentavo 18

Rusija įjungė savo kompleksus: per vieną dieną orbitoje „iškepė“ 40 USA palydovų

Viskas buvo labai paprastai: per eilinį „Falkon“ raketos su palydovų kroviniu nuo Ilono Masko paleidimą kažkas nutiko ne taip. Buvo pastebėti nukrypimai nuo įprastos raketos-nešėjos skridimo trajektorijos. O po to Masko kompanija oficialiai pripažino: iš 49 palydovų 40 neprisijungė prie sistemos, nes visa į juos sukimšta elektronika tiesiogine prasme „iškepė“ iš vidaus.

Kaltininku buvo paskirta geomagnetinė audra. Galbūt, jei tai būtų pavienis atvejis, būtų galima tuo patikėti.

Tik gryno atsitiktinumo dėka geomagnetinė audra išjungė būtent tuos palydovus, kurie buvo atsakingi už ryšius vienoje mažoje "nepriklausomoje" Rusijos pasienio valstybėlėje.

xbuyn6uQ6H72Qat6iIKt_anYV5m1xecIl4Rp3GRszjUhNbJdelZKLBHCCS24P_RQV1m2nJ9974BfiHcUsUud9WpbbYC4E4ZlKFY21ocpH0JA0CoHXjBF3OSA4Ltz9TXZgUxA5P7a0hDw2ttFqr4QZFs

Lengvas pagyrimas ir lengva panika

Pradėti reikia nuo paprasčiausio: avarijos dieną tokių griaunančių geomagnetinių audrų užfiksuota nebuvo. Tokie dalykai yra sekami daugelio valstybių ir jau gana senokai. Buvo kilę šiokie tokie lengvi geomagnetiniai neramumai, tačiau tokie dalykai nutinka daugelį kartų per metus ir palydovams kažkodėl nepakenkia. O ir šį kartą  kažkodėl tai nukentėjo vien tik „Starlink“ aparatai.

Toliau. Pastaruoju metu USA aukščiausioji vadovybė kažkaip tai labai jau dažnai rodo susirūpinimą dėl savo kosminės nuosavybės likimo. Aišku, kad yra kaltinta yra Rusija (o kas gi dar?), tačiau ne iš karto gaunasi suprasti,  kodėl toks nerimas apskritai iškilo.

Prieš kurį laiką tam pačiam Maskui buvo užduotas hipotetinis klausimas apie Rusijos atakos prieš „Starlink“ palydovus galimybę. Tada jis pareiškė, kad norėtų tai pamatyti, kad jis turi daugiau nei 2 tūkstančius palydovų, ir kad, visiems jiems raketų neužteks, ir apskritai, kad tokie veiksmai bus per pavojingi kitiems palydovų operatoriams ir net tarptautinei kosminei stočiai  - TKS , kurioje randasi ir Rusijos kosmonautai.

Na ką gi, jums norėjosi pamatyti – tai ir grožėkitės, pone Maskai! 40 vienetų vienu smūgiu ! Tarp kitko pagal jūsų pačių atstovų teigimus, jokių raketų iš viso nebuvo, o buvo geomagnetinė audra. Kurios nebuvo pagal atitinkamas stebėjimo stotis.

Be to, reikia atkreipti dėmesį, kad nei TKS nei kitų operatorių palydovai niekaip nebuvo paveikti.

Gerai jau, pats Maskas yra pernelyg optimistiškas. Tačiau Pindostane ir pesimistų yra užtektinai. Pavyzdžiui, tokių, kurie 2021 metų lapkritį sukėlė baisų triukšmą, kada sužinojo apie tai, jog rusų komplekso „Nudol“ raketa numušė seną tarybinį palydovą, besimakaluojantį orbitoje velniai žino kiek jau laiko nenaudojamo.

Kompleksas "Nudol"

RFxtLcFe6SzP_K9kPgjjHkGNSHW3mfG5rQmZpCR5pt8QQvqIE6RAtxVX8VxqegUoQLVKqEqQRi8d7ulag7ZQUrc1qwOKH_0bUmlNz2-NYAAuFbk9u9mVZeyNI4tlwC39jfbB486nAHJ88klEbzG6Sow

Atrodytų, kad tai yra Rusijos palydovas, ką ji nori, tą ir daro su juo. Ir raketa rusiška, paleista nuo žemės, jokių tarptautinių susitarimų nepažeidė. Tačiau ne, paleido trydą dėl „pavojaus TKS likimui“, iki kurios iš tikrųjų buvo keli šimtai kilometrų!

Negana to: Pentagono atstovai tiesiai pareiškia, kad vykstant dabartiniam konfliktui Rusija tiesiog privalo matyti kaip karinius taikinius bet kokius Pindostano palydovus, įskaitant tame tarpe ir “Starlink” palydovus! Ir Pindostanui reikia to bijoti!

Jiems, žinoma, geriau žinoti, kokios yra karinės priežastys nerimauti dėl savo palydovų veiklos. Tačiau įdomesnis yra kitas dalykas: kodėl gi jie taip pratrydo, jeigu pagal jų pačių versiją Rusija  - tai atsilikusi „benzokolonėlė“? Kuo ji numušinės pindosinius palydovus – gal balalaikomis užmėtys? Agurkų sloikais, atimtais iš banderovcų bobų?

Ką galima pasiūlyti vietoj balalaikų

Tačiau viskas yra paaiškinama labai paprastai. Žmonės, atsakingi už propagandą ir viešąją nuomonę Pindostane, blogai sutaria su kariškiais ir pramonininkais dėl to, ką galima ir ko nereikėtų sakyti viešumoje.

Kariškiai pakankamai gerai yra žinoma reali situacija su Rusijos ginkluote. Ir tai daro jiems tokį įspūdį, kad jie kartais pamiršta, jog propagandonai labai stengėsi, kad paprastam žmogui susidarytų įspūdis, kad realiai šios galios nėra.

Priešpalydoviniai ir apskritai prieškosminė ginkluotė buvo pradėta kurti dar TSRS laikais. Tas pats projektas „Nudol“ pasirodė dar 1978 metais. Ir dabar, atsižvelgiant į akivaizdžią palydovinio ryšio kariniam naudojimui problematios aktualumą, naudingos idėjos yra aktyviai patobulinamos iki perdavimo kariuomenei stadijos.

Pagrindinis ginkluotės kūrėjų dėmesys yra sutelktas į mobiliuosius  priešpalydovinius kompleksus. 

Tokiomis sistemomis yra:

Raketa „Kontakt“ su naikintuvu MiG-31 kaip nešėju;

4H05Ez_WbuFzGaZIVEfsMpmzlLpJqPMNXWOaNWQw_7BaM1-p6yN5PEulSc8nnsQElefPyr8giSNUm1yUnjJ_it8jp7aUN7j8HTTfU1myihKHPLXM3D7v2GXti66XKML2CSuoeocMyY2ccFYRQVZq2PM

 

Lazerinė sistema „A60 Sokol-Ešelon“ transportiniame lėktuve Il-76;

MkpaU29qnv-e1ZozoyB1CuG22und1fxGUm72tH5SHrj6Ai9qZ5i3xpyzZqWZwUA3FVPJbKz_zbCDkA9EVm7wGp6E06KBv00ADBkWe68CECgTZ60Bw-4MDNpKh8Yc4xb0SOzI2TAvABbFnsaQ5Emj29A

 

Garsusis iš 2018 metų "multikų" kovinis lazeris „Peresvet“;

-5th8x1cbh6BctdkxpV5mtEpDICZZzKxX4r_sy8Q1gAgxZPK7RImPqZRUeLWFDCrf6PM2X-lAFbKWbX6zOOGtJak4tNBjSfyRtGQEINM-xjEf0T67w6dxHBA1F45Jj7AfGC2T1JIDsIP5Vy1WMuSSws

Suprantama, kad oficialios informacijos apie šiuos gaminius yra labai mažai. Tačiau naikintuvo MiG-31D nuotraukos su neįprasta raketa, identifikuota kaip priešpalydovinis kovinis gaminys, buvo padarytos dar tais pačiais 2018 metais.

2016 metais pasirodė informacija apie lėktuvo su lazerine ginkluote kūrimą Il-76-MD-90A bazėje. Akivaizdu, kad senasis tarybinis projektas (jo rėmuose pirmasis lėktuvo su koviniu lazeriu paleidimas įvyko 1981 metais) dabar reikalauja radikalaus permąstymo.

Tačiau, be viso to, dar yra ir radio-elektroninės sistemos. Pirmiausia yra kalbama apie raketą, kurios sprogimas gali duoti galingą elektromagnetinį impulsą. Ar ne tik tokia „audra“ sugadino 40 „Starlinks“ palydovų?

Į žiniasklaidą taip pat prasisunkė informaciją apie Rusijos inžinierių sukurtą radioelektroninio slopinimo sistemą, galinčią „kalti“ iki 36 000 km aukščio, o tai dabar yra „palydovinis maksimumas“, geostacionarinė orbita.

Galiausiai, yra dar įrenginių, skirtų bendrai klimato kontrolei. Štai jie kaip tik ir gali sukelti tą nelemtą vietinės reikšmės (lokalią) geomagnetinę audrą.

Pindostanas taip pat turi tokį daikčiuką, jis vadinasi HAARP. Rusijoje tai vadinama „Sura“, agregatas randasi kažkur Nižnij Novgorodo srityje. Abu yra skirti sukurti jonizuojantį spinduliavimą.

 

Radijo kompleksas „Sura“ (Vasilsurskas, Rusija)

zvTN3dwf1X_wq4Yf10yuvPoOC_rb_1Bbu7koQ-x_FnACe9MYDOX1cE8IzCehy-cS38tcK2LklU4Gg2daRkERs3F5wS1oLuvlWUuI5Jzm9Wes7UT3BXCjTT1R4FXPU9Z5h8U9JdJrhP0SmtHWl9vRaw8

Apie konspiracinio pertekliiaus pavojų

Ir štai kas ypatingai įdomu. Akivaizdu, kad tolimi nuo realybės Ilono Masko kompanijos skundai dėl geomagnetinės audros verčia vakaroidus  matyti Rusiją kaip dar labiau pavojingesnį priešą negu ji yra.

Faktų šiame atvejyje yra mažai. Yra 40 „iškeptų“ palydovų, tačiau Maskas dėl to nebankrutuos, jis turi dar 2000 štukų. Yra duomenys apie tai, kad realybėje egzistuoja „Sura“, „Peresvet“ ir kompleksai „Kontact“ ir A-60. Yra "Nudol", numušęs seną tarybinį palydovą.

Tačiau nėra jokių duomenų apie tai, ar veikė "Sura" veikė tuo metu, kada nukentėjo 40 palydovų. Nėra jokių duomenų apie kokių nors raketų skraidymus. Nėra jokio pagrindo net šnekėti apie tai, kad kuri nors iš paminėtų sistemų jau yra pateikta kariuomenei ir yra naudojama Rusijos Federacijoje.

O nukentėjęs Muskas nurodo į geomagnetinę audrą ir nenori iš tikrųjų paaiškinti, kas gi iš tikrųjų jam atsitiko! Ir Rusijai jau nebereikia nieko gąsdinti – patys išsigando! Tik ir žiūrėk, kad žmonėms masiniai priepuoliai su devizu "Rusai eina!" neprasidėtu. 

O tiesą sakant, tiesiog neverta svetimos šalies vadinti „benzokolonėle“ ir tuo pačiu apgailėtinai suklaidinti savo šalį. Ir neverta per daug pasikliaukite sava technine tobulybe. Išmintingas rusų kalvis seniai-seniai pasakė: ką vienas žmogus padarė, kitas visada gali išardyti…

Tipinė atsilikusios Rusijos benzokolonkė ⬇

tMsYA3rvC3uOePNda80ctb-Mw46e2hk_G1mGyPbhio7PdMu1waHXU6L_wQ5YwRiwnfFIpZ_3hPK-lEw7XKmL2dLWWCZX5D-lrPOh7n_8U7l8VX-g2H4ixAiGwWFW3src5ARqsRiLw5i7-1adWEIdDXE