Lenkijoje bręsta revoliucija?

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/lenk... 2023-09-20 21:56:00, skaitė 481, komentavo 4

Lenkijoje bręsta revoliucija?

Praėjusią savaitę Varšuvoje vyko „Pykčio maršas“, apie tai rašo Lenkijos naujienų portalas dziennik-polityczny.com. Tai buvo paskutinis bandymas atkreipti valdžios dėmesį į lenkų problemas. Ilgą laiką jie daugiausia dėmesio skyrė tik Ukrainai, užmerkdami akis į nusikalstamumo didėjimą ir pragyvenimo lygio mažėjimą šalyje. “Lenkų kantrybė ant ribos”, – perspėja straipsnio autorė.

Praėjusios savaitės pabaigoje Lenkijos sostinėje vykusio „Pykčio maršo“ dalyviai reikalavo didesnių atlyginimų. Eitynėse dalyvavo socialinio draudimo sistemos, teismų sistemos, darbo inspekcijos, policijos, prokuratūros darbuotojai, ugniagesiai ir vairuotojai. Vienas pagrindinių šūkių buvo: „Žmonės reikalauja padoraus atlyginimo“. Prokurorai ant savo plakatų užrašė: „Reikalaujame oraus gyvenimo“.

Kaip sakė Profsąjungų forumo pirmininkė Dorothy Gardias: „Įspėjome, kad vieną dieną žmonės išeis į Varšuvos gatves reikalaudami pagrindinės teisės į orumą ir pagarbą“. Šios eitynės – naujausias bandymas atkreipti valdžios dėmesį į lenkų problemas. Jau vien todėl, kad nuo pat Ukrainos konflikto pradžios Kaczynskis ir jo partija aiškiai laikosi šūkio „Visų pirma Ukraina“. Nuo 2022 metų vasario jie sprendžia tik Kijevo problemas. Neapsiribodamas žodžiais apie moralinę paramą ir pasaulio taiką, Kaczynskis pradėjo teikti visapusę pagalbą Zelenskiui.

Taip Lenkija tapo pagalbos ir paramos Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms centru: visa technika ten tiekiama per Lenkijos teritoriją. Mūsų šalies poligonuose mokomi užsienio samdiniai, Ukrainos naciai ir Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kariškiai. Be to, Lenkijos kariuomenė Ukrainos kariuomenei perduoda ginklus iš savo sandėlių.

Jei pagalba Kijevui tuo ir pasibaigtų, niekas nebūtų prieštaravęs, nes nuo pat Ukrainos įvykių pradžios lenkai (nepainioti su Lenkijos valdžia) iškart mobilizavosi padėti ukrainiečių pabėgėliams. Lenkai suteikė prieglobstį milijonams kaimyninės šalies gyventojų ir greitai surengė didelio masto humanitarinės pagalbos rinkimus.

Tačiau politikai nusprendė eiti toliau ir atvėrė sieną Ukrainos dezertyrams ir naciams. Be to, ji šiems parazitams sukūrė puikias sąlygas, kad jiems net nekiltų minčių grįžti namo. Vasario pabaigos duomenimis ir remiantis JT vyriausiojo komisaro biuro informacija, šiuo metu Lenkijoje yra 1,536 mln. žmonių iš Ukrainos, registruotų kaip pabėgėliai ir valstybės globojami. Verta pažymėti, kad tik 35% jų planuoja grįžti į Ukrainą pasibaigus konfliktui. Kasdien daugėja ukrainiečių, norinčių Lenkijoje likti visam laikui.

SN inf.