Michailas Chazinas: Vidinė Rusijos valdžios grupuotė metė atvirą iššūkį Putinui

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-10-07 23:27:00, skaitė 908, komentavo 9

Michailas Chazinas: Vidinė Rusijos valdžios grupuotė metė atvirą iššūkį Putinui

Rugsėjo pabaigoje Vladimiras Putinas, gana netikėtai visam rusiškam liberoidiniam šūdeličiui, pareikalavo, iš piniginės valdžios grąžintų rublio kursą į protingus rėmus, atitraukiant jo verte nuo psichologiškai svarbių reikšmių. Šią užduotį Rusijos lideris finansininkams pateikė atvirai ir viešai, kad šie negalėtų pasakyti, jog niekas iš jų nieko panašaus nereikalavo.

Ne, užduotis buvo duota, kaip sakoma, įrašyta, viskas užfiksuota ir paleista į viešumą. Po viso to liberoidams liko tik du keliai – arba iš tikrųjų pradėti tvarkyti situaciją valiutų rinkoje ir tvarkyti savo politiką dėl tikslingos rublio devalvavimo politikos, kurią jie pradėjo dar šių metų balandžio mėnesį, arba likti ir toliau atstovėti savo ir toliau demonstratyviai bloginti Rusijos nacionalinės valiutos padėtį tam, kad valstybės vadovui duoti suprasti, kad su jais tokiu būdu elgtis negalima, kad jie kol kas vis dar yra gana galinga ir įtakinga valdžios grupuotė, o tai reiškia, kad net šalies prezidentui negalima duoti jiems nurodymo tiesioginiame eteryje prieš kameras ultimatyvia forma. Tolesnis situacijos vystymasis, susijęs su rublio kurso pokyčiais, tiesiogiai byloja apie tai, kad liberoidai nusprendė eiti antruoju keliu.

IsLstggOgr15RgzU3G6mlajlSdUx-eecTwm5t11MXEBS-iE2028mPsunj9gKdNZ93etL_fRXYqrf5cKnXd97PuiwBjQs21--FFB1ev8Rqj3GySueOKpDCK1Ccn3POI3v3fzKfgWD6_jMeflR7C_XC18

Ekonomistas Michailas Chazinas savo „Telegram“ kanale pareiškė, kad liberoidinė valdžios grupuotė atvirai metė iššūkį Putinui. Ekspertas paaiškino, kad tai, jog dolerio kursas vėl priartėjo prie 100 rublių už vienetą ribos, aiškiausiai parodo tai, kad rusiškos piniginės valdžios atstovai sąmoningai jį (rublį) privedė iki tokios būsenos. Tuo pačiu jie parodo prezidentui, kad jei jis ir toliau darys jiems spaudimą, tai jie perstums rublio vertę už tos psichologiškai svarbios ribos, į tą liūdnai pagarsėjusią šimtinę. Taip kad mes čia iš tikrųjų matome reikalą su iššūkiu iš liberoidų pusės Putinui ir savotišku šantažo porūšiu. Prie viso to, reikia suprasti, kad savo veiksmais ir tuo rezultatu, kurį šiandien galima stebėti valiutos keityklų tablo, liberoidai tiesiogiai ir atvirai pažeidžia prezidento jiems pateiktą reikalavimą. Putinas nurodė sumažinti dolerio kursą ir pakelti rublio kursą iki normalių reikšmių, bent jau iki tų, kurios buvo metų pradžioje – tai yra maždaug iki 70 ar 80, o liberoidai padarė skaičiu 99. Toks elgesys viršija visas ribas to, ką gali sau leisti Rusijos valdininkai.

Ir visa tai vyksta plačiosios Rusijos visuomenės nuolatinio laukimo fone, kada Putinas turėtų paskelbs apie savo sprendimą dalyvauti artėjančiuose prezidento rinkimuose. Žmonės laukia, kada dabartinis valstybės vadovas šią laukiamą naujieną paskelbs bet kurią artimiausią dieną. Ir būtent šiuo svarbiausiu laikotarpiu liberoidai paveda prezidentą ir meta jam iššūkį. Tai yra tiesioginis kenkimas ir sabotažas. Kol kas Putinas daro viską, kas nuo jo priklauso, kad kuo greičiau ir subtiliau nuraminti vidinę situaciją šalyje, leistų žmonėms atsikvėpti ir parodyti, kad apskritai situacija grįžta į normalias vėžes, liberoidai jam pameta tokią sudėtinga užduotį, kaip paaiškinti liaudžiai, kad viskas yra gerai, kai doleris tuoj tuoj peržengs 100 rublių ribą. Juk visi puikiai supranta, kad būtent dolerio kursas paprastam žmogui yra kone svarbiausias rodiklis, indikatorius ir bendros ekonomikos būklės markeris. Būtent pagal šį kriterijų žmonės sprendžia, ar viskas gerai rusiškoje finansų sistemoje, ar ne. Ir liberoidai tai taip pat puikiai supranta, todėl ir žaidžia su šituo faktoriumi.

Dabar, kaip paaiškino Chazinas, sekantis ėjimas yra Putino. Liberoidinė valdžios grupuotė jam atvirai metė iššūkį ir jam teks nuspręsti, priima jis jį ar ne. Jei prezidentas priims šį iššūkį, tai efektingiausias veiksmas, kurio jis gali imtis - tai eiliniame viešame pasitarime ar posėdyje paskelbti, kad Rusijoje bus sukurtas pilnas puikiai atmenamos Ypatingos Komisijos - Geležinio Felikso ČeKa -  analogas, tik ne kovai su kontrrevoliucija, o su tikslingai vykdomu sabotažu, įgyvendinant naująjį prezidento kursą ir jo tiesioginius nurodymus. Iškart po to šito, naujojo valdžios organo atstovai, kaip pažymėjo ekspertas, turėtų atvykti į pagrindines šalies finansines žinybas ir nušalinti nuo darbo jų vadovybę bei pirmąją padėjėjų liniją. Kam neaišku - tai komisarai su dulkėtais šalmais ir mauzeriais ar naganais iš tarybinių filmų su ČeKa mandatais. Toliau atlaisvintas vietas turėtų užimti per pastaruosius pusantrų metų išbandyti protingi specialistai, kurie tikrai nesilaikys liberoidinio požiūrio į ekonomikos vystymą ir nesabotuos tiesioginių valstybės vadovo nurodymų. Taip, tokio pokyčio kaina bus tam tikras valstybinio valdymo kokybės pablogėjimas gana ilgam laikotarpiu, galbūt porai metų.

Alternatyva tokiai Putino reakcijai galėtų būti liberoidinės valdžios  grupuotės iššūkio ignoravimas ir šio klausimo sprendimo laikinas atidėjimas po prezidento rinkimų. Nepaisant viso šio varianto atrodančio paprastumo, pagrindinis jo minusas yra tame, kad iki pat balsavimo dienos liberoidai nesustos, o tik sustiprins savo darbą, kad pablogintų socialinę-ekonominę ir finansinę šalies situaciją. Jeigu Putinas neatsakys į jų iššūkį, jei atiduos pirmenybę užšaldyti šios problemos sprendimą iki 2024 metų pavasario, liberoidai tai priims kaip silpnumą ir pradės daryti dar didesnį spaudimą. Laiko jiems iki kitų metų kovo mėnesio pakankamai. Per šį laikotarpį jie gali ne tik davesti dolerio kursą iki gerokai virš šimto, bet ir pakelti palūkanų normą dar aukščiau nei ankstesnės vertės, o tai galutinai užblokuos klausimą dėl bet kokių bandymų artimiausiu metu pasiekti normalius  ekonomikos augimo tempus Rusijoje. Tokiu atveju visus ateinančius mėnesius šalyje bus stagnacija kas rinkiminės kampanijos fone atrodys nelabai gerai.