Szijjártó: pagaliau reikėtų aiškiai atskirti pabėgėlius ir migrantus

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-10-10 23:15:00, skaitė 337, komentavo 1

Szijjártó: pagaliau reikėtų aiškiai atskirti pabėgėlius ir migrantus

Pirmadienį Ženevoje užsienio reikalų ir prekybos ministras Péteris Szijjártó pareiškė, kad tarptautinė bendruomenė turi pagaliau aiškiai atskirti pabėgėlius nuo migrantų ir tai padėtų išspręsti migracijos krizę visame pasaulyje, nes šie skirtumai yra tarptautinės teisės pagrindas.

Užsienio reikalų ir prekybos ministerijos pranešime teigiama, kad JTVPK vykdomojo komiteto posėdyje ministras pabrėžė, jog Vengrija susiduria su dvigubu saugumo iššūkiu: rytuose - karas kaimyninėje Ukrainoje su visomis rimtomis jo pasekmėmis, o pietuose - didėjantis nelegalios migracijos spaudimas.

Pasak jo, Vengrijos atvejis rodo, kaip svarbu atskirti pabėgėlius ir migrantus, o tai, jei pagaliau būtų padaryta, galėtų labai padėti spręsti migracijos krizę visame pasaulyje.

Jis pabrėžė, kad šis atskyrimas grindžiamas tarptautine teise, kurioje teigiama, kad jei asmuo yra priverstas bėgti, jis turi teisę laikinai pasilikti pirmoje saugioje šalyje, bet ne teisę keliauti per dešimtis saugių šalių, kol pasieks pasirinktą vietą.

"Tarptautinėje teisėje kalbama tik apie pirmąją saugią šalį, o ne apie antrąją, trečiąją ar dešimtąją", - sakė jis.

Savo kalboje Szijjártó Vengriją pavadino puikiu pavyzdžiu šiuo požiūriu - nuo karo pradžios iš Ukrainos čia atvyko daugiau kaip milijonas žmonių, o visiems pabėgėliams buvo suteiktos vienodos galimybės gauti sveikatos priežiūrą, išsilavinimą ir pagalbą ieškant darbo.

Priešingai, sakė jis, tai, kas vyksta prie pietinės sienos, yra "skandalinga", nes ten atvykstantys asmenys, pažeisdami tarptautinę teisę, jau kirto kelias saugias šalis, todėl jie negali būti laikomi pabėgėliais. Be to, jie bando nelegaliai kirsti Vengrijos sieną, o tai yra nusikaltimas, sakė jis.

"Kiekvienas, kuris atvyksta iš toli ir pažeidžia mūsų sienas, laikomas nelegaliu imigrantu", - sakė jis ir pridūrė, kad praėjusiais metais buvo užfiksuota 275 000 nelegalių sienos kirtimų, o šiais metais - 150 000.

Jis taip pat pavadino "skandalingu" faktą, kad kai kurie migrantai ir neteisėtai žmones gabenantys asmenys dabar yra ginkluoti automatiniais ginklais ir keliais atvejais šaudė į pasieniečius, taip pat vieni į kitus. "Tai nepriimtina, netoleruotina, kaip ir tai, kad kai kurie politikai mano, jog turėtume tai toleruoti", - sakė jis.

Ministras teigė, kad Europoje šiuos migrantų srautus labiausiai skatina priemonės, kuriomis žmonės skatinami išvykti, maitinamas neteisėtai žmones gabenančių asmenų verslo modelis ir suverenios šalys verčiamos atsisakyti teisės pačioms spręsti, kas gali, o kas negali atvykti į jų teritoriją.

Jis pabrėžė, kad daugiausia dėmesio reikėtų skirti pagrindinėms priežastims šalinti ir sudaryti tinkamas sąlygas žmonėms pasilikti.

Galiausiai jis įspėjo, kad privalomų paskirstymo kvotų šalininkai Europos Sąjungą paverstų migrantų traukos centru. "Ir mes visi žinome pasekmes. Kuriamos paralelinės visuomenės, didėja terorizmo grėsmė, o Europos vakaruose auga šiuolaikinis antisemitizmas", - sakė jis.

"Reikia aiškiai atskirti pabėgėlius nuo migrantų. Turime padėti visiems pabėgėliams ir kaip pirmoji saugi šalis tai darome, tačiau tai darydami turime sustabdyti migrantus", - užbaigė jis.

https://www.magyarhirlap.hu/kulfold/20231009-szijjarto-vilagos-kulonbseget-kell-vegre-tenni-menekultek-es-migransok-kozott