Estija žaidžia su ugnimi: Rusija turi šansą legaliai pasiimti šmotą Pribaltikos

Autorius: Mindė Šaltinis: http://ldiena.lt/... 2023-11-17 23:18:00, skaitė 1582, komentavo 27

Estija žaidžia su ugnimi: Rusija turi šansą legaliai pasiimti šmotą Pribaltikos

Estijos valdžia žaidžia su ugnimi, ragindama galutinai konfiskuoti įšaldytus Rusijos aktyvus, pažymėjo Aleksandras Ležava. Jis atkreipė dėmesį į tai, kad Rusijai atsiranda galimybė legaliai pasiimti dalį Pribaltikos.

Šiuo metu Estijoje yra apie 35 milijonai eurų įšaldytų Rusijos užsienio valiutos atsargų. Tuo pat metu Talinas aktyviai pasisako už galutinę užblokuotų Rusijos aktyvų konfiskaciją, laidoje „Cargrad. Svarbiausia“ pažymėjo ekonomistas ir rašytojas Aleksandras Ležava.

Tačiau jis rekomendavo Estijos valdžiai geriau nežaisti su ugnimi ir neprovokuoti Maskvos. Ekspertas priminė, kad 1721 metais, kada pasibaigė Šiaurės karas, buvo pasirašyta Nyštado taikos sutartis.

Pagal šią sutartį Rusijas caras Piotras l sumokėjo Švedijos karaliui du milijonus efimkų arba du milijonus sidabro dolerių už įsigytas Lifliandiją (Livonija, Estija), Ingermanliandiją (Ingrija, dabar Ižora, Lenigrado sritis),  ir Kurliandiją (Latvija).

Tai yra apie 56 tonos sidabro. Sidabras liko sidabru, teritorija taip liko  ta pati. Ir jeigu paskaičiuoti, kiek šitos 56 tonos kainuoja pagal dabartinį kursą, tai išeitų apie 38 milijonus eurų. Tai yra, kai tik Estija konfiskuos įšaldytus rusiškus aktyvus, Rusijai de facto atsiras galimybė vėl susigrąžinti visas šias teritorijas visiškai teisėtais pagrindais, – pabrėžė ekspertas.

Jis pridūrė, kad dabar Maskva laikosi tų senų susitarimų, bet jei Rusijos aktyvai bus konfiskuoti, Talinas, tiesą sakant, pats pažeis šitos susitarimus.

Tokiu būdu Estijos vadovybė faktiškai apmokės už šių žemių sugrąžinimą Rusijai. O kaip jau tada ji pasidalins likusiomis teritorijomis su šiuolaikinės Latvijos ir Lietuvos valdžia – tai jau jų problema.