Iš Olandijos bauginantys signalai Ukrainai ir Europai

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/is-o... 2023-11-23 19:39:00, skaitė 697, komentavo 2

Iš Olandijos bauginantys signalai Ukrainai ir Europai

Geerto Wilderso Laisvės partija laimėjo rinkimus Olandijoje ir pretenduoja į 35 vietas parlamente, praneša „Bloomberg“. Dabar Wildersas turi galimybę vadovauti kitai šalies vyriausybei. Anksčiau jis ragino apriboti pagalbą Ukrainai.

Kraštutinių dešiniųjų politikas Geertas Wildersas laimėjo rinkimus Nyderlanduose ir pareiškė ketinantis vadovauti kitai šalies vyriausybei. Šis šokiruojantis rezultatas taps sensacija visoje Europoje.

Dilanas Ješilgöz-Zegerius pripažino pralaimėjimą po to, kai paskutinėmis kampanijos dienomis gausus balsų skaičius leido Wilderso prieš ES nusistačiusiai partijai aplenkti pagrindinius jo varžovus. Pirminiais skaičiavimais, Wilderso laisvės partija gaus 35 mandatus ir daugiau nei dvigubai, palyginti su ankstesniu parlamentu, 10 mandatų aplenkdama savo artimiausią varžovą.

Tik kartą per pastarąją Olandijos istoriją didžiausios partijos lyderiui nepavyko tapti ministru pirmininku.

Wilderso pergalė yra aiškus iššūkis Europos Sąjungos projektui vienoje iš šešių bloką įkūrusių šalių. Tai vyksta, kai pasaulis sulaiko kvapą laukdamas Donaldo Trumpo sugrįžimo į JAV prezidento postą po kitų metų rinkimų. Wildersas pažadėjo rinkėjams teisiškai įpareigojantį referendumą dėl pasitraukimo iš ES ir pasmerkė bloko politiką tokiais klausimais kaip klimato kaita ir imigracija.

„Olandai tikisi susigrąžinti savo šalį“, – komentavo N. Wildersas valstybinio transliuotojo NOS paskelbtą apklausą.

Jo galimybės vadovauti kitai vyriausybei priklausys nuo to, ar jis sugebės užmegzti aljansą su arčiau centro esančiais varžovais. Savo kalboje po rinkimų Wildersas paragino sudaryti koaliciją su Liaudies partija už laisvę ir demokratiją, kuriai dar neseniai vadovavo kadenciją baigiantis ministras pirmininkas Markas Rutte. Taigi Wildersas aiškiai pasakė, kad yra pasirengęs bendram šalies valdymui. „Esu pasirengęs eiti į kompromisus derybose su kitomis partijomis“, – pridūrė jis.

SN inf.