Pranešta apie garsiausio pasaulyje JAV kalinio mirtį. Advokatas: „Jis buvo taikiniu kalėjime”

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/99335/pranesta... 2023-11-27 18:47:00, skaitė 746, komentavo 4

Pranešta apie garsiausio pasaulyje JAV kalinio mirtį. Advokatas: „Jis buvo taikiniu kalėjime”

Naujienų portalas „The Watcher” pranešė, kad buvęs policijos pareigūnas Derekas Chauvinas, nuteistas 22,5 metų kalėti už afroamerikiečio George Floydo mirtį, mirė Tuksono pataisos komplekso ligoninėje Arizonoje. Oficialaus patvirtinimo apie 47 metų D. Chauvino mirtį kol kas nėra.

Vakar JAV žiniasklaida rašė, kad buvęs policininkas patyrė daugybines durtines žaizdas ir buvo paguldytas į reanimaciją. Televizijos kanalas „Sky News” teigia, kad jį užpuolė kameros kolega.

Chauvino advokatas Gregas Eriksonas sakė, kad apie užpuolimą sužinojo iš žiniasklaidos ir nuo to laiko kelis kartus bandė susisiekti su kalėjimo vadovybe, kad ši patvirtintų arba paneigtų šią žinią.

„Į kalėjimą skambinau septynis kartus. Septynis kartus jie atsisakė su manimi kalbėti”, – sakė G. Ericksonas CNN žurnalistams.

Advokatas pridūrė, kad Chauvino tėvams taip pat nepavyko susisiekti su Tuksono administracija.

„Tai neįtikėtinai neprofesionalu – niekas iš kalėjimo nesusisiekė su jo tėvais ir nekomentavo to, kas įvyko”, – pažymėjo Eriksonas.

#BREAKING: Tuscan Medical Center in Arizona announces death of Derek Chauvin, the officer involved in the death of George Floyd, who was rushed to intensive care after being stabbed in Federal prison earlier today. pic.twitter.com/Us1ZKZCo68

— The Watcher (@TheWatcherDaily) November 25, 2023

Paklaustas apie išpuolio prieš savo klientą motyvus, advokatas pažymėjo, kad „Chauvinas dėl savo pasaulinės šlovės tapo taikiniu kalėjime”.

„Didžioji dalis kalinių norėjo išgarsėti jį nužudydami”, – tikino žmogaus teisių gynėjas.

„Derekas Chauvinas yra vienas garsiausių kalinių Jungtinėse Valstijose. Iki praėjusių metų jis buvo laikomas griežto režimo kalėjime Minesotos valstijoje, kurioje įvykdė Džordžo Floido žmogžudystę. Jis buvo laikomas vienutėje, tačiau 2022 m. rugpjūtį buvo perkeltas į griežto saugumo kalėjimą Arizonoje, kuris jau seniai turi saugumo pažeidimų istoriją. „Federaliniam kalėjimų biurui, prižiūrinčiam kalėjimų tinklą Jungtinėse Valstijose, bus užduoti klausimai, kaip jie saugo žinomus kalinius”, – sakė „Sky News” korespondentė Marta Kelner.

Atkreipiame dėmesį, kad JAV spaudoje nėra informacijos apie tai, kas sėdėjo kameroje kartu su Chauvinu ir ar Chauvinas buvo laikomas buvusių policijos pareigūnų bloke.

George’ Floydas, ne kartą teistas už narkotikus ir vagystes, du kartus kalėjo (kartą už ginkluotą apiplėšimą), mirė 2020 m. gegužės 25 d. per eilinį sulaikymą. Dėl juodaodžio amerikiečio mirties buvo kaltinami policijos pareigūnai.

Vienas iš jų – Derekas Chauvinas – panaudojo Floydo dusinimo veiksmą, kelias minutes spausdamas keliu jam kaklą. JAV teismų sistemos teigimu, būtent tai ir pražudė sulaikytąjį. „Kankinio” Floydo mirtis paskatino protestus prieš rasinę diskriminaciją tiek Amerikoje, tiek Europoje.

2020 m. rugpjūtį, dar tebevykstant incidento tyrimui, britų bulvarinis laikraštis „Daily Mail” paskelbė filmuotą medžiagą, kuri paneigia mitą apie Floydo „kankinystę”. Juose girdėti, kaip įtariamasis rėkia, kad jį dusina, gerokai prieš tai, kai policininkas jį pargriovė ir prispaudė prie žemės keliu. Floydas kalbėjo apie tai, kad jam buvo sunku kvėpuoti dar automobilyje.

Sunkų kvėpavimą tikriausiai sukėlė panikos priepuolis, kuris įvyko apsinuodijimo narkotikais fone – vėliau jo kraujyje buvo rastas pragariškas įvairių narkotikų mišinys. Policijos pareigūno advokatai reikalavo, kad teisėjai paviešintų filmuotą medžiagą, tačiau prokuratūra dėjo visas pastangas, kad ji nepatektų į viešumą.

2021 m. birželį Mineapolio teismas už netyčinę žmogžudystę Derekui Chauvinui skyrė 22,5 metų kalėjimo bausmę. Prokuroras prašė skirti 30 metų kalėjimo. Paskutinėje savo kalboje nuteistasis pareiškė užuojautą Floydo šeimai, bet neatsiprašė.

Vėliau pranešta, kad Dereko Chauvino advokatas išsireikalavo pakartotinės įvykio ekspertizės ir jau buvo gauti jos duomenys, kuriais remiantis buvo rengiamasi teikti apeliaciją nuosprendžio panaikinimui, tačiau šio proceso pradžios D.Chauvinas nesulaukė.