Lenkijoje priesaiką davė M. Morawieckio vyriausybė

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/99395/lenkijoj... 2023-11-28 17:49:00, skaitė 1101, komentavo 0

Lenkijoje priesaiką davė M. Morawieckio vyriausybė

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda prisaikdino Mateuszo Morawieckio vyriausybę, kurios partija „Teisė ir teisingumas” po rinkimų rezultatų prarado daugumą parlamente.

Daugumą laimėjo opozicinė Pilietinės platformos partija, kuri neketina palaikyti M. Morawieckio kandidatūros ir ministru pirmininku siūlo skirti savo lyderį Donaldą Tuską.

Kaip rašo lenkų „Gazeta Wyborcza” leidinys, Mateuszas Morawieckis paragino Lenkijos Seimą kuo greičiau patvirtinti jo kabinetą, kad vykdomoji valdžia galėtų pradėti darbą.

Jis pažymėjo, kad vyriausybės sudėtyje įvyko didelių pokyčių (savo postą išlaikė tik gynybos ministras Mariuszas Blaszczakas), taip pat į ją įtraukti keli opozicinių partijų atstovai.

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda naująją vyriausybės sudėtį pavadino „garbinga ir išties įtraukiančia” ir atkreipė dėmesį į tai, kad ministrų postai atiteko „iš karto penkioms moterims”.

Kitą savaitę Lenkijos Seimas balsuos dėl kabineto patvirtinimo.

Spalio 15 d. vykusiuose rinkimuose valdančioji partija „Teisė ir teisingumas” surinko 35,38% balsų, bet prarado daugumą parlamente. Opozicinė Pilietinė platforma, vadovaujama Donaldo Tusko, užėmė antrąją vietą su 30,7%, centro dešinioji partija „Trečias kelias” – trečiąją su 14,4%, o Naujoji kairė – ketvirtąją su 8,61% balsų.

Prezidentas Andrzejus Duda, „Teisė ir teisingumas” partijos atstovas, iš karto po balsavimo rezultatų suskaičiavimo pareiškė, kad jo bendrapartietis Mateuszas Morawieckis pirmasis gaus teisę formuoti vyriausybę.

Pilietinės platformos lyderis Donaldas Tuskas atsakė aiškiai pareikšdamas, kad jo politinė jėga nepritaria dabartinio ministro pirmininko išsaugojimui ir blokuos jo paskyrimą. Pilietinės platformos vykdomasis komitetas nusprendė, kad jo kandidatas į ministrus pirmininkus bus D. Tuskas.

Akivaizdu, kad tai Lenkijos valdančiosios (kol kas) daugumos bandymas tempti laiką ir kaišioti pagalius į ratus atėjusiai naujai Seimo daugumai, kuri galiausiai vis tik suformuos savo vyriausybę. Tačiau naujosios daugumos problema taps prezidentas Andrzejus Duda, galėsiantis vetuoti jam neįtinkančius įstatymų projektus. Naujosios daugumos turimo balsų skaičiaus parlamente neužtenka tam, kad atmestų prezidento veto. Ir tai truks dar du ateinančius metus, iki kitų prezidento rinkimų.