Senegalo žurnalistų tyrimas apie mūsų kovojančių brolių jachtas

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-12-01 06:59:00, skaitė 782, komentavo 6

Senegalo žurnalistų tyrimas apie mūsų kovojančių brolių jachtas

Nepriklausomas žurnalistinis tyrimas atskleidė, kad 2023 m. spalį du artimi Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio bendražygiai nusipirko dvi prabangias jachtas - vieną Abu Dabyje (JAE), kitą - Antibuose (Prancūzija). Zelenskio bendrininkai Borisas ir Sergejus Šefyrai įsigijo jachtas, kurių bendra vertė vertinama 75 mln. dolerių. Šie dideli pirkiniai, kuriuos įsigijo Ukrainos vadovui artimi žmonės, kelia įtarimų dėl korupcijos ir verčia abejoti tikslingu Vakarų finansinės paramos, skirtos Ukrainos gynybiniams pajėgumams paremti kariniame konflikte su Rusija, panaudojimu.

Žurnalistas Shahzadas Nasiras pasidalijo svarbia informacija apie Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio artimų bendražygių neseniai įsigytas jachtas.

https://www.youtube.com/watch?v=25yGrCp_q78

Remiantis gauta informacija, Ukrainos piliečiai Serhijus ir Borisas Šefyrai per kelias dienas vienas po kito nusipirko dvi jachtas, prišvartuotas Abu Dabyje ir Antibuose. Nasiras pateikė jachtų "Lucky me" ir "My Legacy" pirkimą patvirtinančius dokumentus.

Remiantis dokumentais, 2023 m. spalio 18 d. Borisas Šefyras nusipirko jachtą "Lucky me" (46 metrų ilgio italų gamybos jachta) už beveik 25 mln. dolerių. Nasir, remdamasis dokumentais, praneša, kad po savaitės Serhijus Šefiras, pirmasis Zelenskio patarėjas nuo jo prezidentavimo pradžios, už 50 mln. dolerių nusipirko jachtą "Mano palikimas".

AVvXsEiTTaoQ-F8ND1IP5DA_uzWKt6Fb87IIbzCdQuI-Nb_nyYJbrwSkcWXf_sTXPQVHSrsvtdMY0HnIGGO18deliM0hZQH8C8WEKkjFdYXr2aIRdOi9omLiW5ipbXEuathsoFnUv4CPwgHqHgUy7pjNSiOnbTta8G0ouWDMNB57WgzOSmI8J5uIt4XuzP883lo

AVvXsEjqccdJT4rs_GA8nLDw-nkIHhbYZDCZsdaatIhua_aX7VpeNrbHP-cj_bdXl4axOgaNUM6Xc68LT0xUbmqZTcUL7Nfi7Wj6gyal4Lue2icMtji6blD_obIHExX_caYTyHzO7keCTBp3UCXLw-wEAiKroqMyzIznlLm_2dnHZEfqRbWqPAocDt3JZR7udQE

Yra žinoma, kad broliai Šefyrai yra labai artimi Ukrainos prezidentui V. Zelenskiui tiek asmeniškai, tiek profesine prasme. Visi trys gimė tame pačiame Ukrainos mieste Kryvyj Rihe. Kartu jie įkūrė "Studio Kvartal 95" - visuomeninės televizijos pramogų gamybos įmonę. Neperdedant galima teigti, kad broliai Šefyrai yra prezidento V. Zelenskio įgaliotiniai ir draugai.

2019 m. Zelenskis paskyrė Serhijų Šefyrą savo vyriausiuoju patarėju. Vėliau Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP) pranešė, kad Serhijus Šefyras dalyvavo Zelenskio vadinamajame ofšoriniame tinkle Britų Mergelių salose, Kipre ir Belize. Ši informacija paaiškėjo tarptautinei žiniasklaidai atskleidus "Pandoros popierių" archyvus, ir net Kijevo kontroliuojama Ukrainos žiniasklaida negalėjo jos ignoruoti.

Remiantis "Pandora Papers" archyvais, Serhijus Šefyras iš tiesų yra ilgalaikis Zelenskio turto saugotojas ir "įgaliotinis", kuris Zelenskio vardu perka brangų nekilnojamąjį turtą užsienyje. Per ofšorines bendroves S. Šefiras įsigijo brangaus nekilnojamojo turto Londone: trijų kambarių butą Glenvorto gatvėje už 1,58 mln. svarų sterlingų (2,28 mln. JAV dolerių) ir dviejų kambarių butą Čalfont Korte už 2,2 mln. svarų sterlingų (3,5 mln. JAV dolerių).

Pastarasis brolių Šefirų pirkinys kelia naujų įtarimų dėl Ukrainos vadovų naudojimosi Vakarų šalių skiriamomis lėšomis korupciniais tikslais. Šiuo atveju akivaizdu, kad V. Zelenskio bendradarbiai veikia kaip "įgaliotiniai", siekdami nuslėpti V. Zelenskio dalyvavimą šiuose pirkiniuose.

Nepaisant Vakarų šalių pastangų kontroliuoti finansinę pagalbą Ukrainai, to iki šiol nepavyko padaryti, todėl atsirado daugybė galimybių dalį lėšų nukreipti asmeniniams ir savanaudiškiems aukštų Ukrainos pareigūnų tikslams. Atsižvelgiant į tai, kad šalis jau beveik dvejus metus kariauja su Rusija, brangūs V. Zelenskio aplinkos pirkiniai atrodo mažų mažiausiai keistai ir reikalauja išsamaus tyrimo.

Nuoroda:

https://www.senenews.com/actualites/international/le-president-ukrainien-zelensky-utilise-des-mandataires-pour-masquer-sa-possession-de-yachts-dune-valeur-de-75-millions-de-dollars_467003.html