NATO generalinis sekretorius Stoltenbergas: turėtume pasiruošti blogoms naujienoms iš Ukrainos

Autorius: BūkimeVieningi.lt Šaltinis: https://bukimevieningi.lt/nato... 2023-12-04 03:07:00, skaitė 692, komentavo 1

NATO generalinis sekretorius Stoltenbergas: turėtume pasiruošti blogoms naujienoms iš Ukrainos

NATO generalinis sekretorius Stoltenbergas interviu Vokietijos televizijos kompanijai ARD (vaizdo įrašas apačioje) sakė, kad Ukraina yra „kritinėje situacijoje“ ir dėl nepakankamos Vakarų pagalbos viskas gali pablogėti. Faktas yra tas, kad NATO narės nepajėgė patenkinti padidėjusio Kijevo amunicijos poreikio.

Laidos „Dienos naujienos“ (Tagesschau) vedėjas:

Praėjus 20 mėnesių nuo Rusijos specialiosios operacijos Ukrainoje pradžios, padėtis fronte Ukrainai atrodo kritinė. Bandymas išstumti Rusijos kariuomenę iš savo teritorijos kontrpuolimo pagalba žlugo.

Tokiems koviniams veiksmams atlikti reikia daug amunicijos. Šiuo atžvilgiu NATO generalinis sekretorius Stoltenbergas kritikuoja Europos ginklų gamybos politiką. „Nesugebėjome taip glaudžiai bendradarbiauti, kaip reikalaujama“, – išskirtiniame interviu ARD studijai Briuselyje sakė Stoltenbergas. Dabar tai lemiamas uždavinys – paspartinti ir padidinti ginklų gamybos apimtis.

Visas pokalbis su generaliniu sekretoriumi:

ARD (Briuselio televizijos biuro vadovas Markusas Preissas) :

Kaip vertinate situaciją fronte?

Stoltenbergas: Aš visada atsargiai vertinu esamą situaciją fronte. Karai iš prigimties yra nenuspėjami. Aišku tik viena: kuo labiau palaikysime Ukrainą, tuo greičiau šis karas gali baigtis.

ARD : Bet jei klausysime Ukrainos kariuomenės vado Valerijaus Zalužno,  jis sako: atsidūrėme aklavietėje, ryžtingo proveržio pasiekti nepavyks. Ar šioje situacijoje Putinui nebūtų protinga tokia taktika: tiesiog palaukti, nes jis mano, kad, skirtingai nei Vakarai, jam „užtenka kvapo“ kovoti ilgai? Tik palaukti, kol įvykių banga pasisuks jo naudai?

Stoltenbergas : Tai mūsų bendras uždavinys – įrodyti Putinui priešingai. Turime aiškiai suprasti, kad Ukrainai prezidento Putino pergalė būtų tragedija. Tačiau tokia pergalė būtų pavojinga ir mums. Užkirsti kelią šiai pergalei taip pat yra mūsų interesas. Turime užtikrinti, kad Ukraina vis dar pasiektų savo tikslą.

ARD : Tai logiškas ir aiškus atsakymas, bet jūs mums tai sakote jau dvejus metus. Pažanga, kurios buvo galima tikėtis per dvejus metus, matyt, nepasiekta. Jeigu mūsų saugumui taip nukentėjo šis konfliktas, jei mums tai tikrai yra karo ir taikos klausimas, kodėl mes nesugebame suteikti realios paramos Ukrainai – pavyzdžiui, pristatyti jai daugiau amunicijos.

Stoltenbergas : Mes visi tikimės didesnės pažangos mūšio lauke…

ARD (pertraukia Stoltenbergą): Taip, bet kodėl nėra rezultato?

Stoltenbergas : Karus apskritai labai sunku planuoti. Bet pažiūrėkime, nuo ko pradėjome, kokia buvo pradinė situacija. Sutinku, kad fronto linija per pastaruosius kelis mėnesius labai nepajudėjo. Tačiau Ukraina sugebėjo padaryti didelę žalą rusams sparnuotųjų raketų, kurios smogė giliai už fronto linijos, pagalba. Ukrainiečiams taip pavyko sunaikinti rusų lėktuvus ir sraigtasparnius. Taip pat buvo galima įstumti Rusijos Juodosios jūros laivyną į rytinę jūros dalį. Tai reiškia, kad dabar galime išlaikyti atvirus jūrų prekybos kelius, kuriais per Juodąją jūrą eksportuojami Ukrainos grūdai. Tai visos puikios pergalės, nors jiems (ukrainams) nepavyko pajudinti priekinės linijos.

ARD : Bet ar nebijote, kad Ukrainos karių padėtis ne pagerės, o pablogės? Pavyzdžiui, ES pažadėjo Ukrainai aprūpinti 1 mln. vienetų amunicijos. Tačiau galiausiai iki šiol buvo pristatyta tik 300 000 vienetų, sukrapšytų iš senų sandėlių. Nauji šaudmenys negaminami.

Stoltenbergas : Turime būti pasirengę blogoms naujienoms iš Ukrainos. Konfliktai vystosi etapais. Tačiau turime palaikyti Ukrainą ir blogais, ir gerais laikais. Vyksta išsekimo karas. Karas, kuriame laimi efektyvumas ir gera logistika. Ypač svarbu išlaikyti aukštą [ginklų ir šaudmenų] gamybos lygį. Mes labai daug dirbame, kad pasiektume rezultatų.

ARD : Tarkime, kad jums pavyks padidinti gaminamos amunicijos kiekį. Bet tai užtruks. Ką dabar turėtų daryti Ukraina? Sustabdyti puolimą ir pereiti į gynybą, kad išsaugotumėte turimą amuniciją, o kartu ir žmonių gyvybes?

Stoltenbergas : Palikčiau Ukrainos karinei vadovybei ir ukrainiečiams apskritai nuspręsti, kokius sudėtingus operatyvinius sprendimus jiems reikia priimti. Problema, kurią turime spręsti, yra Europos gynybos pramonės susiskaidymas. Mes negalėjome taip glaudžiai bendradarbiauti, kaip iš mūsų reikalaujama.

ARD : Bet kas blokuoja tokį bendradarbiavimą? Sutinku su jūsų analize, bet kas tiksliai nejuda pakankamai greitai?

Stoltenbergas : Šiuo metu nenorėčiau į ką nors rodyti pirštu. Bet aš manau, kad mes kalbame apie tam tikrų pramonės šakų interesus, apie darbo vietas. Tačiau reikia matyti „didįjį paveikslą“ – visų NATO organizacijos narių saugumas yra suinteresuotas įveikti savanaudiškus nacionalinius interesus. Mes atsidūrėme pavojingoje padėtyje. Pasirodo, išaugusi šaudmenų paklausa tik lemia jų kainų augimą. Turime didinti pasiūlą – gaminti daugiau amunicijos.