Glifosatas mus nuodija, bet jį galima naudoti. Kodėl?

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/99650/glifosat... 2023-12-04 03:55:00, skaitė 689, komentavo 0

Glifosatas mus nuodija, bet jį galima naudoti. Kodėl?

Europos Komisija dešimčiai metų pratęsė leidimą naudoti glifosatą – herbicidą, kuris priskiriamas galimų kancerogenų kategorijai. Programoje „Liudininkai” pristatomos šios medžiagos aukos – žmonės, kurie dėl glifosato tapo neįgalūs, rašo euronews.

Glifosatas, labai veiksmingas piktžolių naikintojas, rinkoje pasirodė 1974 metais. Tuo metu jo poveikis sveikatai nebuvo įtariamas. Sodininkai, kraštovaizdžio tvarkytojai dirbo su šiuo preparatu be apsaugos priemonių….

2015 m. Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) glifosatą priskyrė prie tikėtinų kancerogenų – tai sutelkė nevyriausybines organizacijas, aplinkosaugininkus ir medikus. Tačiau šį rudenį Europos institucijos pratęsė glifosato leidimą naudoti 10 metų.

Europos Komisija pasinaudojo teise patvirtinti savo pasiūlymą po to, kai valstybėms narėms antrą kartą nepavyko kvalifikuota balsų dauguma pritarti arba nepritarti rugsėjį pirmą kartą pateiktam planui.

Briuselio sprendimas grindžiamas sanitarijos ekspertų išvada, kad „rizikos lygis nepateisina prieštaringai vertinamo herbicido uždraudimo”.

„Esu apsinuodijęs glifosatu”

Formuluotė, kurios jokiu būdu negalima pritaikyti mūsų pranešimo herojaus Liudviko istorijai. Šis 52 metų Bretanės gyventojas serga retos formos vėžiu.

Anksčiau vyras dirbo landšafto specialistu, ir glifosatas tiesiog sugriovė jo gyvenimą. „Ligą buvo labai sunku diagnozuoti, – pasakoja jis. – „Tai reta limfomos forma. Iš pradžių nesiejau jos su glifosatu, kurį naudojau savo darbe. Tačiau tyrimai parodė, kad mano kraujas buvo juo užnuodytas.

Ludvikas prisimena, kad prieš 20 metų šis herbicidas (Round Up) buvo „naudojamas visur, purkštuvą užsidėdavai tiesiai ant marškinėlių, jis dažnai ištekėdavo”.

Herbicido gamintoja „Monsanto” moka vyrui 300 eurų per mėnesį kaip kompensaciją. Nors gydymas itin sunkus: šeši mėnesiai intensyviosios terapijos, 12 chemoterapijos kursų, atminties praradimas…. „Tam tikru momentu neatpažinau savo žmonos, vaikų. Tai baisu”, – sako Liudvikas.

Ieškant teisingumo

Šiandien Liudvikas neturi jėgų persekioti „Monsanto”. Tuo tarpu visame pasaulyje pateikta daugybė ieškinių prieš Vokietijos milžinę „Bayer”, kuri 2018 m. nusipirko „Monsanto”.

Teisininkas François Lafforgue’as specializuojasi glifosato klausimu. Jis buvo pirmasis, kuriam pavyko nustatyti ryšį tarp jo klientų patologijų ir herbicidų. Būtent jis laimėjo pirmąjį ieškinį prieš „Monsanto”.

„Mes susidūrėme su tikru pesticidų lobizmu, kuris bando nuslėpti produktų keliamą pavojų, kad ūkininkai ir jų darbuotojai ir toliau juos naudotų”, – įsitikinęs advokatas. Jis kalba apie lobistų veiklą visais lygmenimis, įskaitant Europos lygmenį, kur „remiamasi neįtikinamais tyrimais, o įtikinami tyrimai atidedami į šalį”.

„Bayer” grupė ir pesticidų gamintojų interesus ginančios bendrovės komentarų nepateikė. Tokį delsimą spręsti klausimą Vienos (Prancūzija) gyventojai, motina ir sūnus, Sabina ir Teo, laiko mirtinu.

Jie yra tikrosios glifosato aukos. Jie pirmieji šalyje pasiekė herbicido poveikio gimdoje augančio vaisiaus vystymuisi pripažinimą: Teo gimė su daugybe patologijų po to, kai Sabina, dar nežinodama apie savo nėštumą, dirbo su herbicidu.

„Pats produktas yra pavojingas, – sako Teo, – bet dar pavojingesnis yra jį išmetančių žmonių kvailumas. Kiek laiko prireiks, kol jis bus galutinai uždraustas?”