Izraelis ruošiasi užtvindyti Gazos tunelius

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-12-06 05:13:00, skaitė 874, komentavo 2

Izraelis ruošiasi užtvindyti Gazos tunelius

Pranešama, kad Izraelio kariuomenė įgyvendino prieštaringai vertinamus ir labai rizikingus planus jūros vandeniu užtvindyti didžiulį Gazos požeminių tunelių, kuriais naudojasi "Hamas", tinklą. Svarbiausiose Gazos ruožo vietose jau įrengti didelės galios siurbliai.

Planuojama priversti "Hamas" kovotojus pakilti virš žemės paviršiaus arba juos paskandinti, panaudojant daugybę siurblių, kurie iš Viduržemio jūros semtų vandenį, kurio, kaip tikimasi, per kelias savaites pakaks tuneliams visiškai užtvindyti. Remiantis "The Wall Street Journal" pateikta informacija, JAV gynybos pareigūnai buvo supažindinti su šia "galimybe." Apie tai praneša JAV portalas "Zerohedge".

"Izraelio gynybos pajėgos praėjusio mėnesio viduryje baigė montuoti didelius jūros vandens siurblius maždaug už 1,5 km į šiaurę nuo Al-Šati pabėgėlių stovyklos", - nurodoma ataskaitoje. "Kiekvienas iš mažiausiai penkių siurblių gali siurbti vandenį iš Viduržemio jūros ir per valandą perkelti tūkstančius kubinių metrų vandens į tunelius, per kelias savaites juos užtvindydamas."

Buvo minimi kai kurie JAV pareigūnai, išreiškę "susirūpinimą" dėl šio plano, be kita ko, atsižvelgiant į tai, kad gali būti nužudyta daugiau civilių gyventojų ir dar labiau sugriauta Gazos ruožo infrastruktūra. Svarbiausia problema yra ta, kad pasibaigus praėjusią savaitę sudarytam paliaubų ir apsikeitimo belaisviais susitarimui, "Hamas" nelaisvėje tebėra maždaug 137 Izraelio ir užsienio įkaitai. 

Labai tikėtina, kad visi jie arba daugelis iš jų laikomi kažkur tunelių sistemoje ir jos urvinėse patalpose. Hamas" netgi turi požeminius biurus ir valdymo centrus. Iki šiol Izraelis nustatė mažiausiai 800 tunelių, tačiau mano, kad tinklas vis dar yra daug didesnis, nei žinoma.

Manoma, kad jūros vanduo visiškai sunaikins jau ir taip pažeistą Gazos ruožo vandentiekio sistemą, kuri remiasi vis labiau sūrėjančiu Gazos vandeninguoju sluoksniu. Dėl potvynio iniciatyvos taip pat gali sugriūti daugiau pastatų ar ištisi kvartalai, todėl vieta taps negyvenama daugelį metų. 

"Karo poveikį Artimųjų Rytų aplinkai tyrinėjęs Wimas Zwijnenburgas teigė, kad darant prielaidą, jog maždaug trečdalis tunelių tinklo jau sugadinta, Izraeliui tektų išpumpuoti maždaug 1 mln. kubinių metrų jūros vandens, kad likusi dalis būtų išjungta", - pažymima WSJ pranešime.

Prieš mėnesį pasirodė pranešimų, kad Izraelis galėjo į tunelius įpurkšti zarino dujų ar kitų cheminių ginklų. Tačiau mažai tikėtina, kad tai kada nors būtų buvusi reali galimybė, atsižvelgiant į nenuspėjamą nervus paralyžiuojančių medžiagų prigimtį ir galimą jų išplitimą į ribotas vietas, į kurias nesiruošiama taikytis (pavyzdžiui, civilių namus, ligonines ir pastatus virš tunelių). 

The IDF plans to pump seawater into Hamas' network of tunnels in the Gaza Strip. With more on this subject, our correspondent in Israel, Diana Skaya. pic.twitter.com/VRbv9Wp16s

— TVP World (@TVPWorld_com) December 5, 2023