Airijos Vyriausybė svarsto galimybę sumažinti paramą Ukrainos pabėgėliams

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-12-12 20:02:00, skaitė 845, komentavo 1

Airijos Vyriausybė svarsto galimybę sumažinti paramą Ukrainos pabėgėliams

Šiandien Airijos portale RTĖ rašoma, kad šios šalies Vyriausybės komitetas rytoj svarstys pasiūlymus sumažinti paramą, kuri teikiama nuo karo Ukrainoje bėgantiems žmonėms.

Tikėtina, kad rytoj vakare koalicijos lyderiai įvertins priemones, o antradienio rytą sprendimą priims visas ministrų kabinetas.

Suprantama, kad pagal ministro Roderico O'Gormano pateiktas priemones ukrainiečių pabėgėliai ateityje iš valstybės gaus tik 90 dienų apgyvendinimo paslaugas, kai tik atvyks.

Taip pat tikimasi, kad socialinės išmokos bus sumažintos nuo dabartinių 220 eurų (per savaitę) iki 38,80 euro - sumos, mokamos pagal tiesioginį aprūpinimą.

Kalbėdamas RTÉ laidoje "The Week in Politics", valstybės ministras James Browne sakė, kad "tikimasi", jog šį klausimą ministrų kabinetas galutinai išspręs šią savaitę.

Jis teigė, kad priemonės buvo taikomos kritiniu atveju, tačiau Europos Sąjungoje įvyko pokyčių ir Airijai reikia pereiti prie "vidutinės trukmės politikos".

Ministras pridūrė: "Dabar matome, kad labai padaugėjo antrinio judėjimo atvejų, kai į Airiją atvyksta žmonės, kurie jau yra įsikūrę kitose Europos Sąjungos šalyse, nes mūsų teikiama parama tapo nesuderinta su likusia Europos Sąjungos dalimi."

Sinn Féin atstovė Mairead Farrell toje pačioje laidoje sakė, kad dabar tinkamas laikas peržiūrėti paramą, tačiau pridūrė, kad reikia atsargiai spręsti apgyvendinimo klausimą.

Deputatė teigė: "Tai, kas buvo padaryta, yra labai svarbu: "Turime būsto krizę, todėl turime užtikrinti, kad ji neskatintų žmonių keltis į nuomą, o nuomos kainos dar labiau nepadidėtų."

Rytoj vakare trijų partijų lyderiams gali nepavykti susitikti, nes Tánaiste Micheál Martin dalyvauja ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje Briuselyje, o Žaliųjų partijos lyderis Eamon Ryan yra bendras ES vyriausiasis derybininkas JT klimato derybose.

Tačiau dabar vyriausybės šaltiniai mano, kad Tánaiste'as grįš laiku, o ministras Ryanas galės dalyvauti vaizdo konferencijos būdu.

Vakar kalbėdamas per RTÉ radiją ministras Simon Coveny sakė, kad Airija "žymiai" labiau remia derybas nei dauguma kitų ES valstybių narių, todėl, jo nuomone, reikia "prisitaikyti".

Paramos pabėgėliams klausimas buvo aptartas spalio pabaigoje vykusiame, kaip teigiama, "solidžiame" kabineto posėdyje.

Po šio susitikimo ministras pirmininkas Leo Varadkaras (Leo Varadkar) sakė "RTÉ News": "Ukrainiečiai į Airiją atvyko beveik 100 000 žmonių. Tikrai didžiuojuosi, kad tai padarėme kaip šalis, suteikdami apgyvendinimą, maistą, pastogę, sveikatos priežiūrą, išsilavinimą, darbo vietas, pajamas."

"Esame užuojautos kupina šalis, bet, deja, turime ribotas galimybes, ypač kalbant apie apgyvendinimą."

Jis teigė, kad niekas nebus verčiamas atsisakyti būsto.

https://www.rte.ie/news/2023/1210/1421242-cabinet-ukraine/