Izraeliečiai per klaidą nušovė tris įkaitus

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-12-18 00:56:00, skaitė 629, komentavo 0

Izraeliečiai per klaidą nušovė tris įkaitus

Penktadienio vakarą Tel Avive susirinko šimtai protestuotojų po žinios, kad Izraelio gynybos pajėgos (IDF) "per klaidą" nužudė tris vyrus, kurie buvo laikomi įkaitais Gazoje.

Protestuotojai, nešini plakatais ir žvakutėmis, žygiavo prie karinės bazės Tel Avive ir ragino Izraelio vyriausybę derėtis dėl likusių įkaitų, kuriuos spalio 7 d. paėmė į nelaisvę "Hamas", išlaisvinimo.

Yotam Haim, Samer Talalka ir Alon Shamriz buvo nušauti karių, nes buvo klaidingai įvardyti kaip "grėsmė", tęsiant IDF antžeminį puolimą šiaurinėje Gazos ruožo dalyje.

IDF išreiškė "gilų apgailestavimą" dėl šių nužudymų ir pareiškė, kad pradės tyrimą.

AVvXsEj79DGqfc4GF3fWvJ4UD-UAh-mlTJLIx2IyPBwmEP1p4Hmdmpj9ZqM-5lM1iaP5GhL5mytkix379UEBiU8yC_NA5LFBkVcmf19V_mcS1dqfSui7DhzQSiqRPlMhcc0OsRSBPjHRal7oRDJjVL6jVqqb4KW64IYWXcF9B2GhkgcbvJNE35-pghvDHIH26jCF

Samer Fuad El-Talalka, Yotam Haim and Alon Shamriz

Izraelio Haaretz dienraštyje Yaniv Kubovich pateikia preliminarią IDF ataskaitą:

IDF Gazoje nužudyti įkaitai mojavo baltąja vėliava, vienas jų šaukėsi pagalbos hebrajų kalba.

Preliminariame IDF atliktame penktadienio incidento, per kurį trys Izraelio įkaitai, kuriems pavyko pabėgti iš "Hamas" nelaisvės Gazos Ruože, buvo klaidingai atpažinti kaip priešai ir karių nušauti, tyrime daroma išvada, kad jie žuvo, nes kariai nesilaikė kariuomenės kovinių veiksmų taisyklių.

Tyrimo duomenimis, karys, kuris buvo įsikūręs viename iš viršutinių pastato aukštų toje vietovėje, atpažino tris figūras, kurios laikė ilgą lazdą, prie kurios buvo pritvirtinta balta medžiaga.

Ataskaitoje teigiama, kad dėl kažkokių priežasčių karys pajuto grėsmę ir atidengė ugnį į grupę. Du įkaitai buvo sužeisti ir nukrito ant žemės, o trečiajam pavyko pabėgti į netoliese esantį pastatą.

Tuo pat metu kareivis pranešė savo vadui, kad susidūrė su asmenimis, kurie, jo manymu, buvo "Hamas" nariai. Tuomet vadas atvyko į įvykio vietą, o kitas netoliese buvęs IDF būrys sekė trečiąjį įkaitą, kuriam pavyko pabėgti į slėptuvę pastato viduje.

Pranešime teigiama, kad kariams priartėjus prie pastato, jie ėmė girdėti šauksmus hebrajų kalba, kuriais buvo prašoma pagalbos. Pastato viduje pasislėpęs įkaitas izraelietis išėjo ir vėl įbėgo į vidų. Pasak kareivių, jie manė, kad tai buvo "Hamas" narys, kuris bandė juos "įvilioti" į spąstus. Jie įėjo į pastatą, kur nužudė įkaitą.

Kai kariai atgavo tris kūnus, jie pastebėjo atpažinimo ženklų, kurie sukėlė įtarimą, kad tai iš tiesų buvo Izraelio įkaitai, kuriems pavyko pabėgti.

Prieš dvi dienas kareiviai pastebėjo rajone esantį pastatą, ant kurio buvo užrašai SOS ir "Help! Trys įkaitai" užrašai ant vienos iš jo sienų. Regione veikusios Izraelio kariuomenės pajėgos pažymėjo pastatą kaip galimus spąstus.

Atlikdamos tyrimą, IDF tiria, ar šiame pastate iš pradžių buvo laikomi įkaitai ir kad galbūt jie buvo apleisti prieš bandant pabėgti patiems.

IDF Pietų vadavietės aukšto rango karininkas pabrėžė, kad pastarosiomis dienomis tame rajone nebuvo pastebėta jokių civilių ir kad kariai gerai žino apie galimybę, jog "Hamas" nariai bandys juos įvilioti į spąstus, apsimesdami, kad tam tikroje vietoje yra įkaitai.