Orbanas: "Turime sutvarkyti Briuselį"

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-12-23 23:10:00, skaitė 1115, komentavo 1

Orbanas:

Turime sutvarkyti Briuselį, o EP rinkimai yra gera proga tai padaryti, - sakė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas kalėdiniame interviu bendrovei "Mediaworks".

Vengrijos Ministras Pirmininkas teigė, kad kaip niekad daug dėmesio skiriama Europos Parlamento rinkimams. Pastaraisiais metais Europos Sąjunga nuolat silpnėjo, prarado pozicijas pasaulio ekonomikoje, nesugebėjo sukurti savigynos pajėgumų ir pasirodė esanti nepajėgi valdyti konfliktų kaimynystėje savo interesais, sakė jis. Jis pridūrė, kad nors šis silpnėjimas ir erdvės praradimas tęsiasi metai iš metų, ES taip pat prarado gebėjimą kovoti su šiomis problemomis, atlikti savianalizę ir tobulinti savo politiką. Taip yra todėl, kad Briuselio biurokratams nurodinėja ne valstybės narės ar Europos žmonės, o Vašingtonas ir Soroso imperija. Tai blogai Europai, ir tai turi pasikeisti, - sakė Ministras Pirmininkas.

Kalbėdamas apie Briuselyje vykusį ES aukščiausiojo lygio susitikimą dėl Ukrainos stojimo pradžios, jis sakė, kad po aštuonias valandas trukusių diskusijų, per kurias nepavyko įtikinti kitų valstybių narių, kad tai yra blogas sprendimas, liko klausimas: ar 26 valstybės narės gali primesti savo valią jam ir Vengrijai? Vienintelis atsakymas - mes nedalyvausime priimant šį sprendimą", - teigė jis. Jų gali būti ir daugiau, ir jie negali priimti mūsų pozicijos, bet mes negalime priimti jų pozicijos, pabrėžė V. Orbanas. Jis pabrėžė, kad laikosi Vengrijos pozicijos, sakydamas, kad šis blogas sprendimas "neapsunkina mūsų sąžinės".

Paklaustas, ar kada nors svarstė, kad klydo, V. Orbanas atsakė, kad Vengrijos politikai dabar turi galimybę nuolat vertinti savo poziciją. Jis sakė, kad tai darė aštuonias valandas, kai "taip, aš galvojau, ar neisiu prieš eismą", bet "turėjau tvirtai nuspręsti, kad taip". Kiekvienas argumentas, kurį Vengrija pateikė ir išsakė, yra pagrįstas, sakė premjeras, primindamas, kad tai nėra nauja situacija, taip buvo su migracija.

Jis pažymėjo, kad nors derybos dar net neprasidėjo, tačiau jau susiduriama su rimtomis ekonominėmis problemomis dviejose srityse. Pasak jo, yra problema su ukrainietiškais grūdais, dėl kurių Vengrijos ūkininkai patiria didelių nuostolių, o ukrainietiški sunkvežimiai turi būti stabdomi prie Vengrijos, Lenkijos ir Slovakijos sienų, nes jie gadina šių šalių vežėjus.

Pasak jo, problema, kad prieš priimant sprendimą pradėti stojimo derybas nebuvo atliktas joks tyrimas. Ką tai reiškia Prancūzijos, Vokietijos, Vengrijos ūkininkams, smulkiesiems verslininkams, prekybininkams, vežėjams ir beveik visam ekonomikos sektoriui, klausė jis.

Tiesa, kad narystė yra ilgesnis procesas ir kiekviena valstybė narė turi "apie septyniasdešimt kartų" sulėtinti ar sustabdyti šį procesą, tačiau vien šis sprendimas reiškia, kad dvidešimt šešios šalys nori, jog Ukraina taptų Europos Sąjungos nare, ir nori derėtis dėl esmės, sakė jis. Visa tai vyksta be jokio aiškumo, kur yra Ukrainos sienos - ne tarptautinės teisinės, o tikrosios geografinės sienos ir kiek žmonių jose gyvena, sakė jis. Jis taip pat suabejojo, ar teritorija, kurią dabar yra okupavusi Rusijos kariuomenė, taps ES dalimi. Į pagrindinius klausimus nebuvo atsakyta, nes daugelis žmonių manė, kad tai tik politinis gestas, geopolitinis sprendimas, sakė jis.

Kalbėdamas apie finansinę paramą Ukrainai ir ES biudžeto išplėtimą, jis sakė, kad 50 mlrd. eurų iš ES biudžeto skyrimas Kijevui taip pat galėtų reikšti pinigų skyrimą vengrams. Kadangi šiandien ES biudžete tiek pinigų nėra, jų reikės iš kažkur paimti, pažymėjo V. Orbanas. Yra du būdai, kaip tai padaryti: vienas iš jų - bendras skolinimasis, tačiau Vengrija jau turėjo blogos patirties bendrai skolinantis iš Kovidui įsteigto atkūrimo fondo, todėl daugiau tuo keliu neisime, sakė jis. Tačiau jei jie nesiskolins, turės perskirstyti lėšas iš esamų biudžeto išlaidų kategorijų, o tai gali turėti įtakos Vengrijos pinigams, sakė jis. Jis teigė, kad jie nesutiks atiduoti Vengrijos pinigų Ukrainai.

Paklaustas, ar nesibaimina, kad jo rinkėjams ima nusibosti ES, jis atsakė, kad priima tai kaip natūralų faktą. "Man irgi atsibodo Briuselis", - sakė jis. Savo išvadą jis apibūdino taip: "Bandysime eiti toliau, užimti pozicijas, rinkti sąjungininkus ir sutvarkyti Europos Sąjungą". Neužtenka pykti, turime užimti Briuselį, sakė premjeras.

Paklaustas, ar nebūtų teisingas sprendimas paremti Ukrainą pinigais, nes mūsų svarbi kaimynė Rusija ją užpuolė ir dabar kovoja dėl savo egzistencijos. V. Orbanas atsakė, kad tai teisėtas pasiūlymas, kurį turės apsvarstyti Vengrijos parlamentas. Šiandien galime pasakyti tik tiek, kad visi, kurie nori skirti pinigų Ukrainai, turėtų tai daryti ne iš ES biudžeto, ne dalydami mūsų pinigus, - sakė jis.

V. Orbanas sakė, kad jis galvojo apie prastus Vengrijos ir Ukrainos santykius ir tvirtai laikosi pozicijos, kad Vengrija nėra atsakinga už jų pablogėjimą. Santykių blogėjimas skaičiuojamas nuo 2015 m., kai ukrainiečiai panaikino įstatymą, garantavusį vengrų mažumos kaip tautinės bendruomenės išlikimą.

Interviu jis taip pat buvo paklaustas apie Europos Parlamento ir Europos Sąjungos Tarybos pasiektą susitarimą dėl ES migracijos pakto. V. Orbanas sakė, kad čia taip pat įvyko klaida, nes anksčiau buvo sutarta priimti vienbalsį sprendimą, tačiau "tai buvo panaikinta", ir sprendimas buvo priimtas Vengrijos ir Lenkijos nenaudai.

"Šis paktas yra neteisingas, yra tik vienas migracijos sprendimas, visa kita pasmerkta žlugti", - sakė jis. Jis pridūrė, kad svarbiausia, kur į šalį norintis atvykti migrantas apsistos, kol bus vertinamas jo prašymas dėl atvykimo. Jis sakė, kad jei migrantas gali patekti į ES ir čia laukia, "viskas baigta, jis lieka viduje", todėl jis turėtų būti laikomas už jos ribų. Vengrijos įstatymuose, dėl kurių ES dabar padavė šalį į teismą, sakoma, kad migrantas turi laukti už šalies ribų, kol bus priimtas sprendimas, ir jei jis bus teigiamas, jis galės atvykti į šalį. Jis sako, kad jau aštuonerius metus stengiasi, kad kitos šalys tai suprastų, tačiau jos iš tiesų nori ne sustabdyti migraciją, "o suteikti prieglobstį, kaip jie sako".

Susidarys tokia padėtis, kad to, ką pasakys Briuselis, Vengrija neįgyvendins, sakė premjeras. Kai neįgyvendinsime, mūsų laukia teisinė procedūra, kurios metu įrodysime, kad ES nuostata įsileisti žmones, kurių atvejai iš anksto nebuvo išnagrinėti, arba priimti kitų šalių įsileistus migrantus prieštarauja pagrindiniam Vengrijos įstatymui, nes tai gali pakeisti šalies gyventojų sudėtį, sakė premjeras.

Kalbėdamas apie šių metų ekonomikos rezultatus, V. Orbanas interviu sakė, kad turėtume kalbėti apie ketverius, o ne vienerius metus. Viskas prasidėjo nuo Kovido, kai kaip tik ruošėmės atsigauti po Kovido, tada prasidėjo karas, dėl kurio labai išaugo energijos kainos. Neigiamą poveikį dar labiau sustiprino Europos Komisijos įvesta sankcijų politika, dėl kurios infliacija smarkiai išaugo. Nuo pat koronaviruso protrūkio 2020 m. pavasarį iki šių metų pabaigos tikslas buvo likti ant žemės, sakė V. Orbanas.

Jis tai laiko sėkme, ir nors turėjome labai sunkų laikotarpį, Vengrijai pavyko pasiekti, kad 2024 m. pobūdis būtų kitoks nei anksčiau. Jau pasiektas 2023 m. tikslas - sumažinti kainų kilimą iki mažiau nei dešimties procentų, o iki metų pabaigos infliacija gali būti mažesnė nei septyni procentai, o kitais metais gali būti apie penkis procentus. Paprastai kalbant, tai reiškia, kad 2023 m. kovojome, ne tik vyriausybė, bet ir visa šalis, kad neprarastume to, ką iki šiol pasiekėme, kad apgintume tai, ką turime, bet 2024 m. galime dirbti, kad Vengrija taptų geresnė, kad jai būtų geriau. Jis pabrėžė, kad būtent todėl kitų metų pobūdis labai skirsis nuo šių metų, ir jis nori, kad šeimos vėl būtų centre.

Įstatymo dėl suvereniteto apsaugos tikslas - užkirsti kelią užsienio pinigų įtakai Vengrijos politikai, sakė ministras pirmininkas. Turime konstituciją ir teisinę sistemą, garantuojančią nacionalinę nepriklausomybę, tačiau per praėjusius rinkimus kairiųjų deklaracija parodė, kad ji nėra sandari, nes jie bandė paveikti Vengrijos rinkėjų valią milijonais dolerių iš užsienio, pridūrė jis. Nacionalinė vyriausybė, šalis, siekianti suverenumo, neturi kito pasirinkimo, kaip tik uždaryti šias spragas, "uždaryti duris", toks yra įstatymo tikslas, sakė jis. Jis aiškiai pasakė, kad parlamentinė dauguma turi konstitucinę, moralinę ir istorinę pareigą užkirsti kelią ir nubausti bet kurį politinio gyvenimo veikėją, parduodantį savo šalį už pinigus.

Pokalbio pabaigoje jis sakė tikįs, kad metai, per kuriuos įveikėme krizes ir pavojus, sustiprino mūsų pasitikėjimą savimi ir savigarbą. Esame talentinga, darbšti tauta, bendruomenė, galinti įveikti nelaimes, bendruomenė, kuri ir sunkiausiais laikais nepraranda vilties, kad ateis geresni laikai", - sakė jis. Jei kovoji už teisingus tikslus, gali susidurti su sunkumais, bet jei stovi ant žemės ir sąžiningai atlieki savo darbą, galiausiai viskas tikrai pagerės", - užbaigė jis.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20231223-orban-viktor-rendet-kell-vagni-brusszelben