Būkite atsargūs, ką rašote! ES nori sekti visus pokalbius socialiniuose tinkluose

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-12-31 00:20:00, skaitė 1107, komentavo 9

Būkite atsargūs, ką rašote! ES nori sekti visus pokalbius socialiniuose tinkluose

 

Ką tai gali reikšti praktiškai, net ir visiškai apolitiškiems žmonėms pasakojama vokiečių portale "Anti-Spiegal".

Pirmiausia turiu išsklaidyti mitą, nes visi, kurie mano, kad "end-to-end" užšifruotas bendravimas per "Messenger" yra saugus nuo sekimo, klysta. Dar 2020 m. pranešiau, kad Ispanijos vyriausybė stebėjo opozicijos politikų pokalbius "WhatsApp". Ispanijos vyriausybė dar 2015 m. buvo pasirašiusi sutartį dėl skirtingų politinių pažiūrų politikų ir žurnalistų stebėjimo.

2021 m. birželį Bundestagas tuometinių valdančiųjų frakcijų balsų dauguma priėmė įstatymo projektą "dėl Konstitucijos apsaugos įstatymo pakeitimo". Pagal įstatymą Konstitucijos apsaugos biuras taip pat gali teisėtai skaityti pokalbius žinučių tarnybose, pavyzdžiui, "WhatsApp".

Tai, kad apie šį įstatymą "kokybiškoje žiniasklaidoje" praktiškai nebuvo užsiminta, labai daug ką atskleidžia, nes šiuo įstatymu įteisintas ne kas kita, kaip Konstitucijos apsaugos tarnybos vykdomas visiškas vokiečių sekimas. Tai, ką dabar leidžiama daryti Konstitucijos apsaugos tarnybai, būtų buvęs "Štazi" slogus sapnas. Tačiau kai kalbama apie totalinio sekimo valstybės kūrimą Vokietijoje, "kokybiška žiniasklaida" tradiciškai labai tyli, nors jos, kaip kritiškos valdžios stebėtojos ir ketvirtosios valdžios valstybėje, pareiga būtų stoti į kovą su sekimu Vokietijoje.

Tačiau kaip slaptosios tarnybos turėtų skaityti neva saugiai užšifruotus pranešimus "nuo galo iki galo"? Į tai yra tik du atsakymai: arba šifravimas nėra saugus, arba slaptosioms tarnyboms suteikiamos "užpakalinės durys". Man nerūpi, kaip tai įgyvendinama techniškai, svarbu, kad pokalbius žinučių tarnybose galima skaityti ir kad slaptosios tarnybos gali ir turi leidimą tai daryti. Ir be teismo nutarties, tiesiog šiaip.

Ką tai reiškia

Jei apie tai paklaustumėte "normalių" žmonių Vokietijoje, paprastai išgirstumėte atsakymą, kad tai nėra problema, nes jie neturi ko slėpti. Nerimauti turėtų tik tie, kurie turi ką slėpti. Šis teiginys yra neprilygstamas savo naivumu.

Pateiksiu pavyzdį, kodėl tai naivu. Įsivaizduokite, kad esate amerikietis ir pamėgote tuometinio JAV prezidento tviterio žinutę. Kiekvienas pagalvoja: kas gali būti blogo, jei patinka tviterio žinutė, ypač Vakarų valstybės vadovo?

Bet klystate, nes, vykdydamas tyrimą dėl D. Trumpo, JAV Teisingumo departamentas lapkričio pabaigoje paskelbė smarkiai suredaguotą kratos orderį, kuriame teigiama, kad specialusis prokuroras, persekiojantis Donaldą Trumpą, nurodė bendrovei X (buvusiai "Twitter") perduoti duomenis apie naudotojus, kurie bendravo su buvusiu JAV prezidentu, t. y. pamėgo ar komentavo jo tviterio žinutes.

Kratos orderyje konkrečiai prašoma "visos informacijos iš (D. Trumpo) paskyros skirtuko "Prisijungti" arba "Pranešimai", įskaitant visus "Twitter" naudotojų, kuriems patiko arba kurie retweetino paskyros paskelbtus tviterio įrašus, sąrašus, taip pat visus tviterio įrašus, kuriuose yra su paskyra susietas vartotojo vardas (t. y. "paminėjimai" arba "atsakymai")". Prie to pridėta paties D. Trumpo paieškos istorija, jo tiesioginės žinutės, visų naudotojų, kuriuos jis "sekė, nelankė, nutildė, nutildė, atblokavo ar atblokavo", sąrašas, taip pat "visų tuometinio JAV prezidento nuo 2020 m. spalio mėn. iki 2021 m. sausio mėn. sukurtų, parašytų, pamėgtų, pamėgtų ar retweetintų tviterio žinučių turinys".

Atsižvelgiant į tai, kaip griežtai JAV teisingumo sistema susidoroja su visais, kurie yra kaip nors susiję su tariamu Kapitolijaus šturmu 2021 m. sausio mėn. (arba kurie yra net kaltinami tuo), tai reiškia, kad retrospektyviai gali pasirodyti pavojinga, jei ant vieno iš D. Trumpo tviterio pranešimų buvo uždėta "patinka".

ES sekimo valstybė

ES svarsto galimybę stebėti visus privačius pokalbius "Messenger" programose, prisidengiant kova su vaikų pornografija. ES Komisija nori įpareigoti tokias interneto paslaugas kaip "Google", "Meta" ("Facebook Instagram", "WhatsApp"), "Apple" ir "Telegram" be paliovos skenuoti ir stebėti savo naudotojus.

Prieš kelias dienas "Bild" pranešė, kad Vokietijos vidaus reikalų ministrė Nancy Faeser pateikė ES preliminarią bendrą Vokietijos poziciją. Vidaus reikalų ministerija ragina skenuoti nešifruojamus ryšius (pavyzdžiui, pokalbius, el. laiškus ar skaitmeninių duomenų saugyklų teikėjus) ir aktyviai ieškoti anksčiau nežinomų piktnaudžiavimo ir viliojimo atvejų. Kitaip tariant, radikali kairiųjų pažiūrų Faeser nori per Briuselį įtvirtinti visišką sekimą.

Vidaus reikalų ministerija aiškiai nurodo, kad "anoniminis ar bent jau pseudoniminis naudojimas" turi būti ir toliau įmanomas ir kad bus atsisakyta apeiti "end-to-end" šifravimą. Tačiau tai yra tušti žodžiai, jei atsižvelgsime į ES planus, pagal kuriuos interneto bendrovės turėtų skenuoti nuo galo iki galo užšifruotą ryšį. Juk tai vis tiek bus įvesta, Faeseriui nebereikia to reikalauti, pakanka, kad Vokietija pasisakytų už pokalbių paiešką. Visa kita Briuselyje padarys Ursula von der Leyen.

Artėjanti virtuvės kultūra

Sovietų Sąjungoje egzistavo vadinamoji virtuvės kultūra, kuri reiškė, kad atvirai kalbėti galima tik virtuvėje ir su artimais draugais. Viešumoje ar darbe visada reikėjo bijoti, kad pernelyg atvirai išsakyta nuomonė bus apskųsta.

Akivaizdu, kad dabar ES įsivyrauja nauja virtuvės kultūros forma, kuri nuo sovietinės skiriasi tuo, kad dabar taip pat reikia užtikrinti, kad virtuvėje nebūtų elektroninių prietaisų, galinčių klausytis pokalbių.