"New Balzakas", kuris apdergė J.Marcinkevičių, rusų kultūrą, kursto karą (feljetonas)

Autorius: Algimantas Lebionka Šaltinis: http://lebionka.blogspot.com/2... 2023-12-31 00:19:00, skaitė 1385, komentavo 4

Dar koks šimtas istorinių-erotinių romanų ir Lietuva turės savo „New Balzaką“. Tiesa, beveik dviem šimtais metų pavėluotai, bet ko norėti iš mažos tautelės ir jos po pasaulį praskydusių rašytojų.  Svarbu honoras, o jis milžiniškas, kad išdrįsta valytis kojas į didžiausią nūdienos poetą Justiną Marcinkevičių. Sekantis "New Balzako", o tiksliau "Balzakaitės", akibrokštas - išsivalyti kojas į Rusijos kultūrą. Nesenai ji pareiškė, kad Rusijoje iš vis nėra kultūros. Apima baimė, kad šis genijus nesutrintų į miltus viso Pasaulio kultūros. Nuojauta kažko nutolusio nuo normos patologijos link. 

Man, aklam kačiukui, dar visai nesenai pervariusiam antrą syk Tolstojaus, Čechovo ir Bulgakovo ir kitų rusų autorių daugiatomę kūrybą originalo kalba, neįsivaizduojančiam baleto be Čaikovskio, tapo kažkaip net nejauku. Juk išėjęs į pensiją galėjau skaityti mūsų literatūros žvaigždės „Balzakaitės“ kūrinius, o aš čepsėdamas skaičiau kažkokį rusišką šlamštą. Bet aš pasižadu pasitaisyti. Kuomet aplinkiniai pasakys, kad aš suvaikėjau, imsiu skaityti istorinę „Balzakaitės“ erotiką, visas jos dvi knygas, bet tikiuosi, kad iki to laiko ji parašys bent 1:20, to, ką parašė Onorė De Balzakas.

O juk temų – nors vežimais vežk, ir kokios politkorektiškos: Puškinas - juodaodis palaidūnas, Čaikovskis – savo vežėją tratines homoseksualas... Dar mažai šiuolaikinių temų apie spalvotuosius ir spalvius? Galima gi ir apie naujesnius šitos nekultūringos tautos veikėjus parašyti. Čia ir narkomanas Bulgakovas, armonaitėms ir morganoms turėtų patikti, čia ir Vladimiras Leninas, prirašęs tiek tomų, kad gali pretenduoti į politikos Balzakus, o juk jo idėjos, Šveicarijoje praktiškai ištyrinėtos, pvz. apie bendras žmonas, tokios šiuolaikiškos.

Ar žinote, kodėl aš vardinu šias puikias temas poniai „Balzakaitei“ iš Londono? Aš bijau, kad ji nepridarytų su lietuvių literatūra to, ką pridarė vienas labai storas Lietuvos istorikas, pelnęs keturis Lenkijos ordinus, su Lietuvos istorija. Geriau jau ši mūsų „Balzakaitė“ tų nekultūringų rusų antrus galus tyrinėja ir Lietuvos vėpliams tas kvailystes aprašinėja. Žalos bus mažiau. O juk baisu, pripažinkit, kai Londone tupinti „Balzakaitė“ ima kranksėti apie karą Lietuvoje, ir dar iš LRT - landsdelfinio šiukšlynėlio. Tai jau rimta.

Jei poniai „Balzakaitei“, kuri savo išvaizda labai primena chazarus, gyvenusius prie Dnepro, taip norisi karo, tai jai istorija dovanoja puikią progą ne sėdėti už kelių tūkstančių kilometrų Londone, o apsivilkti Ukrainos kario uniformą ir pakariauti su tais rusais, kurie, pasak jos, kultūros neturėjo ir neturi. Kariaudama Ukrainoje, mano nuomone, Londono „Balzakaitė“, išsigydytų nuo ją kamuojančio kognityvinio disonanso. Žema, manau, knaisiotis po apatiniais pas herojus, atstovaujančius kultūros neturinčią rusų tautą! Todėl aš ir siūlau mūsų didžiausiai, net dviejų romanų autorei (atsiprašau jei kokią man nežinomą jos „pornuchą“ praleidau), aprašyti žygdarbius ukrainiečių moterų, kurias jų prezidentas dabar varo į karą. 

Aš myliu Lietuvą ir nenoriu, kad vardan pinigų šeimininkų iš JAV FRS interesų ji būtų sunaikinta.