Tikrasis imigracijos į JK mastas šokiruoja: oficialūs duomenys skiriasi kelis kartus

Autorius: Versijos.lt Šaltinis: http://versijos.lt/tikrasis-im... 2016-05-14 08:49:46, skaitė 2635, komentavo 0

Tikrasis imigracijos į JK mastas šokiruoja: oficialūs duomenys skiriasi kelis kartus

Jungtinės Karalystės (JK) Nacionalinės statistikos biuras (angl. Office for National Statistics; ONS) paskelbė tyrimą apie tikruosius imigracijos iš kitų Europos Sąjungos (ES) valstybių į JK skaičius.

Pasirodo, kad oficialūs imigracijos į JK skaičiai yra gerokai žemesni, nei tikrieji, nes į oficialią statistiką neįtraukti trumpalaikiai imigrantai – asmenys, kurie JK gyvena mažiau nei metus laiko.

Imigracijos iš kitų ES klausimas yra vienas kertinių diskusijų tarp JK pasitraukimo iš ES šalininkų (euroskeptikų) ir JK gyventojų, remiančių šalies narystę ES.

JK Parlamento nariai spaudžia šalies vyriausybę į oficialią statistiką įtraukti ne tik atvykstančių ir išvykstančių užsieniečių skaičių, bet ir ES piliečius, kurie per pastaruosius ketverius metus yra išsiėmę arba ketina išiimti socialinio draudimo numerį (angl. National Insurance Number; NIN) ir moka mokesčius. Pasak JK Parlamento narių, statistika apie NIN turinčius užsieniečius padėtų tiksliau įvertinti imigracijos iš kitų ES valstybių poveikį JK.

Remiantis ONS paskelbtais duomenimis, JK labai didelę įtaką turi trumpalaikė imigracija. Nuo 2014 m. rugsėjo iki 2015 m. rugsėjo į JK atvyko 257 000 imigrantų iš kitų ES šalių, tačiau, jei atvykusius asmenis skaičiuoti pagal išduotus NIN, 2014-2015 m. rugsėjį buvo išduota 630 000 NIN, iš kurių 209 000 buvo išduoti Bulgarijos ir Rumunijos piliečiams.

Euroskeptikų teigimu, toks didelis imigracijos duomenų neatitikimas, tik įrodo, jog oficiali statistika neatspindi tikrojo imigracijos iš kitų ES šalių masto. Pasak šalies vyriausybės, šis neatitikimas galimas todėl, jog net trumpą laiką JK gyvenantys asmenys išsiima NIN. Didžiosios Britanijos darbo jėgos apžvalgos (angl. British Labour Force Survey) duomenimis, šiuo metu JK dirba 2 milijonai kitų ES valstybių piliečiai, nors JK vyriausybė žadėjo, kad grynoji migracija (skirtumas tarp atvykstančių ir išvykstančių migrantų) nesieks 100 000 žmonių per metus (2014-2015 m. grynoji migracija siekė 323 000 asmenų).