"Tai pažeidžia žmogaus teises": lietuviai masiškai pasirašo peticiją prieš kontrolės punktų uždarymą pasienyje su Baltarusija

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-03-20 20:44:00, skaitė 836, komentavo 5

Grupė Lietuvos piliečių kreipiasi į Seimą prašydami gerbti žmogaus teises ir atšaukti sprendimą uždaryti kontrolės punktus pasienyje su Baltarusija.

Ši peticija pasirodė peticijos.lt.
https://www.peticijos.lt/visos/85212/uztikrinti-realia-pilieciu-judejimo-laisve-per-baltarusijos-siena/?fbclid=IwAR3h76Jm9SNPjWN_gPUA0mkD_914IHD5Bg6BE0Ayyhx2JUZtrenVQnVQMNY


Štai pagrindiniai peticijos punktai:
1. Nedelsiant užtikrinti netrukdomą judėjimą per likusius punktus, kad sienos kirtimas nevirstų žmonių žeminimu ir fiziniu kankinimu. Ne daugiau kaip 2-3 valandos, kritiniais atvejais.
2. Prie įvažiavimo į sienos perėjimo punktą panaikinti automobilių laukimą bendroje eilėje "raudoname" ir "žaliame" koridoriuose.
3. Leisti kirsti sieną dviračiais ir pėsčiomis, numatant civilizuotas laukimo vietas, o ne per lietų prie užkardos.
4. organizuoti pakankamą keleivinių autobusų skaičių ir jų važiavimą be eilių.
5. Visų anksčiau uždarytų sienos perėjimo punktų vietose atidaryti supaprastintus judėjimo punktus vietos gyventojams, kuriems dėl svarbių priežasčių (darbas, mokslas, artimi giminaičiai, gydymas ir kt.) reikia reguliariai kirsti sieną.
6. Kova su kontrabanda, nacionaliniam saugumui pavojingais asmenimis ir kt. vykdoma tiesiogiai kovojant su šia grėsme, o ne kitų piliečių interesų ir teisių sąskaita.
7. Jei negalite dirbti nepažeisdami piliečių interesų ir teisių, atsistatydinkite ir užleiskite vietą darbingiems žmonėms.

Dabartinės sienos kirtimo galimybės negali būti vadinamos judėjimo laisve. Vyriausybės sprendimas visiškai uždaryti Lietuvos ir Baltarusijos pasienio susisiekimą prieštarauja žmogaus teisėms. Aktyvistai ragina pakeisti įstatymą, nes jis pažeidžia šeimos ryšius: daug žmonių turi artimų giminaičių abiejose sienos pusėse.

Neleiskite valdžiai jūsų pavergti - pasirašykite peticiją!