Žilvinas Svitojus: Kodėl Puškino paminklų Vilniuje turi nelikti

Autorius: Žilvinas Svitojus Šaltinis: https://www.facebook.com/svito... 2024-03-24 02:32:00, skaitė 1256, komentavo 24

Žilvinas Svitojus: Kodėl Puškino paminklų Vilniuje turi nelikti

Ukrainiečiai nuvertė tiek paminklų, jog atsirado net atskiras pavadinimas - Puškinopad - aliuzija į panašiai skambantį menėsio pavadinimą. Lietuviškai būtų puškinapkritis.

Politikos bei filosofijos mokslų daktaras, rašytojas Volodimiras Jermolenko teigia, jog rossijanų literatūra yra "šios šalies imperinis projektas ir nacionalistės pasaulėžiūros skleidimo įrankis".

Nenuostabu, jog Ukrainos herojus savo kūryboje vaizdavęs kaip niekšingus išdavikus (pvz.: Ivaną Mazepą) Puškinas neaplenkė ir Lietuvos. Savo garsiame eilėraštyje "Rusijos šmeižikams" jis kalba: "Kas jus papiktino? Lietuvos neramumai? Palikite: tai slavų ginčas tarp savęs." Arba poemoje "Borisas Godunovas" Puškinas Lietuvą ir Rusią vadina "broliškomis" ir "slavų sūnumis".

Foreign Policy straipsnyje, skirtame Puškino imperializmuim, rašoma: "Rossijos klasikinė literatūra yra pilna dehumanizuojančio nacionalizmo, šių dienų kontekste - sukrečiančiai pažįstama."

Eilėraštį "Rusijos šmeižikams" Puškinas dedikavo 1830-1831 sukilimui, kuris buvo nukreiptas prieš imperinę rossiją, prasidėjo Lenkijoje ir pradėjo plisti į Lietuvos žemes. Šio eilėraščio tikslas buvo pakeisti Vakarų nuomonę, kurie planavo prisidėti prie sukilimo rėmimo (ir prisidėjo, atplukdė du laivus ginkluotės tuo metu, kai sukilimas jau buvo numalšintas). Yra ir kitų nemalonių paralelių, su šiuolaikine, jau anti-ukrainietiška propaganda.

Savo tekstuose vaizduodamas Ukrainos kazokus kaip žiaurius ir kraugeriškis, jis nori tiesiog pasakyti, jog rossijanai turėjo moralinį pagrindą okupuotose žemėse elgdamiesi kaip tinkami. Lygiai taip pat kaip dabar bandoma na*izmo nuosprendžiu priversti Vakarų visuomenes nusisukti nuo to ką okupantai veikia užgrobtose rytinėse Ukrainos žemėse.

Žinoma, rossijos kultūra nėra vienintelė kalta dėl to, ką Lietuvoje, Moldovoje, Čečėnijoje, Gruzijoje ir Ukrainoje išdarinėja rossijos federacija, tačiau nereikia būti naiviems - tarp gražių rimų ir peizažų ištirpusi neapykanta veikia daug stipriau nei tiesioginiai pažeminimai, kurie kasdien sklinda iš rossijos TV.