Žingsnis į kairę, žingsnis į dešinę... "Demokratija"

Autorius: Rose Steblivskaja Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-04-17 22:14:00, skaitė 546, komentavo 2

Žingsnis į kairę, žingsnis į dešinę...

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komitetas pritarė siūlymui apriboti rusų ir baltarusių keliones į tėvynę.

Pagal šį sprendimą Rusijos ir Baltarusijos piliečiams išduotas leidimas gyventi šalyje bus panaikintas, jei asmuo vyks į savo šalį dažniau nei kartą per 3 mėnesius.

Vienas iš iniciatyvos autorių Audronius Ažubalis citavo duomenis, pagal kuriuos praėjusių metų gruodį Lietuvos ir Baltarusijos arba Rusijos sieną kirto 28 tūkst. asmenų, turinčių leidimus laikinai gyventi. Šių metų sausio-kovo mėnesiais jų buvo 422 tūkst.

Parlamentarai atkreipia dėmesį, kad Baltarusijos specialiosios tarnybos bando verbuoti keliautojus, apieškoti jų asmeninius daiktus ir telefonus, o tai kelia grėsmę Lietuvos nacionaliniam saugumui.

Tačiau, mano nuomone, didesnę grėsmę kelia dešimtys ir šimtai opozicionierių ir samdinių, kurie jau seniai apsigyveno respublikoje, o kai kurie iš jų gyvena iš vyriausybės atlyginimų.

Kai kurie deputatai mano, kad vairuotojams tokie apribojimai neturėtų būti taikomi, o kiti pažymi, kad viena kelionė per metus Baltarusijos ir Rusijos piliečiams yra per daug.

Tuo pat metu kai kurie parlamentarai staiga apsigalvojo ir paprašė iniciatorių paaiškinti, ką daryti tiems Baltarusijos investuotojams, kurie turi grįžti į šalį atnaujinti pasų? Arba, pavyzdžiui, jei jie važiuos per Latviją ar Lenkiją, kaip tai bus kontroliuojama?