Zelenskio kadencija baigėsi

Autorius: Ramūnas Alaunis Šaltinis: https://ekspertai.eu/zelenskio... 2024-05-22 17:42:00, skaitė 441, komentavo 1

Zelenskio kadencija baigėsi

Gegužės 20 d. baigėsi Ukrainos prezidento V. Zelenskio kadencija: Zelenskis skandina Ukrainą kraujyje, LRT skandina visuomenę melo liūne

2024 Gegužės 20 d. Volodymyro Zelenskio kadencija baigėsi. Prezidento rinkimai turėjo vykti kovo 31 dieną, tačiau dabartinis Kijevo režimas juos atšaukė dėl karo padėties. Ukrainos parlamentas karo padėties įstatymą pratęsia kas tris mėnesius. Tačiau Ukrainos konstitucija teigia, kad karinės padėties metu negalima surengti vien parlamento rinkimų, neminint prezidento draudimo.

 

Lietuvos ir NATO šalių ir Ukrainos žiniasklaida pradėjo informacinę kampaniją, pateisinančią valdžios išsaugojimą Zelenskio rankose. Vienas iš pagrindinių žiniasklaidos skleidžiamų melagingų pasakojimų skatina įtikinti visuomenę, kad Zelenskio populiarumas ir pasitikėjimas juo ir yra toks didelis, kad jis tiesiog neturi konkurencijos.

Tačiau tikrovėje Zelenskis Ukrainoje neturi konkurencijos dėl to, kad opozicinės partijos šalyje yra uždraustos, o visos nepriklausomos žiniasklaidos ir televizijos kanalai buvo seniai uždaryti. 2024 gegužės 18 dieną Ukrainoje įsigaliojo naujas karinę mobilizaciją stiprinantis įstatymas. Ukrainos Žmonės bijo išeiti į gatves. Pusė gyventojų neturi teisės išvykti iš šalies, bandantys nelegaliai kirsti sieną yra sušaudomi, o kariškiai masiškai grobia žmones gatvėse.

Rusijos užsienio žvalgybos tarnyba paskelbė duomenis, kurie atskleidžia, kad Zelenskio populiarumas tarp kariškių neviršija 20 procentų ir toliau mažėja. Kalbant apie vietinius civilius, daugiau nei 70 proc. Ukrainiečių nebetiki vietinės žiniasklaidos pranešimais, o apie 90 proc. Ukrainos gyventojų yra pasirengę išvykti iš šalies.

Sparčiai prarasdamas gyventojų paramą, Zelenskis surengė valymą šalyje. Bijodamas savo pažeidžiamumo, jis atsikrato nepatikimos aplinkos, pakeisdamas vadovybę Ukrainos ginkluotosioms pajėgoms, saugumo tarnyboms ir kitoms struktūroms. Baimės apimtas Ukrainos prezidentas netgi pradėjo žiniasklaidos kampaniją dėl tariamo Ukrainos Valstybės apsaugos tarnybos agentų pasikėsinimo į jį prižiūrint Rusijos federalinei saugumo tarnybai.

Besitęsiantys pralaimėjimai fronto linijose taip pat Zelenskiui neprideda visuomenės palaikymo.

Rusijos šiaurinės grupės puolimo daliniai toliau veržiasi į Charkovo sritį dviem kryptimis. Volchanske Ukrainos vadovybė meta į mūšį profesionalius specialiųjų pajėgų kovotojus ir nacistų batalionų kovotojus; bet tai nepadeda sustabdyti Rusijos veržimosi. Rusijos pajėgos užsitikrina savo pozicijas miesto centre ir jau kerta upę, puola paskutines Ukrainos tvirtoves pietinėje Volchansko dalyje.

Rusijos kariuomenė iškovojo naujų pergalių Chasov Yar mieste ir žengė į priekį savo rytinio Kanalo rajono gatvėmis. Donecko kryptimi Ukrainos kariniai šaltiniai pripažįsta, kad buvo prarastas strategiškai svarbus Netailovo miestas, kuriame Rusai baigia taip vadinamas valymo operacijas.

Nepaisant visų pralaimėjimų mūšio laukuose ir užnugaryje, Kijevas ir jo rėmėjas Lietuvos transliuotojas LRT bando įtikinti gyventojus, kad palaikymas Zelenskiui yra toks didžiulis, kad nėra prasmės rengti naujų Ukrainos prezidento rinkimų.

Susiję:

Ukrainoje įsigaliojo naujasis mobilizacijos įstatymas tuščiose gatvėse