Rusijos pasieniečiai iš Estijos vandenų Narvos upėje pašalino sieną žyminčius plūdurus

Autorius: Infa.lt Šaltinis: https://infa.lt/107515/rusijos... 2024-05-23 19:53:00, skaitė 521, komentavo 0

Rusijos pasieniečiai iš Estijos vandenų Narvos upėje pašalino sieną žyminčius plūdurus

Ketvirtadienį (gegužės 23 d.) Rusijos sienos apsaugos tarnyba iš Narvos upės pašalino daugiau kaip 20 plūdurų, skiriančių laivybos kelius, pranešė Estijos PPA agentūra.

Dvidešimt keturis plaukiojančius žymeklius Rusijos pasieniečiai pašalino ketvirtadienio rytą apie 3 val. nakties, sakoma Policijos ir sienos apsaugos valdybos (PPA) ketvirtadienio pareiškime.

Plūdurai upėje įrengiami jau kelis dešimtmečius, kad būtų išvengta navigacijos klaidų.

Estija įrengė žymeklius Estijos vandenyse remdamasi Valstybės sienų įstatymu, o dėl plūdurų vietos pasienio tarnybos susitarė 2022 m.

Tačiau šiemet Rusija nesutiko su maždaug pusės iš 250 žymeklių vietomis. Ketvirtadienio rytą buvo pašalinti kai kurie iš tų, kuriuos ginčijo Rusija. 50 iš jų buvo pastatyti Narvos upėje prieš 10 dienų, gegužės 13 d.

PPA Rytų prefektūros vadovas Eerikas Purgelis sakė, kad Rusija dar nepaaiškino savo veiksmų.

„Policijos ir pasienio apsaugos valdyba kreipsis į Rusijos pasienio tarnybą ir paprašys paaiškinimų dėl plūdurų pašalinimo ir grąžinimo. Policijos ir sienos apsaugos valdyba tikisi iš Rusijos įrodymų, kad iki šiol sutarta laivybos maršruto padėtis pasikeitė, o jei jie nebus pateikti, toliau įrenginėsime plūdurus”, – sakė jis pareiškime.

„Laikinoji kontrolės linija nuolat žymima prie sausumos sienos, o upės dugnas laikui bėgant keičiasi, todėl kiekvieną pavasarį iš naujo tikriname laivybos maršrutų žymėjimą. Jei iki karo Ukrainoje pradžios plūdurų įrengimas iš esmės vyko abipusiu susitarimu, tai nuo 2023 m. Rusija nesutinka su Estijos pozicijomis dėl plūdurų vietos. Nusprendėme vasaros sezonui plūduriuojančius ženklus paleisti į vandenį pagal 2022 m. susitarimą, nes jie būtini siekiant išvengti navigacinių klaidų, kad mūsų žvejai ir kiti mėgėjai netyčia neužklystų į Rusijos vandenis”, – sakė E. Purgelis.

Vyriausybė siekia aiškumo

Ministras pirmininkas Kaja Kallas (Reformų partija) ketvirtadienį per vyriausybės savaitinę spaudos konferenciją sakė, kad tai yra pasienio incidentas ir tikslios aplinkybės aiškinamos.

„Į šį atvejį žiūrėsime blaiviai, subalansuotai, prireikus bendradarbiaudami su sąjungininkais. Matome platesnį Rusijos veiksmų, kuriais bandoma sėti nerimą, modelį”, – sakė ji.

Užsienio reikalų ministras Margus Tsahkna sakė, kad į incidentą reikia žiūrėti labai ramiai, nes Rusija elgiasi provokuojamai. Žvelgiant į pastarųjų metų Rusijos elgesį, šis incidentas atitinka modelį, sakė jis.

Tsahkna sakė, kad pastaraisiais metais būta ir kitų pasienio incidentų, pavyzdžiui, oro erdvės pažeidimų.