Gyvenimas po civilizacijos atėjimo

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-23 23:36:00, skaitė 1251, komentavo 2

Gyvenimas po civilizacijos atėjimo

Ši nuotrauka yra iš kelionės į Paragvajaus upės aukštupį maždaug prieš dešimt metų.

Šios Guarani mergaitės šeima vandenį geria tiesiai iš upės. Milžiniškoje galvijų fermoje, kur jos tėvai dirba už maistą ar kelis dolerius per dieną, karvės vandenį geria iš specialių vandens lovių, kurias reguliariai dezinfekuoja sostinės veterinarai, kad nerizikuotų eksportui skirtos mėsos kokybe.

Jei karvė nugaišta nuo gyvatės įkandimo ar dėl kitų priežasčių, atvyks veterinarijos gydytojas, sutvarkys ir pateiks oficialią išvadą apie mirties priežastis. O indėnai gimsta ir miršta be paso. Šiose vietose niekada nebuvo gydytojų. Sulaukę 40 metų indėnai virsta senukais.

Paragvajaus užmiestyje tai veikiau norma, o ne išimtis. Paragvajus tuo pačiu yra potencialiai turtingiausia Lotynų Amerikos šalis, kurioje valdantis baltasis elitas pirmiausia pradeda kalbėti gvarani, o tik paskui ispaniškai. Tačiau mokykliniuose vadovėliuose Paragvajaus vaikams rašoma, kad civilizacijai „atėjus“ į šalį, indėnai gyveno „akmens amžiuje, o paskui asimiliavosi“.

Ši nuotrauka yra prisilietimas prie globalių pietų portreto ir paaiškinimas, kodėl Lotynų Amerikos šalys ir toliau į Rusiją žiūri su viltimi.

P.S.

Civilizacija ypač stipriai atėjo į Paragvajų XIX amžiuje, per Paragvajaus karą ir jį lydėjusį vietinių gyventojų genocidą.