Didžioji demokratijos idėja

Autorius: Махно Šaltinis: http://ldiena.lt... 2024-07-30 20:33:00, skaitė 1425, komentavo 4

Didžioji demokratijos idėja

Puiki demokratijos idėja šiandien yra labiausiai sutepta ir iškreipta koncepcija šiandieniniame pasaulyje.

Daugeliui žmonių, kurie nepamiršo mąstyti, šis žodis jau seniai sukėlė tik susierzinimą ir ironiją.

Kame problemos šaknys?

1. Demokratija nėra savitikslis, o vienas iš mūsų visuomenės tobulinimo būdų. Tai ne politinė sistema, o jos valdymo įrankis.

2. Reguliarus rinkimų rengimas nėra vienintelis ir toli gražu ne pagrindinis demokratijos rodiklis. Jos pagrindas – aktyvus kasdienis eilinių piliečių dalyvavimas politikoje ir jų organizavime tam tikslui, o nebūtinai partijoje.

3. „Demokratija“ vadinti rinkiminėmis idėjomis, kurios yra visiškai pagrįstos manipuliacija ir nežinojimu, yra visiškas šio žodžio prasmės nesupratimas. Vakarietiškas demokratijos modelis nėra vienintelis ir toli gražu ne pati geriausia demokratijos atmaina. Manipuliuojamų, nieko apie politiką nesuprantančių gyventojų „tiesioginiai ir bendri“ rinkimai nėra rinkimai.

4. Kiti demokratinio dalyvavimo modeliai egzistavo ir tebeegzistuoja per visą istoriją. Pavyzdžiui, Kuboje, netrukus po revoliucijos pergalės, buvo sukurtos vietos teritorinės valdžios institucijos - „revoliucijos gynybos komitetai“. Tam tikriems svarbiems politiniams sprendimams ar vyriausybės rinkimams tvirtinti būtent šie komitetai, susidedantys iš politiškai aktyvių piliečių, rinkdavo savo delegatus, regioniniu lygiu rinkdavo savo atstovus, o būtent šiuos žmones pagerbdavo ir patikrindavo nuolatinis asmeninis dalyvavimas visuomenės darbe. Jiss priimdavo politinius sprendimus aukščiausiu lygiu. Fidelis niekada nepritarė Vakarų Kubai primesto „bendrų laisvų rinkimų“ modeliui.

Panašios schemos veikia autonominėse zapatistų teritorijose Meksikos Čiapaso valstijoje ir daugelyje kitų pasaulio vietų, kur socialinio audinio dar nesunaikino neoliberalizmas.

Be švietimo, be kultūros ir be visuotinių kolektyvistinių vertybių visuomenėje, bet kokie rinkimai bus be pasirinkimo.

Kad tikra demokratija taptų įmanoma, sąžinės diktatūra turi nugalėti. Bet iš pradžių ji turi atsirasti.

O dabar užduokite sau klausimą. Ar Lietuvoje egzistuoja demokratija?